Deze slimme jas wijst je de weg

Amsterdammers die al fietsend de weg zoeken op hun telefoon zorgen regelmatig voor gevaarlijke situaties. De innovatieve Smart Jacket moet dit voorkomen.

Jasper Piersma

Een derde van de Amsterdammers gebruikt volgens onderzoek van Vodafone, de Fietsersbond en Gfk hun smartphone op de fiets, waarvan 41 procent dat doet om te navigeren. Dat is aanzienlijk meer dan in de rest van Nederland gebeurt, waar 18 procent met de telefoon de weg zoekt.

Ruim de helft van de Amsterdammers zegt door het gebruik van hun telefoon geregeld in gevaarlijke verkeerssituaties te komen. Landelijk is dat een kwart.

Smiley
Gevaarlijke situaties kunnen voorkomen worden door de Smart Jacket, het resultaat van een samenwerking tussen Vodafone en de Fietsersbond. De jas, die is ontwikkeld door het Amsterdamse bedrijf Magic Bullet, heeft een ingebouwde minicomputer, die verbonden kan worden met Google Maps op je smartphone.

Door middel van pijlen van LED-verlichting op de mouwen van de jas kan de fietser zien welke kant hij op moet. Dat is voor andere verkeersdeelnemers ook te zien door lichtgevende pijlen op de rug van de jas, die dienen als een soort richtingaanwijzer. Krijg je voorrang in het verkeer? Steek je duim op en op de rug van de jas verschijnt een lachende smiley.

De jas is nog een concept, waarvan het nog maar de vraag is of hij op de markt komt. Vodafone heeft de jas vooral ontwikkeld om aandacht te vragen voor veilig gebruik van de smartphone in het verkeer en om een blik in de toekomst te werpen. Naast de Smart Jacket is het bedrijf ook bezig met andere innovaties voor de fiets, zoals een slimme lamp met een GPS-tracker.

De Amsterdamse wethouder van Verkeer, Pieter Litjens, probeerde de jas dinsdagochtend uit. Beeld Evert Elzinga
De Amsterdamse wethouder van Verkeer, Pieter Litjens, probeerde de jas dinsdagochtend uit.Beeld Evert Elzinga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden