Deze Syrische oppositiegroepen strijden tegen Assad

Op de vredesconferentie voor Syrië in Zwitserland hopen de VN, Rusland en de VS de oppositie tegen president Bashar al-Assad van Syrië en diens regime in gesprek te krijgen. Het regime staat er inmiddels zelfverzekerder bij dan de versplinterde oppositie waarvan het deel dat op het slagveld de strijd met Assad voert, vrijwel afwezig is.

Strijders van het Vrije Syrische Leger in al-Ghouta. Beeld reuters
Strijders van het Vrije Syrische Leger in al-Ghouta.Beeld reuters

De oppositie kan worden verdeeld in drie van elkaar gescheiden levende groepen: de fanatiek soennitische guerrillastrijders, de overwegend linkse oppositie in Syrië zelf en de oppositie in ballingschap, gedomineerd door de Nationale Coalitie. Alleen de laatste groep, die onder meer door het Westen wordt gesteund, lijkt een rol te spelen in Genève. Een overzicht van oppositiegroepen:

De Nationale Coalitie voor Syrische Revolutionairen en Oppositiekrachten, kortweg Nationale Coalitie
Dit is een in november 2012 in Qatar opgerichte verzameling opposanten van Assad die wordt gedomineerd door soennieten. Westerse mogendheden zien de coalitie, net als sponsors Saudi-Arabië en Qatar, als het democratisch alternatief voor het regime. De coalitie heeft echter geen greep op strijders in het veld en heeft binnen Syrië zelf weinig tot stand kunnen brengen. Toch is ze, inmiddels onder leiding van Ahmed Jarba, 'de oppositie' op de conferentie. De soenniet Jarba behoort tot een stam van bedoeïenen en heeft nauwe banden met Saudi-Arabië.

Het Vrije Syrische Leger
Dit is vooral door gedeserteerde Syrische militairen opgericht. Het heeft ondertussen veel manschappen en terrein verloren aan fanatiek islamitische strijdgroepen wat de kracht tegen Assads troepen ondermijnt. Het zou ook in Genève zijn vertegenwoordigd.

De Syrische Nationale Raad
Een groep van vooral ballingen die in Istanbul in oktober 2011 werd opgericht als overkoepelend oppositieorgaan. Het falen van deze raad was een van de redenen om de Nationale Coalitie op te zetten. De raad staat nu onder leiding van een christen, George Sabra.

Het Nationaal Coördinatie Comité voor Democratische Verandering (NCC)
Een orgaan van de oppositie in Syrië zelf die tegen geweld is en bereid is met Assad te praten. De NCC bestaat vooral uit linkse partijtjes. De NCC beschuldigt de nationale coalitie ervan vanuit het comfortabele buitenland het pad te effenen voor geweld en voor de ondemocratische Moslimbroeders.

Het Al-Nusra Front
De belangrijkste strijdgroep die slag levert met Assads leger. Het front is volgens westerse mogendheden verbonden aan al-Qaeda.

ISIL
Een beweging van extremisten die is voortgekomen uit al-Qaeda in Irak en die zich Islamitische Staat in Irak en de Levant noemt.

Islamitisch Front
Een verbond van zeven kleine groepen die voor een islamitisch Syrië vechten.

De Syrische president Bashar al-Assad. Beeld ap
De Syrische president Bashar al-Assad.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden