Deze ontsnappingen met een helikopter lukten wél

Amsterdamse criminelen hadden het plan om Benaouf A. met een helikopter te bevrijden uit de gevangenis in Roermond. Dat mislukte, maar ontsnappingen door de lucht waren in Nederland en vooral België eerder wel 'succesvol'.

Jasper Piersma
null Beeld anp
Beeld anp

2009, Brugge

Zo was de gevangenis in Brugge op 23 juli 2009 het toneel van een spectaculaire ontsnapping met een helikopter. De vriendin van crimineel Ashraf Sekkaki huurt die ochtend een helikopter in de buurt, onder het mom van een verjaardagsfeestje. Eenmaal in de lucht bedreigt ze de piloot en vliegt richting de gevangenis.

Daar staan op de binnenplaats Sekkaki en twee andere gevangenen klaar om opgepikt te worden. Tijdens een korte landing op de binnenplaats stapt het drietal snel in, om later in een weiland over te stappen in een grijze Peugeot 107.

De gevangenen blijven daarna dagenlang op vrije voeten en beroven ondertussen meerdere banken. Ze houden zich schuil in een Amsterdams hotel, waar ze dankzij camerabeelden uiteindelijk tegen de lamp lopen.

2007, Ittre

Sekkaki had zijn ontsnapping hoogstwaarschijnlijk afgekeken van een poging in België twee jaar eerder, al ging dat niet helemaal goed. Een groepje gemaskerde en gewapende mannen dwingt op 28 oktober 2007 een helikopterpiloot richting de gevangenis in Ittre te vliegen. Op de binnenplaats staat daar crimineel Nordin Benallal klaar om in te stappen.

Maar terwijl de helikopter probeert te landen, raakt het toestel uit balans omdat een andere gevangene eraan gaat hangen. De helikopter stort neer en een van de gedetineerden raakt gewond. Het betekent voor Benallal nog niet het einde van zijn ontsnappingspoging.

Met een wapen dat de crimineel vanuit de helikopter krijgt, houdt hij bewakers onder schot, terwijl hij vlucht door een deur die voor de gewonde gevangene is geopend. Buiten wordt hij in een Volkswagen Golf opgewacht.

Benallal weet niet lang op vrije voeten te blijven. Na drie dagen wordt hij in Den Haag opgepakt wanneer hij een motorwinkel probeert te overvallen.

De gevangenis van Ittre in België. Beeld epa
De gevangenis van Ittre in België.Beeld epa

2007, Lantin

De Belgische overheid zit na deze helikopterontsnapping met de handen in het haar, want het is al de tweede dat jaar. Op 15 april 2007 is het de Franse gangster Erik Ferdinand die door de lucht het gevang verlaat.

Hij krijgt daarbij hulp van drie kompanen, die een helikopter huren in de buurt van de gevangenis van Lantin waar Ferdinand vast zit. Ook zij dwingen de piloot op de binnenplaats van de gevangenis te landen. Om goed herkend te worden is Ferdinand gekleed in rood en geel.

De ontsnapping verloopt vlekkeloos en Ferdinand stapt verderop in een weiland over op een auto. Daarna weet de crimineel enkele weken uit handen van de politie blijven, maar in Italië wordt hij alsnog in de boeien geslagen.

1997, Sittard

Voor een ontsnapping door de lucht in ons eigen land moeten we verder terug in de geschiedenis. In 1997 strandt bij penitentiaire inrichting De Geerhorst in Sittard een poging om een Colombiaanse drugscrimineel vrij te krijgen wanneer de helikopter neerstort.

Het toestel raakt met de staart een lichtmast, die daar speciaal is geplaatst om helikopterontsnappingen tegen te houden, en stort neer. De piloot komt om het leven en de Colombiaan raakt gewond. De helikopter blijkt gestolen in België en met een vrachtwagen naar de bossen van Sittard vervoerd.

De Sittardse gevangenis. Beeld anp
De Sittardse gevangenis.Beeld anp

1993, Grave

Vier jaar eerder loopt een ontsnapping in Grave wel volgens plan. Een onder schot gehouden piloot landt op 21 januari 1993 op de binnenplaats van het huis van bewaring. Bewakers van de gevangenis omsingelen de helikopter, maar krijgen het wapen van een van de inzittenden op zich gericht.

De gewapende man komt zijn zwager halen, en weet hem mee te krijgen in de helikopter. Achteraf verklaart die in de rechtbank dat de piloot ook in het complot zou zitten en 30.000 gulden zou hebben gekregen om mee te werken. De rechter gaat daar niet in mee.

De gevangenis in Grave. Beeld anp
De gevangenis in Grave.Beeld anp

1992, Zwaag

De uitbraak in 1993 is een kopie van die van een jaar eerder uit de gevangenis in het Noord-Hollandse Zwaag. Daar stapt op 2 augustus 1992 op de binnenplaats een Marokkaanse crimineel in een helikopter die onder dwang daar is geland. Hij vertrekt daarna door de lucht naar Hasselt, waar omwonenden de helikopter zien landen en de gevangene op een motor zien overstappen.

1991, Leeuwarden

De eerste helikopterontsnapping gebeurde een jaar eerder. Op 18 februari 1991 koos de toen Turkse gedetineerde Halil Mehmet Havar het luchtruim uit De Marwei in Leeuwarden. Het duurt slechts 20 seconden om het toestel op de binnenplaats te laten landen en daarna weer op te stijgen.

Een tweede gevangene, die ook probeert te ontsnappen, heeft minder geluk. Hij grijpt vast aan de helikopter, maar kan het niet volhouden en valt weer naar beneden. Havar stapt inmiddels even verderop op een brommer en vertrekt.

Lees ook: Gekaapte helikopter moest Benaouf A. bevrijden en: Wie is Benaouf A.?

De Bijlmerbajes is nooit het toneel geweest van een ontsnapping per helikopter. Wel sloegen in de hele geschiedenis van de gevangenis meer dan honderd gevangenen op de vlucht, bijvoorbeeld met een ladder of door aan elkaar geknoopte lakens.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden