PAN

Deze vier hoogtepunten zijn te zien op kunstbeurs PAN

Het aanbod op PAN is buitengewoon en uiterst veelzijdig. Welke kunstwerken steken boven het maaiveld uit? Vier kunstredacteuren van Het Parool kozen hun meest begeerde object, variërend van een Hollands meubelstuk tot Japanse prent.

Het Parool
Meisje in gele jurk, lezend Beeld PAN
Meisje in gele jurk, lezendBeeld PAN

Jan Pieter Ekker: Onverwachte avondbui op de Grote Brug bij Atake

In 1887 kocht Vincent van Gogh bij kunsthandelaar Siegfried Bing op de pof 660 relatief goedkope (plusminus 15 centimes, de prijs van een biertje), kwalitatief wisselende prenten, met de bedoeling ze met winst door te verkopen. De expositie leverde echter niks op; er werd geen enkele prent verkocht en Van Gogh vertrok gedesillusioneerd naar Arles. Een deel van zijn prentenverzameling nam hij mee.

Om de Japanse esthetiek in de vingers te krijgen, kopieerde hij in de herfst van 1887 een illustratie van een courtisane en twee kleurenhoutsneden van Utagawa Hiroshige, waaronder deze bijzonder fijnzinnige ­Onverwachte avondbui op de Grote Brug bij Atake (1857), uit de serie Honderd gezichten op beroemde plaatsen in Edo.
Te zien bij: Hotei Japanese prints, stand 155
Prijs: €55.000

null Beeld PAN
Beeld PAN

Kees Keijer: Meisje in gele jurk, lezend
Het was voor Suze Robertson lastig om in haar woonplaats Den Haag of Scheveningen op straat te tekenen. In 1912 klaagde ze over bedreigingen van vissersjongens: "En daar sta je als vrouw moeilijker in dan mannen die schilderen. 't is wel jammer, want ik zie hier zo veel." Naast stillevens en dorpsgezichten schilderde ze vooral krachtige portretten van vrouwen en meisjes. Kinderen spelen nooit met elkaar, maar zitten dromerig voor zich uit te staren met een boek op schoot, of liggen ziek op bed.
Te zien bij: Kunsthandel Studio 2000, Blaricum, stand 63
Prijs: verkocht

Meisje in gele jurk, lezend' van Suze Robertson (1855-1922) Beeld PAN
Meisje in gele jurk, lezend' van Suze Robertson (1855-1922)Beeld PAN

Edo Dijksterhuis: Stel haardpoppen
Halverwege de zeventiende eeuw werd voor het eerst geëxperimenteerd met 'uytgesneden schilderijen': ­levensgrote figuren op houten panelen. Deze 'haardpoppen' werden ter decoratie in de haardopening gezet als het vuur gedoofd was. Maar ze konden ook worden ingezet als boodschapper. Zo'n pop in de hal betekende dat de bewoners van het huis geen bezoek wensten te ontvangen. Als het een vrouw met bezem betrof, was het duidelijk: de grote schoonmaak is aan de gang. De meeste poppen van Nederlandse makelij zijn in Groot-Brittannië beland. Dat maakt dit vroege stel zeldzaam.
Te zien: Salomon Stodel Antiquités, stand 123
Prijs: €27.000

null Beeld PAN
Beeld PAN

Sophia Zürcher: Kratmeubels
Niets van de constructie van Gerrit Rietvelds kratmeubels wordt verdoezeld, dat maakt ze zo eerlijk en sympathiek. Dit vooroorlogse kratbureau heeft een mooie geschiedenis. Een man deed deze schrijftafel in 1940 cadeau aan zijn nicht omdat zij medicijnen ging studeren in Leiden. De dame kon vanwege haar Joodse afkomst pas na de ­oorlog afstuderen, waarna ze apotheker is ­geworden.
Te zien: Galerie van den Bruinhorst, stand 5
Prijs: €20.000-25.000

PAN Amsterdam
18 t/m 25 november, RAI

null Beeld PAN
Beeld PAN

Nieuwsbrief

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden