Deze surfpakken beschermen u tegen haaienaanvallen

Zorgen dat je eruit ziet als een zebra: het is wellicht niet het eerste waar je aan denkt als het gaat om het voorkomen van haaienaanvallen. Toch heeft één van de twee speciale duikpakken een zebrapatroon. De Universiteit van West Australië presenteerde vandaag de duikpakken, speciaal bedoeld om haaiaanvallen te voorkomen. Er is twee jaar aan gewerkt.

Dat schrijft The Guardian. Het donkerblauw-witgestreepte pak, genaamd 'Diverter' is bedoeld om het patroon na te bootsen dat in de natuur 'gevaar' betekent. Het is hetzelfde foefje dat de zebra gebruikt om roofdieren af te schrikken. Het tweede pak waar de Australische wetenschappers aan werkten, heeft een hele andere insteek. Het pak 'Elude' bevat een kartelpatroon in blauwtinten, en is bedoeld om de surfer voor een haai 'onzichtbaar' te maken tussen de woelige baren.

Compleet kleurenblind
Beide pakken zijn gebaseerd op de ontdekking dat haaien compleet kleurenblind zijn. Ze zijn erg gevoelig voor licht, maar kunnen verschillende kleuren niet uit elkaar houden. Het blauwe camouflagepak is daarom gemaakt in de kleuren van de zee, zodat de surfer tussen de golven niet of nauwelijks te zien zal zijn.

Het gestreepte pak is bedoeld om de haai af te schrikken. Alle dieren kunnen namelijk onderscheid maken tussen zwart en wit. En het contrasterende streeppatroon werkt in de natuur als een waarschuwing: eet mij niet.

De ontdekking dat haaien kleurenblind zijn is alweer 2,5 jaar oud. De onderzoekers noemden het toen een baanbrekende ontdekking, omdat op basis hiervan kleding gemaakt zou kunnen worden die 'beschermt' tegen haaienaanvallen. Dat de surfpakken er nu pas zijn, komt vooral doordat ze uitgebreid getest zijn. Dat gebeurde met tijgerhaaien die oefenobjecten moesten aanvallen. Deze objecten kregen onder andere de schutkleuren waarvan nu de surfpakken bestaan.

Deze zomer zal er nog verder getest worden, en dan met witte haaien, de grootste roofvissen ter wereld, in de wateren van zuid-Australië en Zuid Afrika. Maar de resultaten tot dusverre zijn zo bemoedigend, dat de pakken vanaf vandaag al te koop zijn: voor $495 via de online distributeur Radiator.

Vijf fatale haaienaanvallen
Dat er zoveel haast is om de pakken op de markt te brengen, heeft te maken met het feit dat er twee jaar geleden binnen 12 maanden vijf fatale haaienaanvallen in West-Australische wateren hebben plaatsgevonden. Dat leverde de Autstralische deelstaat tot ongenoegen van de inwoners de naam 'shark attack capital of the world' op. Ook onlangs waren haaiaanvallen weer in het nieuws; een 15-jarig Frans meisje werd een paar meter voor de kust van het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan aangevallen.

Overigens zijn aanvallen van haaien op mensen een relatief zeldzaam fenomeen. De mens behoort niet tot de natuurlijke prooien van deze roofvissen, en de meeste haaienaanvallen worden dan ook waarschijnlijk veroorzaakt doordat een haai zich bedreigd voelt, of doordat de haai een mens aanziet voor een ander dier, zoals een zeehond.

Wellicht wilt u er dus nog een nachtje over slapen voordat u voor 500 dollar een wetsuit aanschaft.

'Elude' Beeld YouTube
'Elude'Beeld YouTube
Het zebrapatroon op één van de wetsuits Beeld YouTube
Het zebrapatroon op één van de wetsuitsBeeld YouTube
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden