Plus

Deze werken zouden op Dibbits' Rembrandt-lijstje kunnen staan

Taco Dibbits, algemeen directeur van het Rijksmuseum, wil de collectie van het museum graag uitbreiden met meer schilderijen van Rembrandt van Rijn. Welke werken kunnen dat zijn?

Taco Dibbits wil niet verklappen wat er op zijn verlanglijstje staat. Beeld anp
Taco Dibbits wil niet verklappen wat er op zijn verlanglijstje staat.Beeld anp

Dibbits verklaarde tegenover BNR absoluut niet te willen vertellen welke schilderijen op zijn lijstje staan, "al kunnen we ons wel voorstellen wat bovenaan staat".

Elmer Kolfin, kunsthistoricus aan de UvA, heeft ook wel een vermoeden. "Ik weet natuurlijk niet wat Dibbits op het oog heeft, maar afgaande op wat een goede aanvulling zou zijn op de huidige collectie heb ik ook een inschatting gemaakt. Je kan je afvragen of je alle Rembrandts wel naar het Rijks moet halen. Maar daar zal Dibbits ook niet op doelen. Ik denk dat dit lijstje een mooie aanvulling zou zijn op de huidige collectie."

1. Portret van Jan Six (1654)

In bezit van: Familie Six
Waar: Amsterdam, Nederland
Waarom: "Ik vermoed dat deze bovenaan Dibbits' lijst staat, ook al hangt het veilig en wel in de stad. Het is één van de mooiste late Rembrandts die er zijn. Rembrandt op zijn Rembrandtst: de brede en trefzekere penseelvoering, de levendigheid, de beweging van de handen. Daarnaast is het een heel Amsterdams schilderij, Six werd regent in 1656 en burgemeester in 1691. Tot slot kenden Six en Rembrandt elkaar goed, waardoor het ook een erg persoonlijk schilderij is. Al met al maken al die aspecten het een topstuk."

2. Judas brengt de zilverlingen terug (1629)

In bezit van: Anonieme particulier
Waar: Engeland
Waarom: "Mijn persoonlijke favoriet. Op het eerste gezicht is het een minder spectaculair stuk, maar dat is het wel degelijk. Dit werk is namelijk ontzettend belangrijk geweest in de ontwikkeling van Rembrandt. Dat heeft twee redenen: Constantijn Huygens heeft over het doek geschreven in zijn dagboek Mijn Jeugd. Hij ging op bezoek bij twee jonge kunstenaars in Leiden en één van hen was Rembrandt, die op dat moment dit werk net klaar had. Huygens omschreef hem als een ongekend talent, iemand die boven de kunst uit de Oudheid uitsteeg. Het was voor het eerst dat Rembrandts genie werd verwoord. Daarnaast is het het eerste schilderij waarin Rembrandt afstapt van zijn eerder veelvuldig gebruikte felle kleuren en ronde vormen. Alles klopt: de ruimte, de figuren, het licht. Als een filmregisseur trekt hij het oog van de kijker naar de juiste plekken en het intense drama van Judas."

3. Lezende oude vrouw (1655)

In bezit van: Hertog en hertogin van Buccleuch
Waar: Thornhill, Schotland
Waarom: "Hoog op de lijst omdat dit één van de topstukken was op de tentoonstelling Late Rembrandt was. Dat komt met name door het spel van schaduwen en lichtreflectie: het licht in het boek reflecteert heel sterk terug in het gezicht. Dat kan eigenlijk helemaal niet en toch ziet het er heel natuurlijk uit. De intimiteit en concentratie zijn heel bijzonder."

4. Catrina Hooghsaet (1657)

In bezit van: Anonieme particulier
Waar: National Museum Cardiff, Wales
Waarom: "Dit is een laat werk van Rembrandt dat het Rijksmuseum al eens eerder heeft geprobeerd te kopen. Toen lukte de financiering niet." Uiteindelijk kocht een anonieme, buitenlandse particulier het werk voor 35 miljoen pond. De uitvoervergunning kwam echter niet rond waardoor de koper tot 2025 zal moeten wachten om deze vergunning opnieuw te kunnen aanvragen. Tot die tijd blijft het werk in het Verenigd Koninkrijk, momenteel hangt het in het Nationaal Museum Cardiff. Kolfin: "Het is altijd de vraag of andere landen de werken überhaupt wel willen laten gaan. Het is soms een ingewikkeld en lang diplomatiek proces met allerlei procedures."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden