Plus

Deze Nederlanders gingen aan de slag in Marokko

Minister Jet Bussemaker spreekt dinsdagavond in Marokko met Marokkaanse Nederlanders die terugkeerden naar het land van hun ouders. Zijn zij weggejaagd door Wilders' PVV?

null Beeld Getty Images/Perspectives
Beeld Getty Images/Perspectives

Wie met een klacht of vraag belt naar taxidienst Uber, heeft grote kans dat de andere kant van de lijn niet in Nederland ligt, maar in Rabat of Casablanca. Toch wordt de klant in vlot Nederlands te woord gestaan.

Uitbesteding van de klantenservice naar Marokko met zijn lage kosten spreekt veel Nederlandse en Belgische bedrijven aan. Daar spelen Rachid Khoukhi (28) en Latifa Azzouzi (39) handig op in.

Per dag krijgt Azzouzi ongeveer tien mails van Nederlanders die via haar uitzendbureau Ino Jobs aan de slag willen in de backoffice van bijvoorbeeld computerwinkel Dell en energie­leverancier Essent.

In 2016 hielp ze zo'n 150 Nederlanders en Belgen aan werk - meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Er zijn ongeveer tien uitzendbureaus die Nederlanders en Belgen begeleiden naar callcenters in Marokko.

Volgens Azzouzi betekent dat dat er nu ongeveer achthonderd actieve werknemers zijn in Marokko, van wie velen Marokkaanse roots hebben.

Vier jaar geleden overgestapt
De vraag naar een plan B is voor Marokkaanse Nederlanders actueel: ex-politicus Tofik Dibi vroeg hun openlijk of ze overwogen te emigreren, mocht in Nederland ook een inreisverbod uit islamitische landen komen, zoals de Amerikaanse president Trump wil.

Ook signaleerde het Sociaal en Cultureel Planbureau dat veertig procent van de Nederlandse Marokkanen en Turken discriminatie ervaart en minder positief is over zijn kansen op de arbeidsmarkt.

Rachid Khoukhi van uitzendbureau Maroc at Work schreef onder het Facebookbericht van Dibi: 'Ik heb de overstap vier jaar geleden al gemaakt. Nooit spijt van gehad.'

Hij bevestigt dat het politieke klimaat in Nederland de reden was te vertrekken naar het geboorteland van zijn ouders.

"Moslim-zijn in Nederland is lastig. Dat komt door negatieve berichtgeving, maar ook in het café ben je steeds onderwerp van gesprek."

Magazijnmedewerker met hbo
Afwijzingen op de banenmarkt speelden ook mee. "Ik ben op hbo-niveau afgestudeerd, maar werd bij sollicitaties vaak afgewezen. Dan kon ik alleen aan de slag als magazijnmedewerker."

Geïnteresseerden vullen op de website van de bedrijven een intakeformulier in, daarna volgt een gesprek via Skype. Dat mensen het maatschappelijk klimaat in Nederland niet meer aanstaat, hoort Azzouzi steeds vaker. "Ouders zeggen dat ze hun jonge kinderen niet in Nederland willen laten opgroeien."

Ook Khoukhi herkent dat. Ook positieve redenen spelen mee, zegt Azzouzi: "Er zijn jongeren die een tussenjaar nemen en uit nieuwsgierigheid naar hun wortels het land van hun ouders bezoeken." Bovendien is het salaris naar Marokkaanse maatstaven hoog: "9000 dirham is hier evenveel als het salaris van een dokter."

Kaoutar (26)
Woont nu anderhalf jaar in Marrakech. Werkte bij een callcenter in Marrakech, dat enquêtes afnam bij klanten van Belgische energieleveranciers. Sinds een jaar is zij accountmanager.

"Ik heb een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder. Ik heb meer moeite gehad met het vinden van een stageplek dan mijn medestudenten, maar dat was niet de aanleiding voor mijn vertrek."

"Ik besloot naar Marokko te gaan omdat ik in Nederland niet veel Marokkaans-­Neder-landse vrienden had en het gevoel had dat ik iets miste, omdat ik het land alleen van vakanties kende. Nu weet ik wat ik zocht: mensen genieten hier meer, zijn minder gestrest."

"Je maakt met iedereen een praatje, mensen kennen elkaar op een of andere manier allemaal. Als ik een gezin wil stichten, wat nog wel even gaat duren, dan denk ik dat ik wel weer terug­ga naar Nederland. Maar voor­lopig zit ik hier op mijn plek. In Nederland dacht ik: dit is het gewoon, meer is er niet. Door mijn vertrek naar Marokko ben ik meer na gaan denken over mijn leven en wat ik wil."

Kaoutar Beeld Privé
KaoutarBeeld Privé

Hatim El Filali (41)
Spreekt dinsdagavond met minister Jet Bussemaker over zijn reden van vertrek naar Marokko. Woont nu bijna vijf maanden in Rabat; werkt bij Webhelp als senior manager klantenservice.

"Ik was Nederland zat, maar ik moest er wel een jaar over nadenken of ik de stap naar Marokko echt wilde maken. Ik twijfelde, want ik dacht: misschien hebben ze wel gelijk, misschien doen moslims en Marokkanen wel iets niet goed; misschien moet ik zelf iets veranderen. Maar dat klopt niet, want ik ben denk ik meer Nederlands dan zestig procent van de bevolking."

"Mensen behandelen me anders door mijn achternaam en de afkomst van mijn ouders. In Rabat merk ik wel dat ik gewoon een Nederlander ben. Hier leven ze meer volgens de insjallahmentaliteit, terwijl ik een afspraak wil maken."

"Met dat idee ging ik in december twee weken naar Nederland, maar toen wist ik wel weer zeker dat ik de goede keuze heb gemaakt. In Amsterdam zijn de jongens jaloers op mij. Ik ben bang dat de sfeer in Nederland er niet beter op wordt."

"De mensen die naar Marokko vertrekken, zijn steeds vaker hoogopgeleid.Nederland gaat zichzelf daarin nog tegenkomen."

Hatim El Filali Beeld Privé
Hatim El FilaliBeeld Privé
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden