Deze nieuwe films kun je nu in Amsterdam zien

De recensenten van Het Parool bekeken alvast de nieuwe films die in première gaan in Amsterdam. Deze week: Jason Bourne, El Olivo, Madeliefjes, Meester Kikker en Neon Bull.

Matt Damon als Jason BourneBeeld AP

Jason Bourne (***)

In de vijfde Jason Bournefilm pakt de terugkeer van regisseur Paul Greengrass en ster Matt Damon aardig uit voor actieliefhebbers. Recensent Bart van der put: "De filmmaker en zijn ster gaan dan ook bijzonder wild en enerverend tekeer in Griekenland, Berlijn, Londen en Las Vegas, alsof ze opnieuw willen bewijzen dat de door de CIA getrainde Jason Bourne concurrent James Bond met gemak de baas is. Aan humor hebben ze een broertje dood."

Lees de recensie: De gekwelde Jason Bourne blijft dader en slachtoffer ineen [+]
Te zien in: Arena, Tuschinski, De Munt, City

El Olivo (****)

Icíar Bollaín's El Olivo is een fijne, zoete, zij het niet al te toonvaste zomerfilm, vol luchtige en zelfs komische scènes. "El Olivo gaat eerder over het ­verbond tussen een oude man en een jong meisje, melancholische zielen ­in een maatschappij die louter ­gericht is op vooruitgang. Maar het ­goede ­willen behouden - zo laat het fraaie slot zien - betekent niet ­automatisch dat je de toekomst ­verloochent." Aldus recensent Mike Peek.

Lees de recensie: El Olivo is een zoete zomerfilm [+]
Te zien in: Filmhallen, Ketelhuis

Madeliefjes (****)

Chytilová's Madeliefjes toont van plot tot montage een afkeer van het conformisme. Een overrompelende ervaring die wordt gemist in de keurig aangeharkte filmwereld van vandaag. "Chytilová's afkeer van conformisme uit zich ook in de anti-realistische stijl. De vele kleurfilters, de hink-stap-sprongmontage en het gebruik van allerlei soorten beeldmateriaal zorgen voor een overrompelende ervaring." Aldus Jos van der Burg in zijn recensie.

Lees de recensie: De wereld heeft meer radicale films als Madeliefjes nodig [+]
Te zien in Eye, Filmhallen

Meester Kikker (****)

Daar is hij dan: de Nederlandse zomerkinderfilm. Meester Kikker is een vrolijke, optimistische film met antiautoritaire strekking. En met de altijd nuttige boodschap mensen te accepteren die niet tot de grootste gemene ­deler behoren. Recensent Jos van der Burg: "Meester Kikker moet het niet van oh's en ah's hebben door state-of-the-artfilmtechnologie, maar maakt indruk door de liefdevolle aandacht en de zorgvuldigheid waarmee de film is gemaakt."

Lees de recensie: Nederlandse zomerkinderfilm Meester Kikker maakt indruk [+]
Te zien in Eye, Ketelhuis

Neon Bull (****)

Neon Bull is opgebouwd uit schijnbare tegenstellingen: de cowboy als modeontwerper, de stripdanseres als vrachtwagenchauffeur, het kind als volwassene. Niet door de sociale constructies van wat mannelijk is en wat vrouwelijk klakkeloos om te draaien, maar door ze te compliceren. Iremar heeft interesse in mode, maar hij blijft ook een macho. "Ik mag dan een cowboy zijn, ik heb wel smaak," grapt hij flirterig tegen een zwangere parfumverkoopster.

Lees de recensie: Documentaire Neon Bull is opgebouwd uit schijnbare tegenstellingen [+]
Te zien in Eye, Rialto, Filmhallen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden