Deze bouwputten kun je bezoeken tijdens Dag van de Bouw

Zou jij nou ook wel eens willen weten wat schuilgaat achter de bouwsteigers in de stad? Tijdens de Dag van de Bouw op 20 mei kun je bij 14 bouwprojecten in de stad achter de schermen kijken.

De bouwput bij de Boerenwetering is onderdeel van het programmaBeeld Rink Hof

Oost

Op verschillende plekken in het stadsdeel kun je bouwprojecten bekijken. Bijvoorbeeld op de kop van het Java-eiland. Daar wordt Hotel Jakarta, de eerste kamers zijn al door bezoekers te bekijken. Bij IJburg zijn de woningen in de Zeeburgerbaai te bezichtigen. Dat zijn woningen die op het water worden gebouw, in het verlengde van de William Barlowlaan. Niet alleen gebouwen doen mee aan de Dag van de Bouw, maar ook de Ipenslotersluis in De Diemervijfhoek, de sluis wordt vervangen.

Aan de 'andere kant' van Oost zijn de vorderingen van Hotel Amstelkwartier te zien en kun je een kijkje in de keuken van GVB Rail Services nemen, zij zijn verantwoordelijk voor onderhoud aan het openbaar vervoer in de stad.

Zuid

In Zuid kun je op twee plekken ondergronds. Bij de Boerenwetering, waar een parkeergarage wordt gebouwd onder het water. Ook bij de Zuidas is het ondergrondse bouwproject open, daar wordt een ondergrondse fietsenstalling gebouwd. Verder zijn in Zuid de werkzaamheden aan de Boelelaan van dichtbij te bekijken.

Diemen & Zuidoost

In Zuidoost kun je onder meer de enorme bouwput van de A9 bij de Gaasperdammertunnel bezoeken. Daar wordt een tunnel gebouwd waar een park overheen komt. Bezoekers mogen daar een wandelroute lopen over het bouwterrein en de installaties bekijken waarmee de tunnel bediend wordt. In het stadsdeel opent tevens een nieuwbouwproject de deuren en in Diemen kun je zien hoe de hoogspanningskabels tussen station Venserweg en Bijlmer-zuid worden vervangen.

Het V&D pand wordt momenteel verbouwdBeeld Floris Lok

Centrum

Het V&D pand op het Rokin en de aangelegen La Place worden momenteel verbouwd. Zo wordt het steegje tussen de panden in ere hersteld, waardoor de panden weer in originele staat worden hersteld. Ook komen de erkers en de balkons op de vierde verdieping weer terug. In het pand is een film te zien over de geschiedenis van het pand en worden lezingen gegeven over de V&D.

West

Twee projecten in de Houthavens openen op de Dag van de Bouw hun deuren. Het kopblok aan het IJ is open voor bezoek en ook is te zien hoe de grachten rond Eiland 1 en 3 worden aangelegd. Het bedrijf dat de kademuren aanlegt, laat zien hoe dat in zijn werk gaat.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden