Deze personen worden onder ede gehoord door de enquêtecommissie

Waarom krijgt Amsterdam maar geen greep op de gemeentelijke financiën? Die vraag staat centraal in de openbare verhoren van de raadsenquête.

Beeld Het Parool

Dit zei commissievoorzitter en CDA-raadslid Marijke Shahsavari vanmorgen in een persconferentie waarin ze vooruitblikte naar de verhoren die komende vrijdag van start gaan.

De afgelopen maanden heeft de enquêtecommissie achter gesloten deuren met 96 mensen gesproken. In 45 gevallen ging het om een zogenoemd besloten verhoor, waarbij de bevraagden onder ede staan. De komende weken volgen 38 openbare verhoren, waarbij ook geldt dat de betrokkenen onder ede staan.

Verbeterinitiatieven
Het gaat met name om oud-wethouders en (voormalig) topambtenaren van de gemeente. Onder hen zijn de huidige vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes. Zij zullen onder meer worden bevraagd over de 'verbeterinitiatieven' die in hun tijd speelden rondom de gemeentelijke financiën. Het ging met name om pogingen de versplinterde financiële huishouding te stroomlijnen.

Van het zittende stadsbestuur zullen burgemeester Eberhard van der Laan en de wethouders Udo Kock en Eric van der Burg verschijnen. Een andere opvallende naam is die van Geert Dales, wethouder van Financiën tussen 2000 en begin 2004. Ook Dales' opvolger Frits Huffnagel en voormalig VVD-Kamerlid Laetitia Griffith moeten voor de commissie verschijnen. Zowel Huffnagel als Griffith was slechts kort wethouder van Financiën.

Problemen
Een enquête is het zwaarste controlemiddel van de gemeenteraad. Eind vorig jaar besloot de raad tot het onderzoek, na opeenvolgende berichten over financiële problemen. Een beruchte zaak betrof een vergissing bij de gemeentelijke belastingdienst, die 188 miljoen in plaats van 1,8 miljoen uitkeerde. Daarnaast liggen er verschillende rapporten over gebrekkige aansturing en kwaliteit bij de dienst financiën.

In de verhoren komen onder meer problemen aan bod rond de gemeentelijke ICT en de Dienst Werk en Inkomen. Shahsavari: 'Op zich zijn die casussen bekend. Het gaat ons om het signaleren van de rode draad er in. Het gaat minder om een smoking gun.'

Wie wordt gehoord?

Achtendertig mensen worden de komende weken onder ede gehoord. Het gaat onder anderen om de volgende (oud)wethouders:

Lodewijk Asscher (2006-2012)
Eric van der Burg (sinds 2010)
Geert Dales (2000-2004)
Carolien Gehrels (2006-2014)
Laetitia Griffith (2005-2006)
Pieter Hilhorst (2012-2014)
Frits Huffnagel (2004-2005)
Udo Kock (sinds 2014)
Maarten van Poelgeest (2006-2014)
Duco Stadig (1994-2006)
Eric Wiebes (2010-2014)

Andere te horen personen:

Burgemeester Eberhard van der Laan
Jan de Ridder, directeur Rekenkamer Amsterdam sinds 2010
Ex-gemeenteraadslid Lex van Drooge
Vincent van Woerkom, directeur dienst financiën 2011-2014

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden