PlusInterview

Deze pianist streamt via YouTube een recital vanuit zijn huiskamer

Pianist Marcel Worms streamt tot 1 juni elke zaterdag tweemaal via YouTube een recital vanuit zijn huiskamer. ‘Veel mensen putten troost uit de muziek die ik voor ze speel.’

Marcel Worms: ‘Het kost mee geen moeite net zo te spelen als  als wanneer er publiek bij is.’ Beeld
Marcel Worms: ‘Het kost mee geen moeite net zo te spelen als als wanneer er publiek bij is.’

De gemoedstoestand in huize Worms is best goed, zegt pianist Marcel Worms, nu hij heeft besloten elke zaterdag om elf uur ’s ochtends en kwart over acht ’s avonds in zijn Amsterdamse huiskamer een concert te geven en dat via YouTube live te streamen.

“Toen ik hoorde dat er tot 6 april en later zelfs tot 1 juni geen openbare concerten meer mogelijk zouden zijn, was ik wel even uit het veld geslagen, want je komt er op zo’n moment achter hoe wezenlijk het voor je is muziek te maken en dat in aanwezigheid van anderen te doen. Maar toen bedacht ik dat ik misschien via Skype, of wat dan ook, iets zou kunnen doen en dankzij mijn dochter, die daar veel handiger in is dan ik, kwamen we uit op een livestream via YouTube. Dat riep zo veel positieve reacties op dat ik besloot het gewoon elke zaterdag te gaan doen. En daardoor raakte ik ook zelf weer in een goede stemming, want ik heb nu veel te doen.”

Elke week een nieuw recital; u moet hard studeren.

“Inderdaad. Ik speel in totaal elf verschillende programma’s, waarvan ik er sommige echt uit het stof moet halen, omdat ik ze een tijdje niet meer heb gedaan. Vorige week speelde ik Música Callada van Mompou en die stukken had ik toch al gauw een paar jaar niet meer uitgevoerd. Vandaag doe ik alle Bagatellen van Beethoven. Die heb ik toevallig een paar maanden geleden nog op een huisconcert gedaan. Daarna komt een programma met tango’s uit Zuid-Amerika en Europa en op 2 mei, twee dagen voor 4 mei, doe ik een programma met muziek van Joodse componisten uit het interbellum. Dat stond gepland voor een uitvoering in de synagoge, maar ook dat doe ik nu thuis. Op 30 mei besluit ik de periode van opsluiting met een vrolijk Caraïbisch programma, met salonmuziek uit Curaçao, Venezuela, Brazilië en Cuba.”

U hebt jaren gewerkt aan een omvangrijk bluesprogramma. Dit lijkt me bij uitstek een tijd voor de blues. Komt dat ook nog?

“Nee, eigenlijk niet. Ik was wel een beetje klaar met die bluesmuziek. Hè jeetje, wat vervelend dat u dit nu zegt, want u hebt wel een punt natuurlijk. Ik ga erover nadenken. Misschien kan ik wat blues kwijt in een programma met jazzinvloeden in de twintigste-eeuwse pianomuziek, dat er ook nog aankomt. Met Copland, Bill Evans, Debussy.”

Wat betekent deze crisis voor u? Hebt u inkomsten?

“Ik heb pianoleerlingen en sommigen van hen durven het nog steeds aan bij me op les te komen. Anderen bedien ik via Skype. Maar de livestreamconcerten geef ik om niet, hoewel er mensen waren die geheel uit zichzelf om mijn bankrekeningnummer vroegen. Nu de quasi-lockdown tot 1 juni is, wordt het misschien wat nijpender, hoewel ik gelukkig wel enige finan­ciële reserve heb opgebouwd.”

Is het anders spelen in uw huiskamer dan voor een publiek?

“Ik zag er iets tegenop, maar in de praktijk merk ik dat het weinig uitmaakt. Het lijkt op een studio-opname. Dan zit je ook in je eentje en kost het me geen moeite net zo te spelen als wanneer er publiek bij is.”

Heeft deze periode ook nog positieve kanten voor u?

“Ik heb lang gedacht dat wat ik doe wat betreft nut en noodzakelijkheid niet te vergelijken was met wat artsen, verplegers en desnoods kruideniers doen, maar als je nou toch ziet hoe ontzettend veel mensen mij mailtjes sturen om me te laten weten hoe heerlijk ze het hebben gevonden naar mij te luisteren en dat ze er troost uit putten, dan geeft me dat toch een zeer goed gevoel.”

“Muziek is echt meer dan een luxe, mag je concluderen, en dat vind ik een bijzondere gedachte. Je zou mogen hopen dat de politiek daar ook oren voor heeft en dat hun ogen zijn open gegaan voor de erbarmelijk lage salarissen van verpleegkundigen, leraren en dus ook musici.”

Marcel Worms, tot 1 juni elke zaterdag op YouTube met een nieuw pianorecital vanuit huis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden