PlusPS

Deze drie goudsmeden hebben ieder op hun eigen manier succes

Edelmetaal met hamer en vijl te lijf gaan, Fairmined goud gebruiken, miniatuurkunstwerkjes met een knipoog maken: deze drie goudsmeden hebben ieder op hun eigen manier succes.

Zarlasht Zia
Nadine Kieft: 'Ik maak de sieraden elegant en ook grappig' Beeld Charlotte Odijk
Nadine Kieft: 'Ik maak de sieraden elegant en ook grappig'Beeld Charlotte Odijk

Fleur Wensveen (30)

Fleur Wensveen maakte een vliegende start in haar eerste jaar als goudsmid: "Ik mocht sieraden ontwerpen bij de collectie van couturier Edwin Oudshoorn. Daarvoor had ik mijn werk uitvergroot. Zilveren kettingen met grote edelstenen, die verweven waren met parelsnoeren - in vergelijking met draagbare sieraden maken, was dat een totaal andere ervaring."

Wensveen werkte in een biologische winkel toen ze begon met haar sieradenmerk Fleur Caroline. Ze wilde het liefst een praktisch beroep, na haar baan in de winkel en een opleiding Afrikaanse taalkunde.

"Ik zocht naar een vak dat ik mezelf kon aanleren. Ik had boeken gekocht over metaalbewerking, YouTubetutorials bekeken om technieken te leren en uren doorgebracht in een atelier waar ik zelfstandig goud kon smeden."

Wensveen droeg haar sieraden in eerste instantie voornamelijk zelf. "Ik plaatste foto's van de sieraden op Instagram en kreeg leuke reacties als ik ze in de winkel droeg. Vervolgens stroomden de aanvragen binnen en sinds twee jaar liggen mijn sieraden in de winkels."

Tegenwoordig werkt ze elke dag van de week in haar atelier op de Overtoom: een ruimte met een grote werkbank in het midden en een gasbrander aan de muur.

"Het ­bewerken van de materialen doe ik voornamelijk met de hand. Ik heb veel kracht, daarom ga ik het edelmetaal met hamer en vijl te lijf. Het duurt een hele tijd voordat ik het gouddraad op de juiste dikte heb."

In de afwerking van het sieraad zie je haar signatuur
terug, zegt Wensveen. "Ik buig het edelmetaal en vanaf daar bouwt mijn inspiratie zich op. Mijn sieraden zijn ruw ­bewerkt, maar toch goed afgewerkt."

Verkrijgbaar in verschillende winkels in Amsterdam, waaronder Cuki, Marvin en Vent Du Nord. www.fleurcaroline.com

Fleur Wensveen: 'Ik zocht naar een vak dat ik mezelf kon aanleren' Beeld Charlotte Odijk
Fleur Wensveen: 'Ik zocht naar een vak dat ik mezelf kon aanleren'Beeld Charlotte Odijk

Nadine Kieft (38)

Nadine Kieft maakt sieraden die zich kenmerken door natuurlijke invloeden en de knipoog die ze in de miniatuurkunstwerkjes stopt. "Ik houd echt niet van slakken, maar ik heb er wel eentje op een ring gezet. De slak laat een spoor van diamanten achter, dat zich als ring om je vinger vormt. Op deze manier is het elegant en ook grappig."

Ze maakt van alles in haar atelier in Oost: van kleine elegante ringen die op takjes lijken tot oorbellen met een steen waar een medusahoofd op is afgebeeld.

"Toen ik aan de opleiding als goudsmid in Schoonhoven begon, had ik een gereedschapskist met een paar vijlen, een hamer en een gasbrander. Nu, twaalf jaar later, werken hier stagiairs aan de werkbanken die mij helpen mijn sieraden te maken."

Als Kieft geluk heeft, kan ze één dag in de week als goudsmid werken. De overige dagen is ze druk met het runnen van haar bedrijf. "Ik maak alle foto's van de sieraden, schrijf een briefje bij elke order en ik
probeer elke dag wel iets op Instagram te posten."

Ze heeft een uitgesproken eigen stijl, maar maakt ook sieraden op aanvraag. "Op meerdere dagen in de week heb ik klanten die een sieraad willen laten ontwerpen. Ik maak vaak trouwringen of ringen als
cadeau voor een andere bijzondere gebeurtenis. Ook dan probeer ik altijd in mijn eigen stijl te werken."

www.nadinekieft.com

Nadine Kieft: 'Op meerdere dagen in de week heb ik klanten die een sieraad willen laten ontwerpen' Beeld Charlotte Odijk
Nadine Kieft: 'Op meerdere dagen in de week heb ik klanten die een sieraad willen laten ontwerpen'Beeld Charlotte Odijk

Nina Strategier (33)

Nina Strategier wist dat ze een creatief vak wilde uitoefenen, maar het moest ook een praktisch vak zijn. "Ik heb aan de kunstacademie gedacht, maar dat was te abstract. Op aanraden van mijn moeder bezocht ik een open dag van de goudsmedenschool in Schoonhoven. Daar heb ik een versnelde opleiding gevolgd."

Toch ging ze na haar afstuderen niet direct als goudsmid aan de slag. "Ik heb eerst nog communicatie en ­milieu gestudeerd en vervolgens op een kantoor gewerkt, totdat ik de stap durfde te zetten."

Vier jaar geleden zei ze haar fulltimebaan vaarwel en begon ze sieradenmerk Nanini. Vanaf het begin maakte ze gebruik van Fairmined goud, zilver en edelstenen. "Fairmined is een organisatie die kleinschalige mijnbouw ondersteunt door zich te focussen op de sociale ontwikkeling en milieubescherming in mijngebieden."

Strategier wilde zien waar haar edelmetalen vandaan kwamen. "Ik ben naar Peru gereisd, waar ik een workshop van Fairmined heb bijgewoond. We bezochten de mijnen en spraken de mijnwerkers. Ik leerde daar dat zij beter betaald krijgen, dat er geen afvalstoffen in de natuur worden gedumpt en dat er geen kinderen in de mijnen werken. De materialen zijn wat duurder en niet verkrijgbaar in groothandels in Nederland, maar ik wist zeker dat ik met deze organisatie wilde werken."

Nanini's klanten zijn vaak op zoek naar een goudsmid die met Fairmined goud werkt, maar dat is niet de enige reden waarvoor ze bij Strategier aankloppen. "De klanten die hier komen, houden vaak wel van een wat ruwere afwerking. Mijn werk is ook best minimaal. Je zult niet snel een ring zien die helemaal met diamanten is ingezet."

www.nanini.nl

Nina Strategier: 'Ik wist zeker dat ik met Fairmined wilde werken' Beeld Charlotte Odijk
Nina Strategier: 'Ik wist zeker dat ik met Fairmined wilde werken'Beeld Charlotte Odijk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden