Deze films kun je deze week zien in Amsterdam

De recensenten van Het Parool bekeken alvast de nieuwe films die in première gaan in Amsterdam. Deze week: Bodkin Ras, Adios Amigos, L'aviner, Sully en Blood Father.

redactie
Adios Amigos Beeld Pief Weyman
Adios AmigosBeeld Pief Weyman

Bodkin Ras (****)

Bodkin Ras, het speelfilmdebuut van Amsterdammer Kaweh Modiri, schakelt voortdurend tussen twee tegenpolen. Op het afgelopen Rotterdamse filmfestival werd Bodkin Ras onderscheiden met de Fipresci-prijs van de internationale filmcritici. "Het is terechte lof voor een sfeerrijk kleinood, dat slim schakelt tussen lichtvoetig en duister en tussen speelfilm en documentaire." Aldus recensent Jan Pieter Ekker.

Lees ook: Reflecteren op het leven in het stadje, in sappig Schots accent (+)
Te zien in: Kriterion, Eye, Ketelhuis

Adios Amigos (***)

Door de jaren heen heeft het oorspronkelijke verhaal van Adios Amigos een andere laag gekregen. De Nederlandse remake Adios Amigos voegt nu een derde bewerkingslaag toe, doordat scenariste Anne Barnhoorn het verhaal herschreef met een Nederlandse context. De politieke lading is naar de achtergrond verdwenen en heeft ruimte gemaakt voor extra (platte) humor en emotie.

Lees ook: Geen noodzaak, wel busje vol (soms platte) humor en emotie (+)
Te zien in: Arena, City, De Munt, Tuschinski

L'Avenir (****)

Wie zegt dat je niets aan filosofie hebt? Filosofiedocent Nathalie (de zoveelste prachtrol van Isabelle Huppert) vindt er in het rijke drama L'Avenir veel steun in als ze wordt verlaten door haar man. Recensent Jos van der Burg: "Regisseur Mia Hansen-Løve, die we kennen van intelligente empathische drama's (Le Père de Mes Enfants, Un Amour de Jeunesse) maakt van L'Avenir geen snotterdrama over een in de steek gelaten vrouw, maar een veelzijdig portret van een intelligente vrouw, voor wie het leven meer te bieden heeft dan een liefdesrelatie. "

Lees ook: Verlaten vrouw ervaart de totale vrijheid (+)
Te zien in: Eye, Cinecenter, Rialto, Filmhallen, The Movies

Sully (**)

'Sully' besloot een noodlanding te maken op de Hudson. Dat lukte hem: alle 155 inzittenden konden het navertellen. Genoeg voer voor een ouderwets heldenverhaal dus. Uit onderzoek blijkt echter dat Sully best kunnen terugkeren naar het vliegveld. Was Sully een uiterst bekwame piloot of iemand die onnodig levens in gevaar bracht? " Na een krachtige start laat regisseur Clint Eastwood het in zijn nieuwe film Sully afweten." Aldus recensent Mike Peek.

Lees ook: Eastwood laat vooral zijn bewondering voor Sully doorschijnen (+)
Te zien in: Arena, De Munt, Tuschinski, City, The Movies

Blood Father (***)

In Blood Father treedt Mel Gibson nauwelijks buiten zijn comfortzone. In zijn vertrouwde rol als ontspoorde vader gaat hij tot het uiterste om zijn dochter te redden.

Lees ook: Mel Gibson als ontspoorde vader (+)
Te zien in: Arena, De Munt

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden