Dialyse makkelijk te verbeteren

Met een meer intensieve dialyse kunnen mensen met een nierprobleem beter behandeld worden. Uiteindelijk daalt de kans op overlijden daardoor met 38 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC).

Man aan een dialyseapparaat Beeld Thinkstock
Man aan een dialyseapparaatBeeld Thinkstock

Bij de intensieve behandeling wordt het plasmawater, een stof in het bloed, vervangen door een steriele infuusvloeistof. Dat gebeurt bij een normale behandeling niet, hoewel daarbij van dezelfde machines gebruik wordt gemaakt.

'Het is gemakkelijk op grote schaal toe te passen. Alleen zijn de materialen zoals slangetjes zo'n 3 procent duurder en vergt de behandeling een iets complexere voorbereiding. Ook zijn de kwaliteitseisen aan de behandeling en het materiaal iets strikter', aldus onderzoeksleider Peter Blankestijn.

Volgens hem is er genoeg ervaring met de intensieve behandeling in Nederland en valt de prijs van de materialen nog omlaag te brengen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het Amsterdamse VUmc, het Medisch Centrum Alkmaar en het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Ruim 700 patiënten werden 3 jaar behandeld voor het onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden