Jaaroverzicht

Deze nieuwe hotspots gingen open in 2017

In Amsterdam openen dagelijks nieuwe winkels, restaurants en cafés. In 2017 openden in elk geval 272 nieuwe tentjes de deuren.

De Tulp, met een menukaart waarop zowel mosselen als falafel staan. Beeld Dingena Mol

Van de Sociale kruidenier in Noord tot de Swimgym in Oost en van hippe sapjeswinkels in De Pijp tot ouderwetse snert in de Kerkstraat: op de pagina Net Open besteden we aandacht aan nieuwe zaken in de stad.

Afgelopen jaar schreven we over ruim 270 zaken. In 2016 waren de Javastraat en omliggende straten razend populair bij nieuwe ondernemers, dit jaar waren vooral De Pijp en de Spaarndammerbuurt erg hot.

De Pijp
De meeste nieuwe zaken openden in De Pijp. Tussen de Stadhouderskade en de Ceintuurbaan verschenen 29 nieuwe hotspots, waaronder vier in de Ferdinand Bolstraat. Niet verwonderlijk: de straat is na ruim tien jaar Noord/Zuidlijn-verbouwingen eindelijk weer begaanbaar.

Een van de populairste nieuwkomers is The Avocado Show. Of het nu een broodje of salade is, of de vulling van een stukje taart: overal zit avocado in. Later dit jaar openden de eigenaren er schuin tegenover ook nog een winkel met eetrijpe avocado's.

Andere nieuwkomers in De Pijp zijn Ugga Urban Bakery - waar de Israëlische Adva Rachamim voor zoetekauwen rugelachs, babka's en hartige quiches bakt - en een tweede vestiging van de Vegan Junk Food Bar (op het Marie Heinekenplein) voor iedereen die verantwoord wil snacken.

Avocado-aficionados verzamelen zich in The Avocado Show Beeld Charlotte Odijk

Schinkelbuurt
Waar veel verkeer is, zijn doorgaans ook veel ondernemers. De Amstelveenseweg springt dit jaar in het oog met nieuwe zaken. Mooie start is het vernieuwde Stadionplein (de Febo is er nog), waar je in het Olympisch Stadio onder andere het roze restaurant Mama Kelly vindt en het enorme Amsterdamse Proeflokaal .

Op de Amstelveenseweg zitten in het Concious-hotel twee nieuwe zaken: ecopatisserie Sticky Fingers en restaurant Moer. Beide plekken doen alles zo duurzaam mogelijk en gebruiken biologische en waar mogelijk lokale producten.

Ook Lavinia Good Food serveert eten zonder toevoegingen. Kristalsuikervrije worteltaart, veganistische minicakejes, speltpizza's, bananenpannekoeken en salades.

Lavinia Good Food: bananenbladeren op het behang, banenenpannekoeken op de kaart. Beeld Marijke Stroucken

Spaarndammerbuurt en Houthavens
De Houthavens zijn booming. En dat wordt alleen maar meer als het indrukwekkende Pontsteigercomplex straks klaar is.

De ondernemers van Leuk zetten in op een plek waar ouders én kinderen lekker kunnen eten, en ouders lang kunnen tafelen terwijl het kroost geniet van bioscoop, knutselhoek en spelcomputers.

Qua lunch zit je er ook vast in de goede hoek, met twee zaken die zich beide in één product specialiseren: de Bouillon Brothers en Wilde Kroketten.

In de Spaardammerstraat is onder andere Morris & Bella geopend, waar de groenten zo goed bereid zijn dat je er geen beest bij nodig hebt. Een espressootje of glas wijn haal je bij het Franse Bar Bateau.

Vervang je kop thee of koffie eens door een kop bouillon, vinden de ondernemers achter Bouillon Brothers. Beeld Carly Wollaert

Helaas gingen er in 2017 ook zaken dicht. Van deze iconische zaken namen we afscheid in 2017.

Tips?

Heb je een tip over een nieuwe zaak? Mail 'm naar open@parool.nl.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden