Plusloting

Deze kinderen uit groep 8 weten al naar welke school ze gaan

Het grootste deel van de Amsterdamse achtstegroepers zit in spanning: donderdagmiddag wordt bekend naar welke middelbare school ze zullen gaan. Sommigen weten echter al zo goed als zeker op welke school ze straks komen.

Hanna Wiebes (12) zit op de Anne Frankschool en gaat vwo doen op het Montessori Lyceum. Beeld -
Hanna Wiebes (12) zit op de Anne Frankschool en gaat vwo doen op het Montessori Lyceum.Beeld -

De Centrale loting en matching wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden. In 2018 deden er ruim 7400 kinderen aan mee. Om gegarandeerd op een school van de voorkeurslijst te komen moet een kind met vmbo-advies vier scholen opgeven, een met vmbo/havo-advies zes en een met havo- of vwo-advies zelfs twaalf.

Scholen mogen zelf bepalen of zij meedoen aan het matchingsysteem. Scholen met speciaal onderwijs en sommige scholen die praktijkonderwijs aanbieden, doen vaak een intake en vragen de kinderen om een motivatiebrief, waarna praktisch iedereen met die school op de eerste plek gewoon binnenkomt. Het is niet meer gebruikelijk, maar sommige scholen verlenen nog voorrang aan broertjes en zusjes van leerlingen en aan kinderen van personeelsleden.

Wie vernieuwingsonderwijs volgde op de basisschool (vrije school, montessori, dalton, ­jenaplan) krijgt voorrang bij middelbare scholen met diezelfde onderwijsfilosofie. Leerlingen die een jaar in een zogenoemde kopklas hebben gezeten - tussen de basisschool en de middelbare school in om de Nederlandse taal beter te leren - mogen zonder loting meteen door naar de middelbare school waar hun kopklas gevestigd was.

En dan is er nog de hardheidsclausule: ouders kunnen daar een beroep op doen wanneer ze vinden dat de plaatsing van hun kind op de school van voorkeur noodzakelijk is, bijvoorbeeld omdat een kind ziek is geweest.

De school mag beslissen of ze de leerling meteen plaatsen, maar daarmee kunnen scholen nog niet zelf beslissen wie er op school komt: maximaal twee procent van het aantal beschikbare plekken in de eerste klas mag worden weggegeven aan leerlingen die een beroep doen op de hardheidsclausule doen.

Hanna Wiebes (12) zit op de Anne Frankschool en gaat vwo doen op het Montessori Lyceum.
"Ik weet ongeveer bijna zeker dat ik naar het Montessori Lyceum ga. Daarom ben ik eigenlijk helemaal niet zenuwachtig, maar vooral blij. Het Montessori lijkt me een heel fijne, grote school. Je moet alles zelf inplannen, dus je hebt niet elke week een bepaalde hoeveelheid huiswerk.

Dat ben ik al gewend: sommige kinderen hebben allemaal taal en rekenen tegelijk met zijn allen, maar ik vind het fijn op de Anne Frank dat je het zelf mag weten. Soms heb je meer zin in rekenen en ga je dat doen, soms meer in spelling.

Ik heb heel veel zin in alles van de middelbare school, ik kan moeilijk een ding kiezen. Ik ga samen met een klasgenootje, maar ik heb ook zin om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik vind het wel een beetje oneerlijk voor kinderen die niet op een montessorischool zitten. Eigenlijk zouden zij ook de kans moeten krijgen het een keer te proberen."

Yuna Griffioen (11) zit op de Asvo en gaat tweetalig havo doen op het Berlage ­Lyceum.
"Als je erg ziek bent geweest en een moeilijk jaar hebt gehad, mag je kiezen naar welke school je gaat. Ik wilde graag naar het Berlage Lyceum. Ik vond het zo leuk dat het tweetalig is en dat er verder ook veel talen worden gegeven. Daar hou ik erg van. Ik had lymfeklierkanker. Toen ik erachter kwam dat ik schoon was, moest ik meteen naar alle open dagen.

Bij het Berlage hebben we gevraagd of ik alvast geplaatst kon worden. Toen dat lukte, zeiden klasgenoten wel dat zij ook best de loting hadden willen overslaan. Maar ze zouden niet zo ziek willen zijn. Uiteindelijk waren ze vooral blij voor mij dat ik gewoon op mijn eerste keus kom.

Ik vind deze uitzondering echt nodig. Als je heel ziek bent geweest is het prettig om daarna naar een school te gaan waar je echt naartoe wilde. Je hebt al heel veel pech gehad, daarna verdien je wel wat geluk."

Yuna Griffioen Beeld -
Yuna GriffioenBeeld -

Faye Rijke (12) zit op de Watergraafs­meerse Schoolvereniging en gaat vmbo-t doen op culinaire vakschool Hubertus & Berkhoff.
"Bij de intake voor Hubertus & Berkhoff dacht ik: wat ga ik nou weer zeggen? Maar ik heb ze vooral verteld dat ik het leuk vind dat de school zo klein is en dat je af en toe wat met je handen kunt doen.

Ik voelde me hier thuis, op andere scholen had ik dat minder. Scholengemeenschappen zijn vaak een stuk groter, dat voelt dan toch minder goed. Bij mijn motivatiegesprek zei die vrouw: 'Je hebt echt heel veel kans dat je hier komt.' Ze hebben dit jaar pas voor de tweede keer vmbo-t, dus er zijn niet heel veel aanmeldingen. Ik weet daarom bijna zeker dat ik geplaatst ben.

Toch ben ik een beetje zenuwachtig, maar wel veel minder dan mijn vriendin die naar het Spinoza wil. Ik vind het heel leuk dat je op het Hubertus taarten kunt bakken en dingen kunt leren over koken. Een vriendin van mij heeft zich er ook ingeschreven. Wij weten nu dus bijna zeker dat we weer samen op school komen."

Faye Rijke Beeld -
Faye RijkeBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden