Diamantairs Amstelveen overtraden beursregels

De politie deed dinsdag in alle vroegte een inval bij het juweliershuis Meents & Bakker aan de Amsterdamseweg in Amstelveen. De eigenaren werden in de jaren negentig van de diamantbeurs verwijderd omdat ze, tegen de regels in, diamanten verkochten aan particulieren. Foto GPD Beeld
De politie deed dinsdag in alle vroegte een inval bij het juweliershuis Meents & Bakker aan de Amsterdamseweg in Amstelveen. De eigenaren werden in de jaren negentig van de diamantbeurs verwijderd omdat ze, tegen de regels in, diamanten verkochten aan particulieren. Foto GPD

AMSTERDAM - Het bedrijf van de juweliers Johan Meents en Alex Bakker, die dinsdag door justitie werden aangehouden in een onderzoek naar witwaspraktijken, is in de jaren negentig van de Amsterdamse Diamantbeurs verwijderd omdat zij weigerden zich aan de regels te houden.

De kwestie leidde nog tot een procedure bij de Amsterdamse rechtbank tussen de besloten vennootschap van Meents en Bakker (MLB Diamonds, dat tegenwoordig handelt onder de naam Meents & Bakker) en het bestuur van de beurs. MLB Diamonds verloor die procedure uiteindelijk.

De politie deed dinsdag in alle vroegte een inval bij het juweliershuis Meents & Bakker aan de Amsterdamseweg in Amstelveen. Vier mensen werden aangehouden op verdenking van witwasserij.

MLB Diamonds had begin jaren negentig een eigen kantoorruimte in het gebouw van de vereniging Beurs voor de Diamanthandel, zoals de Diamantbeurs voluit heet; de beurs was toen net verhuisd van de Weesperstraat naar de Hogehilweg.

Het was (en is) streng verboden om in de beurs zelf diamanten of andere sieraden te verkopen aan particulieren. MLB Diamonds stoorde zich daar niet aan. ''Ze handelden gewoon vanuit hun kantoor, sterker nog: ze adverteerden er ook mee, inclusief openings- en sluitingstijden. Maar de beurs is bestemd voor de groothandel, niet voor de detailhandel,'' zegt een veteraan in de diamanthandel.

Andere handelaren maakten bezwaar tegen de toenemende detailhandel bij MLB Diamonds. Het bestuur van de beurs ontdekte daarnaast dat ook volgens het bestemmingsplan van het gebied rond de Hogehilweg verkoop aan het publiek niet was toegestaan. Het bedrijf kreeg daarop te horen dat de huur van het kantoor werd opgezegd. MLB stapte vervolgens naar de rechter, maar werd daar in het ongelijk gesteld.

MLB Diamonds betrok na die affaire een winkelpand aan de A.J. Ernststraat in Buitenveldert, maakte een omweg via de Eerste Oosterparkstraat, en betrok in 1996 ten slotte het pand Amsterdamseweg 520 in Amstelveen. Meents & Bakker is gespecialiseerd in exclusieve merken sieraden en horloges. ''Sfeer, service en continue kwaliteit staan voorop bij de medewerkers van Meents & Bakker,'' aldus de site van MLB.

De aandelen van MLB Diamonds zijn in handen van Alexander Bakker Beheer bv en Meents Holding bv. In 2004 wist MLB Diamonds voor 345.000 euro het pand Amsterdamseweg 520 over te nemen, waar dinsdag een inval werd gedaan.

Meents, weten oudgedienden in de handel, komt uit een familie van diamantslijpers; zijn vader was partner bij Coster Diamonds. ''Maar dit zijn geen grote namen in het diamantvak. Daarom staat iedereen er ook een beetje van te kijken,'' zegt een bron.

Hoe er precies zwart geld zou zijn witgewassen, en om welke bedragen het daarbij gaat, is onbekend. Justitie wil nog niets kwijt over de achtergronden van de zaak. Op papier (de jaarstukken over 2007) gaat het bij Meents & Bakker in elk geval niet om miljoenen: MLB Diamonds heeft nogal wat schulden, in totaal voor ongeveer acht ton. Zo loopt er een lening van rond de vier ton bij ABN Amro, en is er twee ton geleend van Marco Bakker, kennelijk een broer van Alex. Marco Bakker Beheer is gevestigd op hetzelfde adres als MLB Diamonds.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een juweliershuis wordt verdacht van witwasserij. In België werden in de jaren negentig omvangrijke witwaspraktijken blootgelegd in de diamanthandel. De Pakistaan Fouad Abbas, eigenaar van het bedrijf TTS Diamonds in Antwerpen, trad op als makelaar voor grote hasjhandelaren als Johan 'de Hakkelaar' Verhoek en Henk Rommy; TTS werd daarbij gebruikt om hasjgeld te witten. Abbas trad eind jaren negentig op als getuige van de Amsterdamse justitie in een strafzaak tegen Verhoek. (BART MIDDELBURG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden