PlusPS

Deze mannen lijken op de koning: 'Mensen roepen Willy naar me'

Altijd die lichte verwarring bij mensen, en de grappen in de kroeg: 'Een bier voor Prins Pils!' Vooral rond Koningsdag is het raak. Robert Hiddink (23), Jeroen Mantel (46) en Wim van Meerveld (43) lijken op koning Willem-Alexander.

'Zelf heb ik de gelijkenis nooit zo gezien, maar het kan slechter, toch?' Beeld Dingena Mol
'Zelf heb ik de gelijkenis nooit zo gezien, maar het kan slechter, toch?'Beeld Dingena Mol

Robert Hiddink (23), interim-­specialist business IT, ook bekend als koning Willem Anders.

"Een jaar of veertien was ik toen mensen voor het eerst tegen me begonnen te zeggen dat ik op koning Willem-Alexander leek. Pie-Wie noemden ze me, de afkorting van 'Prins Willem'. Ik kreeg het daarna steeds vaker te horen."

"De gelijkenis was mijzelf nooit zo opgevallen. Als ik in de spiegel kijk, zie ik toch echt mezelf en niet koning Willem-Alexander. Steeds vaker zag ik mensen omkijken, zo van: is het hem nou? Mijn vrienden vinden het vooral grappig als we op vakantie zijn. Dan maken ze er grappen over en roepen mensen Willy naar me in plaats van Robert."

"Drie jaar geleden trok ik met carnaval een net pak met een oranje sjerp aan; ik wilde eens kijken wat voor reacties dat zou uitlokken. Toen ik door Eindhoven liep, kreeg ik om de haverklap te horen dat ik zo op de koning leek. Het leek me leuk om daar meer mee te gaan doen."

"Sindsdien treed ik op als lookalike. Ik word ingehuurd op bedrijfsfeesten, geef speeches, knip lintjes, open scholen en winkels, ga met mensen op de foto. Om het zo echt mogelijk te maken heb ik goed gekeken naar hoe hij beweegt en loopt, hoe hij zijn handen gebruikt, hoe hij spreekt. Zo doet hij vaak zijn hand half in zijn rechter­jaszak. Dat imiteer ik."

"Als ik ergens optreed, weten mensen natuurlijk wel dat het om een lookalike gaat, maar ik heb wel eens meegemaakt dat ze op het verkeerde been werden gezet en écht dachten dat ik de koning was."

"Vooral rondom Koningsdag heb ik het druk. Laatst nam ik voor internet een filmpje op waar ik 'op z'n Willy's' door Tilburg wandel. Het is dezelfde route die de koning op Koningsdag zal lopen. Heel leuk om dat alvast gedaan te hebben. Ik had nooit zoveel met het koningshuis, maar door deze werkzaamheden heb ik wel meer respect gekregen voor wat er allemaal komt kijken bij zijn werk."

Robert Hiddink Beeld Dingena Mol
Robert HiddinkBeeld Dingena Mol

Jeroen Mantel (46), directeur van MMP Management, een agentschap voor begeleiding en zaken­behartiging van artiesten.

"Al sinds ik een kleuter ben zeggen mensen dat ik op de koning lijk; we hebben blijkbaar allebei een blonde, frisse kop. Ook later kreeg ik het nog regelmatig te horen. In cafés was het bijvoorbeeld vaak: 'Hé Prins Pils, een biertje?'"

"Zelf heb ik de gelijkenis nooit zo gezien, maar het kan slechter, toch? Het is grappig, maar verder moet je daar niet al te overdreven over te doen. Wel was ik erg verbaasd toen ik in 1999 als prins Willem-Alexander op de voorpagina van De Telegraaf stond."

"Iemand had een foto van mij uit een tijdschrift geknipt en naar de krant gestuurd. Die afbeelding, waarop ik te zien was met een vrouw, kwam uit een heel andere reportage."

"De jacht op de eerste foto van Willem-Alexander en zijn nieuwe vriendin Máxima was destijds net geopend. De Telegraaf dacht een primeur te hebben en plaatste hem met de kop: 'Mam, dit is de ware'. Ik was niet zo blij met alle aandacht die daar uit voortkwam. Later is het een gimmick geworden."

"Ik ben daarna weleens gevraagd om als lookalike te gaan optreden, maar heb het nooit gedaan. Waarom zou ik iemand imiteren? Ik heb andere dingen te doen."

"Wel heb ik Willem-Alexander een keer de hand geschud. Dat was toen hij het Holland Heineken House opende tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Over die foto in De Telegraaf hebben we het niet gehad, ik had geen zin om dat verhaal weer op te rakelen. Bovendien krijg ik de laatste tijd ook minder vaak te horen dat ik op hem lijk. Anders dan hij draag ik mijn haar niet in een scheiding."

"Maar zodra hij weer vaker in de media verschijnt, zoals rond Koningsdag, komt het weer. Op Koningsdag zal ik vast wel een paar keer 'Wim-Lex!' en 'Prins Pils' te horen krijgen."

Jeroen Mantel Beeld Dingena Mol
Jeroen MantelBeeld Dingena Mol

Wim van Meerveld (43), algemeen manager bij Rederij Lovers.

"Vroeger hing op 27 april altijd de vlag uit bij de kerk in Zunderdorp, waar ik opgroeide. Ik dacht altijd dat dat voor mijn verjaardag was. Pas toen ik in Amsterdam naar school ging, zag ik dat de vlag bij veel meer huizen uithing. Toen besefte ik: het is niet voor míjn verjaardag, maar voor die van prins Willem-Alexander."

"Het toeval wil dat ik ook nog eens op hem lijk én eigenlijk Willem heet. Vooral rond Koningsdag, als mensen er wat meer mee bezig zijn, hoor ik regelmatig dat ik een lookalike ben."

"Mensen kijken me nog eens goed aan en zeggen: 'Huh, hoe kan dat? Jij lijkt de koning wel.' Mijn kinderen vinden het grappig. 'Papa, jij lijkt écht op de koning!' zegt mijn dochter dan trots. Zelf zie ik ook wel dat ik iets van hem weg heb, zeker als ik mijn haar wat langer heb en anders draag."

"Vanwege die gelijkenis word ik wel eens gevraagd als stand in of voor een fotoshoot. Soms doe ik dat, maar ik heb er nooit mijn beroep van willen maken. Willem-Alexander heb ik meerdere keren ontmoet. De laatste keer was toen ik nog bij de Keukenhof werkte. Die zou hij openen."

"Ik heb hem begeleid tijdens een rondleiding. Natuurlijk vertelde ik dat mensen mij vaak voor hem aanzien. Dat vond hij erg leuk. 'U kunt inderdaad zo als stand-in optreden bij een Koningsfeest,' zei hij. We maakten er wat grapjes over."

"Toen ik hem vertelde dat ik ook nog eens op dezelfde dag jarig ben en altijd dacht dat de vlag in Zunderdorp voor mij uithing, reageerde hij met: 'U bent niet op míjn verjaardag jarig, ik ben op úw verjaardag jarig.' Het was een mooie belevenis."

"Ik vind het koningshuis heel leuk. Koning Willem-Alexander doet het waanzinnig goed. Ik word altijd blij van zijn enthousiasme. Dat heb ik zelf ook in me. Hij is echt een boegbeeld van ons land. Een koning om trots op te zijn!"

Lees ook: Een selfie met de koning: 'Hij zei meteen ja' en Het botert weer met de Oranjes: 'Amsterdam is keuriger geworden'

Wim van Meerveld Beeld Dingena Mol
Wim van MeerveldBeeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden