Plus

Deze ouders halen hun kinderen wel/niet van een Gülenschool

De scholen in Amsterdam zijn sinds maandagochtend weer open. Op 'Gülenscholen' Witte Tulp en Cosmicus Impuls zitten tientallen minder kinderen dan voor de zomervakantie. Waarom halen ouders hun kind weg, of juist niet?

Lorianne van Gelder en Rasit Elibol
Basisschool Witte Tulp in Nieuw-West Beeld Maarten Brante
Basisschool Witte Tulp in Nieuw-WestBeeld Maarten Brante

Selma Ablak (35), voorzitter van vrouwenplatform Zijn, gelieerd aan de Gülenbeweging, houdt haar kinderen op school.

"Twee van mijn kinderen zitten op basisschool Cosmicus Impuls in Noord. Ik hoor dat mensen die actief zijn voor de AKP of mensen die angst hebben voor represailles uit Turkije hun kinderen van school halen. Dat je dat uit eigen beweging doet, is nog te begrijpen, maar dat het uit sociale druk is, is verontrustend.

Op school ben ik niet bang voor hun veiligheid, op straat veel meer. Maar hoe de sfeer straks in de klas is weet ik niet, dat merken we de komende weken. Het is wel jammer dat er zoveel onrust is, de school bestaat pas drie jaar en is vrij klein.

Wij hebben deze school juist gekozen omdat er extra aandacht is voor verschillende culturen. De kinderen worden opgeleid tot de wereldburgers van de toekomst zonder dat er onderscheid wordt gemaakt in afkomst en religie. Ik vind het gek dat wordt gedacht dat de ideeën van Gülen op school worden geleerd."

Murat Kurban (40) wil niet meer dat zijn kind naar de Witte Tulp gaat.

"Mijn dochter van negen blijft geen dag langer op de Witte Tulp. Ik stuur haar nog liever naar Turkije, gaat ze daar maar een jaar naar school. Ik hou haar ook thuis tot we een andere school hebben geregeld. Ik heb altijd geweten dat de Witte Tulp een school is die aan de Gülenbeweging is gelieerd.

Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen iets over de islam meekrijgen en dat gebeurde daar. En op veel scholen douchen de kinderen na het gymmen gemengd. Voor Nederlanders is dat misschien normaal, maar voor Turken niet. Er waren voor de zomer al zaken waar ik me over opwond.

Zo is er een ouderbijdrage van 450 euro. Ook het onderwijs werd slechter. Maar dat is nog niks vergeleken met het feit dat de leiding van de Witte Tulp de mensen verdedigt die de coup hebben willen plegen. Die mensen kan ik toch niet vertrouwen?

Ook moet ik mijn kind beschermen als een of andere gek die tegen Gülen is de Witte Tulp aanvalt - al twee keer zijn ramen ingegooid. Ik weet dat 86 families niet meer met die school in verband willen worden gebracht."

Mehmet Cakir (45) haalt zijn kind ook van de Witte Tulp.

"Mijn kinderen zaten eerst op een reguliere basisschool in de Kinkerbuurt. Maar in de Turkse gemeenschap werd heel hoog opgegeven over de Witte Tulp. De schoolleiding is Turks, waardoor ik makkelijker met ze kon communiceren dan elders. Ik wist dat het een Gülenschool was, dat weten alle Turken in Amsterdam, maar daar zag ik niks verkeerds in.

Ze stonden voor dezelfde waarden als ik, met een belangrijke rol voor het geloof en ons vaderland. Ik hield me verder niet bezig met politiek en dat soort zaken. Er was voor de zomer al steeds meer kritiek van ouders op de Witte Tulp. De school bleek op veel punten achter te lopen en het verloop onder de leerkrachten was extreem hoog.

Ook worden kinderen die heel goed presteren enorm voorgetrokken. En ik wil niet dat over mijn kind wordt gezegd: zij heeft op een school van een terrorist gezeten. Ik heb haar donderdag uitgeschreven. Er wordt moeilijk gedaan, maar we leven toch in een vrij land?

Mijn dochter gaat nu naar een reguliere school in Geuzenveld. Ze wilde het liefst blijven vanwege haar vrienden, maar het is voor haar eigen bestwil."

Lees ook: Er zijn vier beveiligers en de politie polst in de buurt. Een gewone eerste schooldag is het niet op basisschool Witte Tulp

En: Amsterdam alert op spanningen onder Turkse leerlingen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden