Plus
Deze gezinnen laten Amsterdam achter zich
Gezinnen verlaten Amsterdam, omdat ze geen huis meer kunnen vinden. Vier gezinnen over waarom ze op het punt staan de stad te verlaten, of dat al hebben gedaan.
'Naast de rij kopers was een ijscoman gaan staan'
Chris Slutter (45), Maartje (33), Tom (8), Mia (3,5), derde kind op komst. Woonden in de Rivierenbuurt, verhuisden naar Landsmeer.
"Op het moment dat wij neerstreken in de Rivierenbuurt, dachten wij: hoe mooi kun je wonen? Maar toen we kinderen kregen, werd het huis wel wat klein. Onze twee kinderen moesten een kleine slaapkamer delen, dat ging op een gegeven moment niet meer."
"We hebben in Amsterdam ook vier of vijf keer geboden op een huis in Noord, maar we zijn telkens ruim overboden. Een van die woningen stond te koop voor 220.000 euro, wij boden 232.500, maar uiteindelijk ging die weg voor 250.000 euro, zonder voorbehoud van financiering. Bij andere woningen stonden belangstellenden in zo'n lange rij, dat de ijscoman zijn kar ernaast had gezet en goede zaken deed."
"Ik had nooit gedacht dat wij buiten Amsterdam zouden gaan wonen, maar we willen toch een vaste plek, vooral voor de kinderen. In Landsmeer hebben we voor zo'n twee ton een huis gekocht van 100 vierkante meter, met een voor- en achtertuin en ruimte voor uitbouw. We hebben geen spijt van onze stap, zeker in de zomer is Landsmeer een heerlijk vakantiedorp, maar wonen in Amsterdam is en blijft leuker."
'In Driebergen staat ons droomhuis'
Ronald van Workum (31), Anne Marijn van Workum-Bakker (29), Dominique (1 week). Wonen in Zuid, verhuizen in december naar Driebergen.
"Onze droom was dat onze kinderen in Amsterdam zouden opgroeien. We wonen in Zuid, de scholen zijn goed, de speelmogelijkheden ruim. En wij zouden als ouders kunnen genieten van het leven in de stad, met al haar restaurants."
"We wonen in een huis op tweehoog, zonder balkon en met één extra slaapkamer. Als onze baby gaat lopen, is het hier te klein en ze kan niet naar buiten."
"Onze huur bedraagt 1400 euro en die staat gelijk aan de rente van een hypotheek van 450.000 tot 500.000 euro. Met dat bedrag zijn we op zoek gegaan in Amsterdam."
"We zijn zeker tien keer overboden. Kopers bieden 20 tot 25 procent boven de vraagprijs. Tijdens de zwangerschap hebben we toen een goed gesprek gevoerd: wat gaan we doen? Uiteindelijk viel de keuze op een ander bestaan, met meer ruimte voor ons kind."
"In december verhuizen we naar Driebergen. Daar hebben we ons droomhuis gekocht: 170 vierkante meter, met tuin rondom. Maar als ik het huis zou kunnen verplaatsen naar Amsterdam, zou ik dat direct doen."
'Het voelt niet goed om weg te gaan'
Martine van den Heuvel (33), Matthijs Veltman (32), Mia (bijna 3), Manon (3 maanden). Wonen in Noord, zoeken onder andere in Zandvoort.
"We zijn nu ongeveer negen maanden op zoek naar een nieuwe woning. Op dit moment wonen we in het Blauwe Zand in Noord, in een leuk huis van 76 vierkante meter, met een tuin. We hebben hier altijd fijn gewoond, maar onze woonkamer is erg klein. Onze stoel en box staan in de keuken."
"We hebben ons huis 3,5 jaar geleden gekocht op het dieptepunt van de markt. Met de overwaarde willen we een volgende stap maken. Maar het was al snel duidelijk dat de prijzen in de stad te gortig zijn. Daarna hebben we in de buurt gekeken, maar ook IJburg en Landsmeer zijn al niet meer te doen."
"We denken er inmiddels over onze blik op de stad los te laten, te gaan voor een gemeente die iets anders heeft te bieden. Zandvoort bijvoorbeeld. Het voelt niet goed om weg te gaan. Het is een afweging: kiezen we voor onszelf en voor de stad, of voor meer ruimte buiten Amsterdam?"
'Nieuw-Sloten was een dorp in de stad'
Rien Fraanje (44), Murielle (46), Maryse (10) en Marnix (8).
"Tien jaar geleden streken we neer in Nieuw-Sloten. Dat was een bewuste keuze om in Amsterdam te blijven, maar wel met rust en ruimte. De laatste jaren is Amsterdam veel drukker geworden. We hielden ervan om in het voorjaar naar het Vondelpark te gaan, maar dat is geen doen meer."
"We zien ook hier hotels verrijzen en horen de festivals. De stad is veranderd, Nieuw-Sloten is veranderd van een dorp in de stad naar een deel van de stad. En wij zijn veranderd. We hebben meer behoefte aan rust."
"In Gouda hebben we een gemeentelijk monument gekocht, klassiek vormgegeven, met uitzicht op het park. We twijfelen niet over onze verhuizing. Natuurlijk gaan we onze fietstochtjes naar het Concertgebouw, Carré of Paradiso missen, maar op een gegeven moment moet je jezelf de vraag stellen of deze voordelen van de stad nog wel opwegen tegen de voordelen van elders."