PlusPS

Deze jongeren hebben een eigen huisje in de tuin

Gezinnen met opgroeiende kinderen creëren op alle mogelijke manieren ruimte om in de stad te kunnen blijven. Ze trekken berghokken bij hun woning, tieners verhuizen naar zolder en een puber in het tuinhuis is helemaal een win-winsituatie. 'De relatie met mijn moeder is nu beter.'

Sara Luijters
Finn: 'Zo weet ik hoe het is als ik ooit op kamers ga' Beeld Marijn Scheeres
Finn: 'Zo weet ik hoe het is als ik ooit op kamers ga'Beeld Marijn Scheeres

Finn (15), 4-havo, tuinhuis van 12 m2 in Zuid.

"Sinds een jaar slaap ik in het tuinhuis, daarvoor deelde ik een kamer met mijn broertje. Het was meteen duidelijk dat ik erin zou trekken, mijn broertje boeide het niet zo."

"In het begin vond ik het spannend als de regen op het dak kletterde, maar nu vind ik het juist gezellig - alsof ik op de camping ben."

"Ik ben heel blij dat ik een eigen plekje heb om huiswerk te maken, want als iedereen thuis is, is het best rumoerig. Als ik toetsweken heb, kom ik vaak alleen nog het huis in om te eten. Daarna ga ik weer naar het tuinhuis om te leren."

"Ik heb veel vrijheid in mijn huisje, maar mijn moeder komt wel bijna elke dag binnen om de was te doen; de wasmachine staat hier namelijk ook. Dan begint ze altijd over de kleren die op de grond liggen en andere puinhoop die ik maak."

"Vriendinnen komen hier graag, dan kijken we samen op mijn laptop Gossip Girl of de finale van Holland's Next Topmodel. Ik denk dat mijn tuinhuis een goede voorbereiding is voor als ik ooit op kamers ga; ik ben dan alvast gewend aan niet meer in de buurt van mijn ouders slapen. Laatst hebben ze het huis hiernaast gekocht en dat betekent dat ik straks weer binnen een kamer krijg. Of ik mijn huisje dan wil opgeven? Daar moet ik nog even goed over nadenken."

Matis (links) en Jonas: 'bij vriendjes letten ouders veel meer op' Beeld Marijn Scheeres
Matis (links) en Jonas: 'bij vriendjes letten ouders veel meer op'Beeld Marijn Scheeres

De broers Matis (12) en Jonas (9) wonen de helft van de week bij hun moeder in De Baarsjes, waar ze allebei een kamer hebben in het tuinhuis van 15 m2.

Matis: "Jonas is altijd om zes uur wakker en toen we nog een kamer deelden, maakte hij mij meteen wakker - heel irritant. Nu hebben we allebei een eigen kamer en kan ik eindelijk doorslapen, tot half acht."

Jonas: "Als ik opsta, ga ik tegenwoordig in pyjama en op slippers het huis in om op de iPad te gaan. In het tuinhuis hebben we geen wifi, want anders ziet mama ons nooit meer, zegt ze."

Matis: "Mijn drumstel staat in het tuinhuis, daar heeft niemand er last van. Bij papa heb ik ook een drumstel in het tuinhuis, maar daar slapen we niet. Dat is vooral een drumhok. Overdag zijn we meestal wel in huis, behalve als ik ruzie heb met Jonas, dan trek ik me terug in het tuinhuis en ga ik met Lego of Kapla spelen, tekenen of drummen."

Jonas: "Ik heb vaak vriendjes te logeren, dan houden we kussengevechten en blijven we heel lang wakker. Mama hoort niks, dus we kunnen tot heel laat door. Met Matis heb ik ook weleens een hoofdstootwedstrijd gehouden: wie het vaakst en zo hard mogelijk zijn hoofd stootte tegen de muur tussen onze twee kamers in."

Matis: "Bij vriendjes letten ouders veel meer op, op wat ze op hun kamer doen. Dat wij hier zo vrij zijn, voelt wel fijn."

Bobbie: 'Het is bijna té comfortabel' Beeld Marijn Scheeres
Bobbie: 'Het is bijna té comfortabel'Beeld Marijn Scheeres

Bobbie (18) studeert aan de vooropleiding van de Rietveld Academie, werkt als kok bij de Raw Kitchen en woont bij haar moeder in Westerpark, in het tuinhuis van 15 m2. Op de foto met haar vriend Tristen (20).

"Ik was net veertien toen ik in het tuinhuis trok. Daar zeurde ik toen al jaren om, want om in mijn slaapkamer te komen, moest ik door de slaapkamer van mijn moeder. We zaten te dicht op elkaars huid. Door het tuinhuis kreeg ik meer persoonlijke ruimte, wat zeker bijgedragen heeft aan een betere relatie met mijn moeder."

"Ik ben nu vier jaar samen met Tristen, hij is drie à vier keer per week bij mij. Hier hebben we alle privacy om samen te kunnen zijn, niemand heeft last van ons."

"In de veilige omgeving van mijn tuinhuis heb ik kunnen experimenteren met veel dingen waar ik nieuwsgierig naar was, zoals drugs en drank. Ik ben daar altijd heel eerlijk over geweest tegen mijn moeder. Ze maakte zich natuurlijk weleens zorgen, maar toch heeft ze me altijd veel vertrouwen gegeven."

"Het komt voor dat we hier met een grote vriendengroep de hele avond chillen en tv kijken, ook nog als mijn moeder om drie uur thuiskomt van een avondje uit - de omgekeerde wereld."

Elke dag besef ik wat een luxe het is om deze plek te hebben, tegelijkertijd voelt het soms ook als een belemmering om nog uit huis te gaan. Het is bijna té comfortabel. Daarom wil ik volgend jaar naar het buitenland, even weg van alle routines."

Roxy: 'Laatst is er voor het eerst een jongen blijven slapen' Beeld Marijn Scheeres
Roxy: 'Laatst is er voor het eerst een jongen blijven slapen'Beeld Marijn Scheeres

Roxy (24), socialmediamanager bij de Heineken Experience, woont sinds kort weer in het tuinhuis van 12 m2 van haar ouders in Zuid.

"Twee weken geleden werd ik met vier huisgenoten door de huisbaas op straat gezet. Gelukkig kon ik weer in het tuinhuis van mijn ouders, waar ik jaren heb geslapen. Mijn broertje woont ook tijdelijk thuis, dus het gezin is ineens weer compleet."

"Het tuinhuis werd gebouwd toen ik twaalf jaar was, destijds voelde het alsof ik in een villa trok. Mijn opa maakte alle meubels op maat: een halve hoogslaper met daaronder een bankje en een bureautje. Op mijn zeventiende vond ik het interieur te kinderachtig en richtte ik alles opnieuw in. Er is zelfs een piepkleine douche, die koud water geeft als er binnen iemand staat te douchen. Daar zijn flink wat ruzies over geweest."

"'Ga je weer naar je schuur?' zeiden mijn ouders altijd. Het tuinhuis was mijn ­holletje, ik rommelde er graag. Mijn vader maakte me op zondag altijd om half negen wakker met een ontbijtje, ook als ik brak was en er niet op zat te wachten."

"Jongens heb ik nooit meegenomen naar mijn tuinhuis, ik vond ze allemaal sukkels. Laatst is voor het eerst iemand blijven slapen, zaten we opeens met mijn ouders en mijn broer aan de keuken­tafel. Gelukkig zijn we thuis niet van het ongemakkelijke slag."

"De zoektocht naar een kamer staat heel even op een laag pitje, maar alle tips zijn uiteraard van harte welkom. Ik wil niet voor eeuwig in het tuinhuis wonen."

Van simpele schuur tot riante blokhut

Tuinhuizen komen in alle soorten en maten, van simpele schuur tot riante blokhut, met of zonder veranda, met een koepelvormig of een plat dak. Ze worden gebruikt als opbergschuur, werk-, slaap-, of studeerruimte, hobbyhut, relaxplek of mancave. Een tuinhuis plaatsen mag bij een koop- en een huurhuis, in overleg met de huisbaas, en is niet een kwestie van even bestellen en klaar is Kees.

De grond moet egaal worden gemaakt, de fundering moet goed zijn en het hout bewerkt tegen weer en wind. Er zijn regels: een tuinhuis dat zonder vergunning kan worden geplaatst, mag niet meer dan 40 m2 oppervlakte innemen, moet binnen 30 meter afstand van de woning staan en mag niet meer dan 3 meter hoog zijn.

Bij de Gamma koop je een kant-en-klare blokhut vanaf 600 euro, op Marktplaats zijn hele (of halve) tuinhuizen ook weleens gratis. Een minihuisje met minder spullen, meer vrijheid en een kleinere voetafdruk: zonder dat je puber er erg in heeft, doet ie mee aan de tiny houses-trend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden