PlusCoronadagboek

Deze arts zorgt voor waardig sterfbed van coronazieken in OLVG

Het is een heftige taak, die huisarts Marike de Meij en haar team hebben gekregen. In het OLVG heeft ze een ­palliatieve corona-afdeling met acht bedden opgezet, waar patiënten die het niet gaan redden, een waardig sterfbed kunnen krijgen. 

Marike de Meij, huisarts, belast met palliatieve zorg bij het OLVG.Beeld Marc Driessen

Afgelopen weekend overleden er vier mensen. Hoeveel het sindsdien waren, houdt ze liever voor zich. “Dat voegt niet zo veel toe. Ik merk dat artsen en ­verpleegkundigen het prettig vinden dat ons team het overneemt als het einde in zicht is. Voor hen is het ontlastend.”

Aanvankelijk bestond het team uit een verpleegkundige consulent, een huisarts in opleiding en een super­visor (De Meij of een medisch spe­cialist). Maar er hebben zich tal van andere zorgverleners gemeld. “Een chirurg die op zijn eigen vak­gebied minder heeft te doen, een ­verpleegkundige gespecialiseerd in borstkankerzorg die het rustiger heeft doordat het bevolkingsonderzoek naar borstkanker stilligt, huisartsen – overal steken mensen hun vinger op.”

De Meij krijgt ook regelmatig telefoontjes van andere ziekenhuizen die haar voorbeeld willen volgen en een eigen palliatief coronateam willen. “Wij komen in beeld bij patiënten die niet op de ic liggen, maar op ‘gewone’ corona-afdelingen. Als de artsen zeggen: dit is iemand die het misschien niet gaat redden, komen wij. Dan wordt gestopt met behandelen en niet langer antibioticum toegediend. We geven wel medicijnen, maar alleen ter comfort. Dat is een ingrijpend besluit, je komt met een harde boodschap, ook voor familieleden.”

Snel schakelen

Het is een apart type patiënt, de ­coronazieke. “Vaak ogen ze lange tijd relatief goed en gaan ze plotseling snel achteruit, krijgen ze het benauwd en raken ze uitgeput. Dan komen wij erbij. Het is snel schakelen. Het ouderwetse idee dat je elkaar leert kennen, daar is nauwelijks tijd voor.”

Waar vergeleken met andere landen in Nederland veel mensen thuis ­sterven, is dat bij coronapatiënten ingewikkeld. Ook hospices zitten vanwege besmettingsgevaar er niet op te wachten. “En er zijn voor zover ik weet maar een paar afdelingen van verpleeghuizen in Amsterdam met coronapatiënten, waarvan eentje al vol ligt. Een complicatie is ook dat de meeste mensen hier op de af­deling continu 10 tot 15 liter zuurstof toegediend krijgen. Elders kunnen ze hooguit 5 liter zuurstof krijgen. Dat maakt het extra lastig mensen uit te plaatsen.”

Wat het ook heftig maakt, is dat mensen aan hun sterfbed nauwelijks bezoek mogen ontvangen vanwege besmettingsgevaar. “Een logisch ­uitgangspunt, maar we willen het liefst bij iedereen een uitzondering maken. In ieder geval twee mensen mogen langskomen. Huisgenoten mogen zonder beschermende ­kleding, omdat de kans groot is toch al besmet zijn. Bij anderen zien we scherp toe op naleving van de regels.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden