Plus

Deze studenten kozen nog wél voor Nederlands

De opleiding Nederlands dreigt te verdwijnen. Tegen de trend in kozen deze studenten wél voor de studie.

Lisa Hage Beeld Dingena Mol

'Ik heb maar met twee ­anderen les, dat is gek'

Lisa Hage (21)
Derdejaarsstudent aan de VU

"Voor ik aan deze studie begon, heb ik gezondheid en leven gestudeerd, dat is een combinatie van biomedische wetenschappen en gezondheidswetenschappen. Maar ik schrijf en lees graag en dat miste ik bij die studie. Toen ben ik Nederlands gaan doen, al had ik niet gedacht dat het mij zo zou interesseren."

"Op de middelbare school ben ik mijn leesplezier verloren. Dat verplicht lezen werkte averechts en is overigens niet representatief voor wat ik nu leer. Bijzonder is wel dat ik met maar twee anderen les heb. We zijn de enigen die dit jaar afstuderen. Dat is gek, maar ook fijn. Je houdt elkaar gemotiveerd."

"Wat ik hierna ga doen? Ik denk aan een researchmaster of redactiewerk, maar waar precies weet ik niet. Ik geloof erin dat dat wel goed komt. Ik kan in elk geval terugkijken op drie leuke studiejaren, dat vind ik belangrijk."

Floor Kleusken Beeld Dingena Mol

'Het is heel anders dan op de middelbare school'

Floor Kleuskens (19)
Tweedejaarsstudent aan de UvA

"Op de middelbare school vond ik het vak Nederlands eigenlijk helemaal niet zo interessant. Lezen vond ik leuk, maar er was amper diepgang en het was geen samenhangend geheel. Ik was dan ook verbaasd toen iemand uit mijn omgeving mij aanraadde Nederlands te gaan studeren."

"Daarvoor had ik me vooral georiënteerd op bredere studies als communicatie en media en cultuur. Mijn echte interesse voor deze studie ontstond pas toen ik het daadwerkelijk aan het studeren was. Het is heel anders dan op de middelbare school namelijk."

"Dat zou anders kunnen: als het op de middelbare school minder aan de oppervlakte zou blijven, denk ik dat je meer mensen kunt enthousiasmeren. En je hebt er ook echt wat aan. Ik geloof dat ik op veel plekken terecht kan komen later, ook als ik geen docent wil worden."

Thijs Booden Beeld Dingena Mol

'Fijn dat ik later zeker ben van een baan als docent'

Thijs Booden (22)
Derdejaarsstudent aan de UvA

"Om eerlijk te zijn heb ik deze studie niet weloverwogen gekozen. Ik was erg goed in Nederlands op de middelbare school. Na een kijkje op de website was mijn keuze gemaakt. Ik wilde altijd al schrijver worden, nog steeds. Het liefst schrijf ik filmscenario's, maar dat leer ik niet per se bij deze studie. Daarvoor volg ik in mijn vrije tijd een online masterclass en kijk ik films met het filmscript erbij. Een soort zelfstudie.

Dit doe ik vooral om aan mezelf te bewijzen dat ik een universitaire studie aankan. Het werkt motiverend en ik begeef me in een stimulerende omgeving. Al moet ik erbij zeggen dat het ook wel fijn is dat ik vrijwel zeker ben van een baan later: er zijn docenten Nederlands tekort. Dus dat kan ik altijd nog gaan doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden