PlusPS

Deze mannen hebben een minstens tien jaar oudere vrouw

Op een oude fiets moet je het leren, luidt het onaardige gezegde. Hoe reageren familie en vrienden op relaties waarin zij aanzienlijk ouder is dan hij? 'Soms ben ik wel bang voor de toekomst van mijn zoon. Maar als ze gelukkig zijn: gewoon doen.'

Tessa Smorenburg en Willeke Keulen
Thamar en Roderick schelen 10 jaar Beeld Willemieke Kars
Thamar en Roderick schelen 10 jaarBeeld Willemieke Kars

Patricia Paay: 16 jaar. Katja Schuurman: ­14 jaar. Heleen van Royen: 22 jaar. En dit lijstje van vrouwen die meer dan tien jaar ouder zijn dan hun vriend kunnen we steeds makkelijker aanvullen.

Fotograaf Willemieke Kars (28) heeft er nooit van opgekeken. Toen zij werd geboren, was de opa die aan haar wieg stond namelijk Gerard, de 25 jaar jongere vriend van haar oma Mieke.

Nadat haar biologische opa was overleden, besloot haar oma de goedlopende kantoorboekhandels in Amersfoort te verkopen en naar het platteland te vertrekken. Ze kocht een boerderij in Scherpenzeel en ontmoette in de kroeg de 20-jarige boerenjongen Gerard.

Aangekeken
In het begin was het vooral vriendschap. Avondjes kaarten en hij hielp haar bij het opknappen van het huis. Tot er een relatie begon te groeien en de twee in bed werden ­betrapt door Miekes zoon, die toentertijd iets ouder was dan Gerard.

Kars heeft dan misschien nooit beter geweten dan dat Gerard haar opa is, maar haar moeder vertelde haar hoe ongemakkelijk het in die tijd was. Een vrouw die ouder was dan haar man kwam gewoon niet voor.

De familiebanden werden op de proef gesteld, ze werden erop aangekeken in het dorp, maar na een jaar besloten ze toch voor elkaar te kiezen. Kars: "Mijn oma heeft eens ­gezegd: 'Als ik had geweten wat het allemaal teweeg zou brengen, was ik er nooit aan begonnen.'"

Sterke vrouwen
Vooroordelen, associaties, maar vooral veel ongemak. Het zijn de pijlers waarop het fotoproject Love is blind and we can not see van Kars steunt. "Het gaat over hoe ver onze eigen bandbreedte reikt als het gaat om wat we als 'normaal' aanmerken. Het idee van 'dat hoort niet' maakt mensen ­ongemakkelijk. Maar als fotograaf kies ik ­altijd ongemakkelijke projecten."

Ze fotografeerde twaalf koppels, waarbij de vrouw minimaal tien jaar ouder is dan de man. Voor de teksten zijn bewust niet de stellen zelf geïnterviewd; familieleden en vrienden vertellen over hoe zij tegen de relatie aankijken.

"Ik denk dat we te veel oordelen en het ons niet zou misstaan wat meer empathie te tonen. Het project is geen oproep tot verandering, maar ik wil de kijkers confronteren met eigen vooroordelen en associaties over de conventionele rolverdeling en de positie van de vrouw an sich."

Geld
Volgens Kars is het project nog actueler dan toen ze in 2015 begon. De discussie over het aantal vrouwen in de politiek, de roep om vrouwenquota en de groeiende lijst ­bekende Nederlandse vrouwen met jongere partners laten zien hoe de rol van de vrouw aan het verschuiven is.

"Wat zeker meespeelt is geld. Vrouwen doppen hun eigen boontjes en hebben lang niet ­altijd een kinderwens. Mannen worden daar misschien een beetje zenuwachtig van, maar vrouwen zijn op geen enkel ­gebied meer afhankelijk van een man. Dit project gaat over sterke vrouwen die voor zichzelf hebben gekozen."

Annemarie en Dominique schelen 19 jaar Beeld Willemieke Kars
Annemarie en Dominique schelen 19 jaarBeeld Willemieke Kars

Kiki Wesselo (20) over haar moeder Annemarie de Nood (43) en haar ­19 jaar jongere man ­Dominique van Rhee.

"Door omstandigheden kon ik niet meer bij mijn vader wonen. Mijn moeder besloot daarom, twee dagen voor het einde van de zomervakantie, in mijn dorp te komen wonen. Zo kon ik hier gewoon het examenjaar afronden."

"Ongeveer een maand later zag mijn moeder op Facebook dat iemand een feest ging organiseren in het dorp. Zij benaderde die jongen met de vraag of ze kon helpen. Ik kende hem van het uitgaansleven - hij had zelfs met een van mijn vriendinnen gezoend."

"Ik ging naar hockeytraining toen zij voor het eerst hadden afgesproken in een kroeg. Toen ik terugkwam, zaten mijn moeder en hij heel chill op de bank - ­­onderuitgezakt met een biertje. Ik voelde me ­ongemakkelijk en ik stond daar ook nog eens met een knalrood en bezweet hoofd. Hij deed opeens aardiger dan hoe ik hem kende, aardiger op een wat meer volwassen manier."

"Daarna zat hij drie keer in de week bij ons op de bank voor 'een werkbespreking'. Achteraf hoorde ik dat ze toen al tegen ­elkaar hadden gezegd dat ze verliefd waren, maar dat het gewoon echt niet kon omdat het leeftijdsverschil zo groot was."

Boos
"Na het project misten ze elkaar en ­besloten ze elkaar toch weer te zien. Hij kwam weer vaak langs, en ik had wel door dat er meer aan de hand was. Ook anderen vroegen hoe het nou zat. Ik vond het vervelend dat iedereen zich er zo druk over maakte, terwijl dat niet zo was geweest als mijn moeder een vriend van haar eigen leeftijd had gehad."

"Op een avond wilde mijn moeder met me praten. Ik wist natuurlijk waar het over ging, maar ik had daar echt geen zin in. Ik was boos, omdat ze het ook voor mij ­geheim hadden gehouden."

"Ik heb er best moeite mee gehad. Ook omdat ik bijna net zo oud ben als hij. Maar ik zag dat ze goed bij elkaar passen en dacht: het is lang geleden dat ik mijn moeder zo gelukkig heb gezien. Daarna besloot ik er niet meer moeilijk over te doen."

Amy en Marc schelen 23 jaar Beeld Willemieke Kars
Amy en Marc schelen 23 jaarBeeld Willemieke Kars

Tiny Faber (74) over haar zoon Marc Faber (45) en de 23 jaar oudere Amy Snijtsheuvel.

"Anderhalf jaar geleden heeft onze zoon zijn relatie ter sprake gebracht. Hij vertelde dat zijn vriendin ouder was, maar ik vroeg niet hoeveel. Op mijn verjaardag kwamen ze voor het eerst langs, toen zag ik wel dat ze een stuk ouder is. Ze kwam goed over. Mijn dochter zei achteraf dat ze het stoer vond dat ze was meegekomen, omdat ze toch wordt gezien als de oudere vriendin."

"Als we bij hen op bezoek zijn, vertelt ze wel duizend keer hoe ze elkaar hebben ontmoet. Hij kwam bij haar thuis gitaarles geven en toen schijnt de vonk te zijn overgeslagen."

"Laatst op de verjaardag van mijn dochter wilde ze veel aandacht van hem; ze vroeg bijvoorbeeld om een kusje. Dat kleffe gedoe hoeft voor mij niet zo. Ik moet er echt niet aan denken om een relatie te hebben met een 23 jaar jongere vent, dat kan ik toch niet meer bijhouden."

Baby
"Nu is het prima, maar later kan het best ingewikkeld worden. Ze vertelde pas over een vriendin die in het ziekenhuis ligt en dat haar veel jongere partner voor haar moet zorgen; dan ben ik wel bang voor de toekomst van mijn zoon. Tegelijkertijd hebben ze beiden veel meegemaakt en op emotioneel vlak kunnen ze elkaar aan."

"Ik vind iemand van zijn eigen leeftijd wel beter passen. Dan zou er misschien ook nog een baby uit voortkomen, dat had ik wel voor hem en ons gehoopt. Maar ik vind het leuk dat ze ook pappie en mammie tegen ons zegt, daar moeten we dan samen om lachen. Ik zeg: als ze gelukkig zijn, gewoon doen."

Rosa en Rudolf schelen 10 jaar Beeld Willemieke Kars
Rosa en Rudolf schelen 10 jaarBeeld Willemieke Kars

Hannie van Dantzig (62) over haar vriendin Rosa (57) en haar tien jaar ­jongere man Rudolf.

"Toen ik haar zestien jaar geleden leerde kennen, woonde zij tegenover mij in Amsterdam. Hij woonde toen nog niet bij haar."

"Ik geloof dat hij barman was in de kroeg waar zij weleens kwam met vriendinnen. Een vriendin zei tegen haar: 'Oh, wat een leuke barman, echt iets voor jou.' Ze maakten een afspraakje en eigenlijk was het al meteen aan."

"Volgens mij is zij nooit bezig geweest met het leeftijdsverschil. En haar omgeving heeft er ook nooit raar op gereageerd. Ze hebben ook nooit gelogen over elkaars leeftijd. Voor haar waren er eerder soms egostrelende opmerkingen als: 'Dat heb je goed gedaan!'"

Vruchtbaarheid
"Ik zou haar ook niet met een oudere man zien. Ze houdt zich bezig met trends die jonge mensen aanspreken en ze is heel jong van geest. Ze blijft dat meisjesachtige houden en hij is ook wel wat serieuzer dan de meesten van zijn leeftijd."

"Ik kijk heel positief aan tegen hun relatie en vraag me af waarom het niet raar is als een man van 30 met een meisje van 20 gaat, maar andersom wel. Misschien heeft het ook wel te maken met vruchtbaarheid."

"Vriendinnen van mijn leeftijd zeggen weleens dat ze de vrienden van mijn ­31-jarige zoon wel aantrekkelijk vinden. Ik vraag me dan af waarom ik dat helemaal niet heb. Als je geen kind van die leeftijd hebt, sta je er toch iets losser in, denk ik. Ja, en je moet toch ook wel een beetje open-minded zijn."

Thamar en Roderick schelen 10 jaar Beeld Willemieke Kars
Thamar en Roderick schelen 10 jaarBeeld Willemieke Kars

Jurrian Langewen (30) over zijn neef Roderick Balt (25) die een relatie heeft met de tien jaar ­oudere Thamar van Strij de Regt.

"Zij hebben elkaar ontmoet op een feestje en toen is er iets tussen hen gebeurd. Ik kon wel merken dat hij behoorlijk onder de ­indruk was van haar schoonheid en het feit dat zo'n vrouw interesse in hem had. En hij is een energieke gast, dat is heel aanstekelijk."

"Hij is opgegroeid zonder vader; alleen met vrouwen om zich heen. Hij begrijpt vrouwen en dat is aantrekkelijk, ook voor oudere dames. Tegelijkertijd voelde hij zich in zijn leven altijd onbegrepen."

"Maar zij wist meteen de vinger op de zere plek te leggen en begreep hem. Ik durf te zeggen dat een relatie met een leeftijdgenoot onmiddellijk zou zijn geclasht, omdat zo iemand hem niet zou aankunnen."

Oordeel
"Ik vind het prima dat ze een stel zijn. Wel heb ik tegen hem gezegd dat je in een relatie als deze sneller in een fase komt van samenwonen en kinderen. En dat is ook gebeurd. Na vijf maanden waren zij in verwachting en dat vond ik wel heftig."

"Ik maakte me zorgen of hij als jongen van 21 de verantwoordelijkheid wel zou aankunnen. Ook voor haar was het spannend. Ze hebben ­elkaar tijdens die zwangerschap wel heel erg goed leren kennen, en ik denk ook dat de komst van hun kind de relatie sterker heeft gemaakt."

"Bij een leeftijdsverschil van tien jaar hebben mensen al snel een oordeel en dat hou je. Ik denk dat in uitzonderingsgevallen de liefde wint, maar ik denk ook dat er heel veel situaties zijn waar de wereld en de mening van anderen ervoor zorgen dat stellen hun relatie verbreken."

Bianca en Youry schelen 14 jaar Beeld Willemieke Kars
Bianca en Youry schelen 14 jaarBeeld Willemieke Kars

Willy van Ophem (65) over haar dochter Bianca Kampfraat (39) en de veertien jaar jongere Youry Palstra.

"Ik zag hem weleens op verjaardagen. Hij was haar bovenbuurman en hij kwam veel met zijn zoontje bij haar en haar dochtertje over de vloer, toen zij nog getrouwd was. Zo groeide er eerst een bijzondere geestelijke band. Toen zij en haar ex-man uit ­elkaar gingen, sloeg ook de fysieke vonk over. Ik had sneller door dan zij dat ze verliefd was. Als ik haar ermee plaagde, ontkende ze het fel."

"Het leeftijdsverschil van veertien jaar vond ze aanvankelijk groot; het leek haar moeilijk als ze 60 zou zijn. Ook was ze toen nog onzeker over de toekomst. Zij had een wilde periode gehad en ze verwachtte dat hij die nog zou krijgen. Hij had geen problemen met het leeftijdsverschil, terwijl hij juist een hoop bergen heeft moeten beklimmen binnen zijn familie, voordat hun relatie werd geaccepteerd."

"Ik heb ook een relatie met iemand die tien jaar jonger is, dus ik vind leeftijd niet belangrijk - als je maar gelukkig bent. Wel krijg ik weleens opmerkingen; in de supermarkt dachten ze bijvoorbeeld een keer dat ik de moeder was van mijn partner."

Ware liefde
"Mijn dochter heeft daar nog niet zo'n last van, maar de minder leuke opmerkingen komen pas als de vrouw ouder wordt en de man er lang jong uit blijft zien. Als de man zoveel jaar ouder is, vinden de mensen dat hij het goed heeft gedaan. Als de vrouw een stuk ouder is, vinden ze de man maar een malloot. Sinds BN'ers relaties aanknopen met jongere mannen is het wel een stuk meer geaccepteerd."

"Uit haar verhalen begreep ik dat zijn moeder moeite had met de relatie. Ik denk dat dit niets persoonlijks was, want ze heeft vaak genoeg gezegd dat ze mijn dochter een toffe meid vindt. Maar ik ­begrijp het wel."

"Ze hebben aan ons door de tijd heen laten zien dat zij écht voor elkaar kiezen, ondanks alle worstelingen. Dan moet het wel ware liefde zijn. En voor de kinderen was het helemaal niet moeilijk, die kenden elkaar al en vonden het prima."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden