Plus

Deze organisaties behoren tot Nederlandse netwerk van Erdogan

De onrust onder Turkse Nederlanders na de mislukte staatsgreep in Turkije maakt één ding duidelijk: Ankara houdt graag de regie over de onderdanen in Europa. Dat gebeurt met Nederlands-Turkse organisaties die nauw verweven zijn met elkaar.

Rasit Elibol en Bas Soetenhorst
Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. Beeld anp
Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije.Beeld anp

Turks ministerie voor Turken in het buitenland (YTB)
Ejder Köse en Yusuf Altuntas behoren tot de vijf Nederlands-Turkse leden van de adviesraad van het Turkse ministerie voor Turken in het buitenland (YTB). Een prestigieuze functie bij een voor president Recep Tayyip Erdogan belangrijk departement; Ankara beschouwt Turkse migranten als ambassadeurs van hun land.

Advocaat Köse staat ouders bij die anderen zouden hebben opgehitst om hun kinderen van Gülenscholen te halen. Altuntas is directeur van de koepelorganisatie van islamistische scholen en was de eerste die in de media aankondigde dat een leegloop ophanden was bij de Gülenscholen.
De YTB heeft na de coup ook opgeroepen leden van de 'terroristische' Gülenbeweging aan te pakken en zwart te maken.

En de YTB heeft geld te verdelen. Sinds 2011 is voor 70 miljoen Turkse lira (21 miljoen euro) subsidie verleend aan Turkse organisaties in het buitenland, waaronder Nederland. Er wordt geld uitgekeerd voor Turkse taallessen, maar ook voor behoud van de Turkse cultuur en voor actief burgerschap. Vanuit de adviesraad van YTB lopen lijnen naar de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR).

Unie van Turkse Democraten (UETD)
'Mocht u de Turkse nationaliteit hebben en in Turkije zijn, dan roep ik u allen op om aangifte te doen tegen Ebru Umar,' twitterde een bestuurslid van UETD Nederland dit voorjaar. De UETD wordt algemeen beschouwd als de buitenlandtak van de AKP (de partij van Erdogan) die actief is in tien landen.

Advocaat Ejder Köse Beeld anp
Advocaat Ejder KöseBeeld anp

Sükran Ince zat tot voor kort in het bestuur. Ince is volgens eigen zeggen bemiddelaar tussen ouders en de gemeente Amsterdam bij het herplaatsen van kinderen. Anderen beschouwen haar als aanjager bij de onrust rond de zogenaamde Gülenscholen.

Weer een ander bestuurslid van de UETD liet op sociale media weten dat Turkije terroristen (bedoeld is: Gülenisten) 'de hel moet laten beleven' en noemt Erdogan 'leider van alle moslims'.

Prominente UETD'ers, zoals het voormalige Zaanse PvdA-raadslid Mehmet Kaya, stonden vooraan bij de demonstratie van Nederlandse Turken bij het Turkse consulaat in Rotterdam, in de nacht van de mislukte couppoging in Turkije.

Milli Görüs
Yusuf Altuntas van de adviesraad van YTB was tot voor kort woordvoerder van Milli Görüs, een invloedrijke conservatieve nationalistische islamorganisatie die op goede voet staat met Erdogan. In Nederland zijn tientallen organisaties aangesloten bij Milli Görüs. Voorzitter van Milli Görüs Zuid-Nederland is Mehmet Erdogan. Hij is ook de hoofdredacteur van nieuws­site Dogus, die pro-Erdogan is.

Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR)
Hier komen veel lijnen samen. Özcan Hidir is professor aan de IUR én lid van de Adviesraad voor het Turkse ministerie voor Turken in het Buitenland (YTB). Dat geldt ook voor Osman Elmaci, die tevens commissaris is bij de IUR. Elmaci werd door Ankara uitgeroepen tot 'ereparlementariër' nadat hij in 2006 door het CDA van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer was geschrapt wegens het ontkennen van de Armeense genocide.

Op de officiële opening van het academisch jaar vorige week op de IUR sprak een andere sleutelfiguur: de Turkse consul-generaal in Rotterdam, Sadin Ayyildiz, die kort daarvoor de woede van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb had gewekt met ongevraagde adviezen over de omgang met demonstrerende tegenstanders van Erdogan. Een andere spreker was de student Mustafa Aslan, tevens secretaris-generaal van de UETD.

Rector Ahmet Akgündüz, die enkele keren in opspraak kwam wegens vijandige taal jegens onder anderen homo's, Koerden en Armeniërs, schrijft regelmatig voor het Nederlands Turkse nieuwssite Sonhaber, waar AKP'er Ömer Asiran hoofdredacteur is.

Ook riep Akgündüz zijn achterban op om op Erdogan te stemmen.

Rector Ahmet Akgündüz Beeld anp
Rector Ahmet AkgündüzBeeld anp

Diyanet
En dan is er uiteraard Diyanet, het Turkse directoraat voor Godsdienstzaken dat in Nederland door het leven gaat als ISN (Islamitische Stichting Nederland). Met een krappe 150 moskeeën beheert Diyanet de helft van de Turks-Nederlandse gebedshuizen. Ankara betaalt en controleert de imams. Bij de laatste verkiezingen in Turkije werd in alle Diyanet­moskeeën opgeroepen om op president Erdogan's AKP te stemmen.

Aan het hoofd van Diyanet Nederland staat een Turkse diplomaat: Yusuf Acar, attaché voor religieuze zaken. In het bestuur zit Ayhan Tonca, die ook in 2006 van de CDA-Kamerlijst werd geschrapt wegens het ontkennen van de Armeense genocide. Ook hij is sindsdien ereparlementariër in Turkije. Tonca is oud-directeur van de islamitische school Ibn Ghaldoun, die in 2013 in opspraak kwam wegens grootschalige examenfraude en inmiddels is opgeheven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden