Plus

Deze jongens hebben geen campagne van Sire nodig

Jongens moeten meer ravotten en ontdekken. Stichting Ideële Reclame (Sire) startte deze week een campagne om jongens meer jongen te laten zijn. Deze vier hebben daar geen campagne voor nodig.

Luc BroersmaBeeld Mats van Soolingen

Luc Broersma (8)
"Hutten bouwen, dat vind ik het allerleuk­ste om te doen. Zelf iets maken van hout en takken, lekker met een hamer slaan. Ik ben stoer, omdat ik nooit bang ben en ik veel bouw. Daardoor ben ik best sterk. Ik heb nu schaafwonden op mijn knieën en heb modder op mijn kleding, maar dat vind ik niet erg. Door de modder rennen vind ik juist leuk."

"Een keer is er tijdens het spelen een baksteen op mijn vinger gevallen, waardoor deze brak, maar verder heb ik nooit een ongeluk gehad. Ook niet op de trampoline, daar ben ik goed in: ik kan heel hoog springen en allerlei kunstjes, zoals salto's."

Douwe van LotringenBeeld Mats van Soolingen

Douwe van Lotringen (12)
"Ik vind mezelf niet superstoer, maar wel gewoon stoer. Met een grote groep vrienden ga ik als het lekker weer is zwemmen in de Amstel, zonder ouders. Dat is veel leuker, want je wilt toch een beetje vrijheid om te kunnen doen wat je wil."

"Met diezelfde groep voetbal ik veel op straat, daar hou ik weleens een wondje aan over. Ik heb een klein litteken op mijn kin, doordat ik van mijn fiets ben gevallen toen ik te hard reed. Als ik een klimboom zie, dan ga ik daar vaak in, maar verder doe ik niet veel van dat soort dingen. Ik vind het namelijk ook leuk om op mijn kamer te chillen, video's te kijken en online te gamen met mijn klasgenoten."

Raïs BedirhanogluBeeld Mats van Soolingen

Raïs Bedirhanoglu (9)
"Ik vind mezelf wel stoer, ja. Waarom? Ik ren heel snel, ik ben op een na de snelste van de klas en de snelste van mijn buurt. Voetballen kan ik ook beter dan mijn buurjongens, daarom willen ze graag bij mij in het team. Verder ken ik veel kunstjes, zoals hooghouden, en kan ik salto's maken op de trampoline."

"Ik voetbal elke dag: als ik niet hoef te trainen, ben ik op het pleintje bij ons huis te vinden. Dan doen we 'blikketje trap' of spelen we partijtjes. Een ongeluk heb ik nog nooit gehad. Soms heb ik wat schaafwonden, maar dat hoort erbij."

Jazzy TavitianBeeld Mats van Soolingen

Jazzy Tavitian (8)
"Het allerliefst klim ik in bomen, dan zit je lekker hoog en kun je tot in de verte kijken. Dat vind ik helemaal niet eng, ik heb gelukkig geen hoogtevrees. Ik ben sowieso niet snel bang. Als een groep oudere jongens komt vragen of we een wedstrijdje tegen ze willen voetballen, durf ik nee te zeggen."

"Dat doe ik ook als iemand mij uitdaagt om iets te doen wat ik niet wil, om ergens van af te springen bijvoorbeeld. Ik hoef niet te bewijzen dat ik stoer ben. Mijn moeder vindt het niet zo leuk dat ik niet oplet welke kleren ik aan heb. Een keer had ik net nieuwe schoenen en toen ik thuiskwam waren ze vies en kapot."

'Storend en oubollig'

COC-voorzitter Tanja Ineke noemt de campagne 'storend en oubollig'. "Het is ronduit schadelijk voor alle jongens en meisjes die niet passen in het maatschappelijke plaatje van wat een jongen of meisje is."

Ook Petra van Haren van de Algemene Vereniging van Schoolleiders kan zich niet vinden in het jongens-meisjesdenken, zegt ze tegen de NOS. "Kijk naar de behoeftes van het kind. En omdat jongens gemiddeld meer houden van fysieke beweging, kun je daar als school best in tegemoetkomen. Dat hoort gewoon bij sommige jongens en meisjes."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden