Plus

Deze mensen vieren de Dag van de Arbeid: 'Arbeid moet lonen'

Het is de Dag van de Arbeid, met als thema 'Echte helden'. Op het Museumplein kwamen demonstranten bijeen om deze dag te vieren. 'We moeten meer respect hebben voor mensen die zonder te mopperen hun werk doen.'

Nisandro EstanistaBeeld Marc Driessen

Rachel Walker (29) vrouwenrechtenactivist
"Ik ben activist voor vrouwenrechten bij ActionAid. We lopen voor heel veel verschillende feministische zaken. Vrouwen zijn niet gelijk aan mannen als het gaat om hun werk en beloning, maar ook niet in hun keuzevrijheid.

Alledaagse helden voor mij zijn bijvoorbeeld vrouwen die kleding in Cambodja maken. Een van hen, Savan, is al twintig jaar vertegenwoordiger van haar vakbond, maar werd daarom ontslagen. Ik wil vandaag solidair zijn met alle vrouwen als Savan.

Feministen moeten zich verenigen. Zeker als het gaat om het bedrijfsleven, veel vrouwen hebben nog geen goede contracten. Hard werken wordt niet erkend."

Rachel WalkerBeeld Marc Driessen

Elizabeth van Wensveen (65) vakbondsfunctionaris en werkzaam bij de Radboud Universiteit
"Ik heb kinderen en zie dat ze een toekomst tegemoet gaan die er niet alleen goed uitziet. Het lijkt alsof we niet meer weten hoe we moeten samenleven. Nederland wordt één groot bedrijf. Mensen met rafelrandjes moeten ook een plek in de maatschappij krijgen.

We moeten meer respect hebben voor alle mensen die zorgen dat alles blijft draaien: schoonmakers, conducteurs, caissières. Mensen die zonder te mopperen hun werk doen.

Voor mijn bewonersgroep heb ik gezorgd dat er zonnepanelen komen. Maar ook in bredere zin moeten er dingen veranderen. Arbeid moet meer lonen, vermogen minder."

Elizabeth van WensveenBeeld Marc Driessen

Nisandro Estanista (39) assemblagemedewerker
"Ik ben er vandaag omdat ik solidair ben met alle hardwerkende mensen. Een van hen, een alledaagse held voor mij, is de voorzitter van de metaalsector binnen de FNV. Hij neemt altijd het voortouw, doet alle toespraken bij stakingen. Ik vind dat knap.

Zelf draag ik bij door op te komen voor rechten van medewerkers. Ik vertel collega's wat hun rechten zijn: dat ze vrije dagen mogen opnemen en mogen staken. Ik vertel hen dat je voor jezelf moet opkomen als er iets verkeerd is met je werk, als er iets oneerlijks gebeurt."

Nisandro EstanistaBeeld Marc Driessen

Tamar Korthof (45) werkzaam in de gehandicaptenzorg
"Voor mij is 1 mei een echte familietraditie. Mijn vader is bestuurder van de vakbond geweest, als kind gingen de rode vlaggen uit op 1 mei. Nu ik zelf in de zorg zit, zie ik dat mijn collega's en ik vaak voor moeilijke zaken komen te staan en daarin niet altijd gewaardeerd worden.

Verder probeer ik ook een sociale inslag te behouden door twee pleegkinderen in huis te nemen. Ik zorg samen met hun ouders dat ze een fijn thuis hebben.

Dat komt allemaal op hetzelfde neer: even je eigen belang opzij zetten en iets voor een ander doen."

Tamar KorthofBeeld Marc Driessen

Batsheva Admiraal (21) werkzaam in de gehandicaptenzorg
"Ik denk dat niet veel mensen van mijn leeftijd lid van de vakbond zijn, maar ik heb me via mijn opa aangemeld. Hij heeft heel veel gedaan voor vakbonden en werknemers, in die zin is hij wel een beetje een held.

Ik vind dat het salaris in de zorg toch eigenlijk beter zou moeten zijn. Ik heb de pech dat ik jong ben. Ik verdien daardoor weinig, terwijl alles binnen het bedrijf eigenlijk vrij goed geregeld is.

Ik vind dat er meer mensen op zouden moeten letten dat lonen gewoon een beetje oké zijn, ook jonge mensen. Want hier is de vergrijzing wel overduidelijk!"

Batsheva AdmiraalBeeld Marc Driessen

Nena Casanas (52) net ontslagen als magazijnmedewerker
"Ik denk dat ik ontslagen ben omdat ik zo actief ben bij de vakbond. Mijn werkgever voelde zich daardoor misschien bedreigd. Ik ga ieder jaar op 1 mei de straat op: ik kom echt in actie. Volgende week stap ik zelfs naar de rechter om mijn ontslag aan te vechten.

Ik heb zelf meegemaakt dat collega's niks durven te zeggen omdat ze bang zijn ook onslagen te worden. Bijvoorbeeld over overwerk. Veel van mijn collega's werken uren te lang en missen dan de metro, waardoor ze nog later thuis zijn.

Ik vind mezelf daarom eigenlijk een held: ik zeg er wat van. Ik ga daar nog heel lang mee door. Misschien zelfs tot ik dood ga."

Nena CasanasBeeld Marc Driessen

Han de Wild (75) gepensioneerd, deed vroeger sociaal werk
"Ik wil deze traditie weer wat laten opleven. Ik vind dat het vandaag niet erg druk is, ik had eigenlijk meer verwacht. En dat thema, dat vind ik een beetje gezocht. Helden? Alle gewone werkende mensen zijn helden! We zijn dat met elkaar.

Maar op dit moment zijn het wel vooral de mensen die hun hele leven hebben gewerkt en nu belangrijke dingen doen. Niet alleen voor de vakbond, maar bijvoorbeeld ook als mantelzorger.

De overheid vindt mantelzorg vanzelfsprekend, maar het kan leiden tot overbelasting van de ouderen. Bepaalde voorzieningen om hen te ondersteunen worden uitgehold. En daar krijgen jongeren uiteindelijk last van."

Han de WildBeeld Marc Driessen

Bobby Siecker (31) werkloos
"Mijn Wajong-uitkering is niet echt een vetpot, maar ik kom ook niet aan het werk. Werkgevers zijn niet per se happig op mijn stoornis op het Autisme-spectrum. Ik zou eigenlijk werk in de houtbewerking willen, maar ik word niet aangenomen.

Vanaf mijn zestiende ben ik marxist. 1 mei is daarom een van de belangrijkste dagen van het jaar voor mij: samenkomen met kameraden.

Het thema helden, daar wil ik echt vanaf. De hele arbeidersklasse telt als held. We moeten gezamenlijk onze maatschappij redden. Zelf doe ik dat bijvoorbeeld door een linkse podcast te maken en linkse hobby's te hebben, samen met een groepje communisten die kritisch naar de maatschappij kijken."

Bobbie SieckerBeeld Marc Driessen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden