Tips

Deze boeken zijn perfect voor tijdens de vakantie

Elk jaar is het weer de breinbreker: welke boeken gaan mee op vakantie? En zijn alle boeken geschikt voor alle soorten vakantie? Een paar tips.

null Beeld Linda Jansen
Beeld Linda Jansen

De strandvakantie

Zand. Dat onvermijdelijke zand. In je zwembroek, op je stokbrood, in je zonnebrand, in je haar. En tussen de bladzijden van je boek. Dronken Engelsen die over je boek walsen, zout water uit het haar van je kinderen dat op de pagina's druppelt, onvindbare bladzijden na een paar felle windvlagen.

Lezen op het strand valt niet mee.

Dus: makkelijke boeken mee, boeken die verminkt mogen worden, die je met een gerust hart kunt achterlaten, boeken die je aan iemand anders kunt geven.

Jo Nesbø: De dorst. Cargo, 540 blz., €21,99
Een thriller zoals een thriller hoort te zijn. Lekker dik, vol plotwendingen en met de charismatische rechercheur Harry Hole, die te maken krijgt met een bijzonder agressieve moordenaar. Hole vindt een verband tussen de moordenaar en de enige zaak die hij niet tot een goed einde bracht.

David Sedaris: Gestolen voorwerpen (Dagboeken 1977-2002). Lebowski, 510 blz., €24,99
Wie niet voortdurend in spanning wil zitten of Harry Hole de moordenaar vindt, is bij Sedaris aan het goede adres. De Amerikaan - gezien als een van de meest humoristische schrijvers van dit moment - houdt sinds 1977 dagboeken bij. Bij een optreden van Sedaris is het voorlezen uit zijn dagboeken het hoogtepunt. Een grappig, verhelderend zelfportret.

Catherine Banner: De lange dagen van Castellamare. Luitingh-Sijthoff, 443 blz., €19,99
'De ultieme zomerroman' voor de liefhebbers van Isabel Allende en Schitterende ruïnes van Jess Walter (prachtige roman!). Banner liet zich inspireren door Italo Calvino, dus van een flutromannetje is geen sprake. Een eeuw omspannende familieroman over vier generaties van de familie Esposito. Een verhaal vol liefde en strijd, oorlog en vooruitgang. En de limoncello vloeit rijkelijk.

null Beeld -
Beeld -

De sportieve vakantie

Canyoning, wandelen in de bergen, eindeloos kanoën op de Dordogne, fietsen van Aosta naar Zambrone. Abseilen, ­paragliden, tenniskamp. De lekker actieve vakantie.
Tsja, en dan zit je 's avonds uitgeteld op je stoeltje voor de tent(of in je huisje), bij licht van je Coleman Push+ 200 led lantaarn.

Te moe om de bladzijden van een boek om te slaan. Maar je moet toch ook even je hersens aan het werk zetten na al dat peddelen.

Beppe Fenoglio: Doem. De Bezige Bij, 123 blz., €15
Niet schrikken van de titel. Al is het geen al te vrolijk verhaal dat Fenoglio vertelt. Over de zoon van een landarbeider die aan zijn klasse wil ontsnappen. Over het harde leven in Piëmont voor de Tweede Wereldoorlog. Mooie stijl, prachtig van toon. Na al die ellende op ­papier is klagen over spierpijn beschamend en spring je 's ochtends weer fris in je kano.

Giacomo Pellizzari: Het geheim van de eenzame fietser. Xander, 317 blz., €19,99
Je hebt net je fiets schoongemaakt. En dan duik je in dit boek, waarin de psyche van veertien wielerlegendes wordt ontleed. Wat maakte hen tot winnaars? Geen Nederlanders, wel Merckx en Moser, Cancellara en Chiappucci, Sagan en Saronni. Mooi geschreven portretten, die ook de mens achter de renner zoeken.

Boudewijn Smid: Op de helling. De Arbeiderspers, 220 blz., €15
Fijne wielerroman over vijf vrienden tijdens hun jaarlijkse week 'van de vrijheid' in Frankrijk. Of, zoals Bert Wagendorp over deze roman schreef: 'Boudewijn Smid weet hoe het werkt: in Op de helling trekt mannenvriendschap strepen op asfalt en zetten jaloezie, rancune en concurrentie een tandje bij. Mooi!'

null Beeld -
Beeld -

Backpacken

Niet te veel kilo's in die rugzak proppen! Maar er moet toch een boek mee om op die veerboten tussen de Griekse ­eilanden wat te doen te hebben. Of langs de weg op het Bulgaarse platteland waar je dacht een lift te krijgen, maar waar alleen maar boerenkarren met hooi langsrijden. Of voor in de jeugdherberg in het Noorse Bergen, waar het altijd regent.

Herman Koch: De greppel. Dwarsligger, 555 blz., €19,99
Over Robert Walter, de burgemeester van Amsterdam die in korte tijd drie keer met zichzelf wordt geconfronteerd. Hij vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat. Een journaliste beweert dat hij betrokken is geweest bij het toetakelen van een agent tijdens een Vietnambetoging. En zijn vader vertelt hem dat hij en zijn vrouw ­euthanasie willen plegen.

Hanya Yanagihara: Een klein leven. Dwarsligger, 752 blz., €17,50
Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de ­excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Kan hij worden verlost van dat verleden?

Nicci French: Zondagochtend breekt aan. Dwarsligger, 633 blz., €17,50
Zevende en voorlaatste deel van de Frida Kleinserie. Er wordt een lijk ontdekt onder de vloer van huis van psychotherapeute Frida Klein. De dood gewaande moordenaar Dean Reeve (die we al kennen uit het eerste deel) blijkt nog te leven. En hij is nog altijd geobsedeerd door Frida Klein.

null Beeld -
Beeld -

Campingvakantie

Ha! De kinderen hebben hun zwemdiploma's, dus die zie je de hele dag niet (behalve op de voedertijden). Je man fietst in zijn lycrapakje de plaatselijke berg op/je vrouw is naar dat pittoreske marktje twee dorpen verderop.

Eindelijk tijd voor een lekker dik boek waar je de rest van jaar geen tijd (of zin) in had. Goed insmeren, drankje erbij en lezen maar.

Leo Tolstoi: Anna Karenina. Athenaeum - Polak & Van Gennep, 1022 blz., € 57,50
Nieuwe vertaling, en vertaler Hans Boland gooide meteen ook de beginzin om. 'Gelukkige gezinnen lijken allemaal op elkaar, maar een ongelukkig gezin is altijd ongelukkig op zijn eigen manier.' Met die eerste zin worden we het verhaal over Anna Karenina ingezogen die, getrouwd, hopeloos verliefd wordt op een ­andere man.

Deborah Levy: Warme melk. De Geus, 240 blz., €19,99
Genomineerd voor de Man Booker Prize. 'Hypnotiserende roman over waarheid en identiteit, en het innerlijke leven van een jonge vrouw', kopte The Observer. De net afgestudeerde Sofia probeert te achterhalen wat voor mysterieuze ziekte haar moeder heeft. Daarvoor gaan ze naar een kliniek in Spanje tijdens een zomer waarin alles verandert.

C.E. Morgan: Sport der koningen. De Bezige Bij, 671 blz., €29,99
Meeslepende, meesterlijke roman over Kentucky, de rijke familie Forge en de obsessieve droom van Henry Forge om hét renpaard te fokken, samen met zijn dwarse dochter Henrietta. En dan is daar Allmon Shaugnessy - een zwarte man die net uit de gevangenis komt - die de paarden gaat verzorgen. En die een ­relatie krijgt met Henrietta. Waarna gruwelen uit het verleden boven water komen.

null Beeld -
Beeld -

Solovakantie

Goed. Je gaat alleen op vakantie. Je bent een misantroop. Of misschien houd je gewoon niet van gezelschap of je moet even afkicken van weer een jaar gezellige omgang met die fantastische collega's. Of je gaat alleen met een groep mee op Romereis. Of je dwaalt in je eentje door IJsland.

Als dan de stilte of die irritante groepsdieren in de straten van Rome te veel van je vergen, is daar nog een boek. Vol ­geweldige personages en rumoer. Of juist niet.

Tilmann Lahme: De familie Mann. De Arbeiderspers, 480 blz., €39,99
De Mannetjes, wat een familie! Alles stond in het teken van de schrijvende vader Thomas. Maar de zes kinderen waren ook ambitieus. En dat ging schuren. Ze werden allemaal bekend als schrijver, historicus of musicus. Ze bleven ­elkaar trouw, maar ze verraadden elkaar ook.

Sylvain Tesson: Ongebaande paden. De Arbeiderspers, 175 blz., €18,99
Sylvain Tesson trekt na een zware val die hem bijna het leven kostte te voet dwars door Frankrijk; van Zuidoost naar Noordwest. Weg van de technologie en alleen over onverharde wegen, dwars door de ongerepte natuur. Een boek vol contemplatie!

Karl Ove Knausgård: Zomer. De Geus, 320 blz., €19,99
Vierde en laatste deel in de seizoenenserie van de wereldberoemde Noor (de zesdelige serie Mijn strijd al uit?) die in die boeken de wereld uitlegt aan zijn pasgeboren dochter. Mooie beschouwingen over watersproeiers, korte broeken en regenwormen. En een langer verhaal over een Noorse vrouw die tijdens de oorlog een Oostenrijkse soldaat ontmoet, waardoor haar leven verandert.

null Beeld -
Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden