Plus

Deze mensen visten na Koningsdag het plastic uit de grachten

Duizenden bierblikjes, oranje petten en ballonnen: na Koningsdag ligt er altijd veel afval in de grachten. Meer dan 200 mensen gingen daarom het water op, voor een wedstrijdje plastic vissen. 'Goed bezig!'

De dag na Koningsdag vissen vrijwilligers afval uit de grachtenBeeld Marc Driessen

'Jaaa, vang het blikje." Aangemoedigd door vriendinnen werpt Sarah (10) het schepnet in de gracht. Met succes. Triomfantelijk zet ze het bierblik bij de rest van de vangst. Naast een ananas, een oranje pet en maandverband, bestaat de buit vooral uit bierblikjes en plastic verpakkingen. Samen met haar moeder is ze een middagje aan het 'koningsvissen'. Binnen twee uur halen ze zoveel mogelijk plastic uit de Amsterdamse grachten.

Plastic sloepen
"Juist na Koningsdag zijn de kades en de grachten bezaaid met afval" zegt Angelique Dijkhuizen (32), van Plastic Whale. De stichting organiseert het evenement voor de vierde keer. Ondanks de regen is er veel belangstelling. Meer dan tweehonderd Amsterdammers doen mee, verdeeld over tientallen boten. Degene met de meest unieke vondst wint een prijs.

"Plastic is geen afval, maar een waardevolle grondstof. We willen mensen hier bewust van maken," zegt Dijkhuizen. Dit doen zij door het maken van nieuwe producten, zoals skateboards, flacons voor afwasmiddelen en boten. De zeven sloepen van de stichting zijn alle gemaakt van grachtenplastic.

De afgelopen drie jaar haalde Plastic Whale meer dan 35.000 flesjes en 560 zakken ander plastic afval uit de gracht met behulp van drieduizend vrijwilligers. Daarbij zijn ook de deelnemers aan bedrijfsuitjes meegeteld, want de stichting kan de vraag van bedrijven die een zinvol uitstapje zoeken voor hun personeel nauwelijks bijbenen.

De vissende stoet trekt veel aandacht van voorbijgangers. Een man, bierblik in de hand, kijkt belangstellend naar de voorbijvarende boten. "Goed bezig!" roept hij hun na. Ook een vuilnisman die de straten schoonveegt, steekt zijn duim op.

Plasticsoep
Wat zijn de gevolgen van al dat plastic in de grachten? Het probleem is dat plastic niet vergaat. Als het niet op tijd uit het water wordt gehaald, breekt het af tot piepkleine deeltjes.

"De hoeveelheid plastic deeltjes in het water van de Amsterdamse grachten is groter dan in de zee," zegt Dick Vethaak, professor aan de VU. Deze plasticsoep is schadelijk voor de leefbaarheid in de stad, maar kan ook verderop veel problemen voor het milieu veroorzaken, bijvoorbeeld als het doorstroomt richting Noordzee.

Aan het eind van de dag zijn er tientallen vuilniszakken met afval verzameld. Voor Sarah was het een geslaagde middag, met als meest bijzondere vangst een pet en een ballon. De prijs voor de meest unieke vangst won ze daarmee niet, die ging naar de ploeg die het bovenlichaam van een paspop uit de gracht viste.

35.000

In drie jaar haalde organisatie Plastic Whale 35.000 plastic flesjes uit de grachten en 560 zakken met ander plastic afval.

Ook na de eerste Koningsdag in 2014 werd druk gevist naar plasticBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden