Lezersbrief

'Deze coalitie hoeft niet langer in stand te blijven'

Het is duidelijk hoe de macht in de gemeenteraad is verdeeld, schrijft Paroollezer Saar Boerlage. 'De SP-fractie werd onder druk gezet.'

Beeld ANP

Vrijdag stonden er twee berichten in Het Parool die samen duidelijk laten zien hoe in de gemeenteraad de macht is verdeeld.

In Amsterdam regeert een coalitie gevormd door D66, waaraan VVD en SP hebben mogen aanschuiven. De fractievoorzitter van D66 is sinds enige maanden Reinier van Dantzig. Hij valt de wethouder Wonen van de SP (Laurens Ivens) in een interview fel aan. Dat kan hij kennelijk doen zonder de coalitie in gevaar te brengen.

Van Dantzig beweert in dat interview dat er voor mensen met een laag inkomen wel woningen beschikbaar zijn en dat ook de groep met een hoog inkomen wel een woning kan bemachtigen, maar dat de middengroep op de woningmarkt geen kans heeft. "Het socialistisch pact met Ivens houdt dat tegen."

Dat dit onzin is bewijst de praktijk. Op Zeeburgereiland (dus binnen de Ring) staan al ruim vier maanden goede middensector-huurwoningen in de Akropolistoren te huur voor nog geen 900 euro per maand, terwijl de ruim 40 woningen voor 55-plussers met een laag inkomen snel verhuurd waren. Van Dantzig weet dat, maar stemde toch tegen de woonagenda van Ivens.

Van Dantzig geeft Ivens trouwens ook de schuld van het feit dat jonge gezinnen buiten de stad een goedkoper of groter koophuis zoeken en hun huidige huis aan een speculant verkopen... En ja, die uittocht is wel een feit, maar is dat uitsluitend de 'schuld' van de wethouder Wonen?

Garage
Diezelfde vrijdag een pagina eerder een bericht met als kop: 'Garage in De Pijp komt er toch na draai van de SP'. Hierin wordt de strijd beschreven die gevoerd is (of via de rechter nog wordt voortgezet) over het plan om een ondergrondse garage te bouwen op het Willibrordusspeelterrein. Dit is een plan van wethouder Pieter Litjens (VVD) dat gesteund wordt door D66 maar door veel buurtbewoners wordt bestreden. Zij hebben glashard aangetoond dat het tekort aan parkeerplaatsen in dit deel van de stad snel slinkt.

De SP-fractie werd kennelijk onder druk gezet door VVD en D66. Tegen beter weten in koos de SP uiteindelijk voor de garagebouw en voor voortzetting van de coalitie. Dat kost de Amsterdammers 25 miljoen euro (de bouwkosten van de garage), leidt tot veel overlast en het (zij het tijdelijk) verlies van een goed functionerend speelterrein. En ja, het ligt voor de hand dat gezinnen met jonge kinderen vanwege bouwwerkzaamheden alsmede het langdurig ontbreken van een speelveldje elders een geschikte woning zullen zoeken.

Deze coalitie hoeft wat mij betreft niet langer in stand te blijven en wie voor die garagebouw stemde (VVD, D66, SP en CDA) moet niet meer zeuren over het vertrek uit de stad van gezinnen met jonge kinderen.

Voorts: D66 moet maar eens met bewijzen komen over de 'uitsluiting van de middengroepen' bij het verkrijgen van een woning in Amsterdam en de VVD zou de afname van het tekort aan parkeerruimte serieus moeten onderzoeken. En ten slotte zou de SP weer een partij moeten worden van en voor buurtbewoners.

Saar Boerlage, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden