Het Lijstje

Deze museumrestaurants doen niet onder voor de kunst

Veel musea komen niet veel verder dan koffie, appeltaart en een tosti, maar er zijn ook uitzonderingen. Van cassavesoep tot gemberbolus: zeven Amsterdamse museumcafés en -restaurants waar het eten concurreert met de kunst.

Tassenmuseum Hendrikje Beeld -

De Hermitage: elegante lunchgerechten

Het grote restaurant van de Hermitage serveert een twee- of driegangen 'Chef's Lunch' met internationale allure. "Het zijn zakenmensen uit de buurt, maar vooral ook toeristen die uitgebreid komen lunchen. De Nederlandse bezoeker neemt vaker een stuk appeltaart," aldus adjunct-directeur Paul Mosterd. Hij hoopt dat meer Amsterdamse bezoekers het museumrestaurant bezoeken. Reden ­genoeg: chef-kok ­Patrick Goijaerts kookt elegante gerechten en laat zich inspireren door de wisselende tentoonstellingen. Zo eet je na een bezoek aan De schatkamer! met kunst van over de hele ­wereld onder andere longhaas met falafel, za'atar en knoflookschuim of aubergine met baba ghanoush, bloemkool en enoki-paddenstoel - er is sinds kort standaard een vegetarische optie.

Amstel 51. Dagelijks van 10.00-17.30 uur. Chef's Lunch: dinsdag t/m zondag 12:00-14.30 uur. Museumticket niet nodig.

Joods historisch museum: matzekoek van tante Hennie

Hoewel je Joods eten met recht als Amsterdams culinair ­erfgoed kunt bestempelen - denk aan Joods zuur en het broodje halfom - verdwijnt die traditie steeds meer uit de stad, met de sluiting van broodjeszaak Sal Meyer als ­recentste voorbeeld. In het Joods Historisch Museum staat de menukaart van het café nog vol klassiekers als challah, ­gefilte fisj, perenkugel, boterkoek en gember- en amandelbolus, met dank aan cateraar Roland Vos en zijn team. Alle producten zijn koosjer. Probeer ook Tante Hennies matzekoek met chocolade, naar recept van Hennie Kopuit, tante van Roland: "Ze maakte hem altijd voor Pesach, maar wij ­serveren hem het hele jaar door."

Nieuwe Amstelstraat 1. Dagelijks van 11.00-17.00 uur. Museumticket niet nodig.

Tassenmuseum Hendrikje: hartige en zoete hapjes

Trek je mooiste schoenen aan, hang een stijlvolle tas om je arm en ga naar Tassenmuseum Hendrikje voor een uitgebreide high tea - of eigenlijk afternoon tea: de correcte Britse term voor de thee met hartige en zoete hapjes tussen lunch en diner. In het pand uit 1666 kun je in 17de- en 18de-eeuwse stijlkamers met overdadig behang en plafondschilderingen drie varianten bestellen: high tea Hendrikje, classic of classic deluxe. Met scones van de Bakkerswinkel, taart van Kuyt en Holtkamp, sandwiches en pasteitjes uit eigen keuken en bijpassende thee van Simon Lévelt waan je je een chique dame of heer uit de 19de eeuw.

Herengracht 573. Café open van 10.00-17.00 uur; high tea 11.30-17.00 uur. Entreeticket of museumkaart nodig.

Tropenmuseum: Indisch, Japans of Surinaams

'Verschillende culturen leren kennen begint met samen eten' is het motto van Café De Tropen. Amsterdamse menukaarten zijn al één grote mengselmoes van culinaire culturen, maar het café van het Tropenmuseum wil een stapje verder gaan en serveert onder meer zwaardvis gestoomd in bananenblad op z'n Maleisisch, Japanse ramen, Surinaamse cassavesoep en Indische pepesan ikan (gerookte makreel in boemboe). Elk kwartaal vind My Kitchen is Your Kitchen plaats, waarbij gastchefs een menu komen koken - zo namen Agus Hermawan van Ron Blaauw Gastrobar Indonesia en Francis Tavarez van Shanghai Bistro al eens de keuken over.

Linnaeusstraat 2. Dagelijks van 10.00-18.00 uur. Museumticket niet nodig.

Rijksmuseum: het Hollandse product

Chef-kok Joris Bijdendijk werd na de grootschalige verbouwing van het Rijksmuseum in 2004 binnengehaald om een serieus museumrestaurant te bestieren, en na twee jaar
wist hij met Rijks een Michelinster binnen te slepen. "Het ­museum en restaurant delen hetzelfde fundament: de ­authenticiteit, eenvoud en kwaliteit van het Hollandse product," zegt hij. Door zelfportretten van Rembrandt gedetailleerd te bestuderen werd hij geïnspireerd om zijn gerechten terug te brengen naar de essentie. "Op Rembrandts laatste stillevens draait het om zijn gezicht; op het bord moet het uiteindelijk om het belangrijkste ingrediënt gaan." Elk seizoen wordt er een internationale gastkok uitgenodigd, vergelijkbaar met een gastconservator.

Museumstraat 1. Maandag t/m zaterdag 11.30-20.00 uur, ­zondag 11.30-15.00 uur. Museumticket niet nodig.

Cromhouthuis: eiersalade uit de 17de eeuw

Bezoek het Cromhouthuis voor een culinair historisch uitje: het voormalig Bijbels museum heeft namelijk de twee oudste keukens van Amsterdam, gebouwd omstreeks 1660 - een ervan is ingericht als 19de-eeuwse keuken. Daarbij is de ­menukaart van Café Cromhout in de voormalige tuinkamers ook nog eens historisch geïnspireerd. Waan je een beetje in de Gouden Eeuw met een broodje kiprollade met pruimen- en rozijnenchutney (gebaseerd op de 17de-eeuwse voorkeur voor gedroogde vruchten en specerijen), Old Amsterdam met Amsterdams-Joods tafelzuur of de eiersalade met salie uit het Zuid-Nederlandse Koocboec van Antonius Magirus uit 1612. Je kunt ook een high tea kiezen of gaan voor de groepslunch 'Het Stilleven'. Nu nog een plooikraag.

Herengracht 366-368. Dagelijks van 10.00-16.30 uur. Entreeticket of museumkaart nodig.

Hortus botanicus: groenten uit eigen tuin

Eten en drinken in een groene oase midden in de stad, het kan in de Oranjerie van de Hortus. Sinds 1715 worden op deze plek planten gekweekt; het huidige pand stamt uit 1875. Op het menu producten van Amsterdamse bedrijven als Kuyt, Holtkamp, Gebrouwen door Vrouwen en Lowlander Beer. De lunchkaart wisselt per seizoen; momenteel eet je er broodjes met avocado, zoete aardappel, gebrande maïs en chimichurri of Texels lam met gegrilde groene asperges. Je kunt ook een vegan borrelplank bestellen. Veel van de gebruikte groenten en kruiden groeien ook in de Hortus; met de online 'garden explorer' kun je vinden waar ze precies staan.

Plantage Middenlaan 2a. Dagelijks van 10.00-17.00 uur. Entreeticket nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.