PlusAchtergrond

Deze app laat gebruikers praten met dé Donald Duck

Donald Ducklezers – de Duckdenkers – mogen vragen stellen aan de digitale Donald Duck.Beeld Elvins Fotografie

Donderdag lanceert de Donald Duck een spraakgestuurde applicatie. Via Google Home en een aparte app is het nu mogelijk met het tijdschrift – niet de eend – te praten.

“Wat vinden jullie van Mickey?” Instemmend gemompel stijgt op. Zeven jonge Donald Ducklezers zitten op het kantoor van uitgever Sanoma. Ze mogen als eerste de nieuwe applicatie testen die het mogelijk maakt met Donald Duck te praten. Een tikkeltje onwennig zitten de kinderen aan tafel, een van hen in volle Donalduitrusting.

Een medewerker van het weekblad probeert hen met triviale vragen op hun gemak te stellen. De groep wordt liefkozend ‘Duckdenkers’ genoemd: een poel van 700 lezers die meedenkt over de ontwikkeling van het weekblad. Voor deze middag kwamen zo’n 400 aanmeldingen binnen, de uitverkorenen zitten nu in stilte hun Duck te lezen.

Zo menselijk mogelijk

Marketingmanager van de Donald Duck, Marjolijn Hoffmans: “Kinderen worden digitaal slimmer op een steeds jongere leeftijd. Het is voor ons belangrijk daarin mee te gaan.”

“In het ontwerp van de applicatie hebben we rekening gehouden met de jonge doelgroep van de app,” zegt een woordvoerder van brand & performancebureau Greenhouse, dat de app ontwikkelde. “Zo hebben we gekozen voor drie goed te onderscheiden antwoordmogelijkheden: A, B of C. Daarnaast hebben we de voice-over zo menselijk mogelijk laten klinken.”

Gebruikers van spraakgestuurde applicaties doen dat meestal omdat het efficiënt is, maar voor de lezers van Donald Duck gaat het om de hele beleving.

Op de redactie van het weekblad zitten de kinderen rond een Google Home Mini – een kleine uitvoering voor kleine gebruikers. Een voor een mogen ze het proberen: “Oké Google, ik wil praten met de Donald Duck”. Met een nadruk op dé Donald Duck. De app is namelijk ontwikkeld vanuit het tijdschrift. De kinderen kunnen met het blad praten, maar niet met Disneykarakters.

Moppentrommel

Of zoals de medewerker zegt: “Eenden kunnen natuurlijk helemaal niet praten!” waarop de kinderen luide kwaakgeluiden maken.

Via de app kunnen de moppentrommel en de Duckquiz aangeroepen worden. Deze werden tot nu toe alleen nog op de site van de Donald Duck aangeboden. Xanthe (10) herkent de stem van de quizleider: “Hee, die is van Duckworld!” Zelf zou ze vooral de moppentrommel gebruiken: “Als je dan chagrijnig bent, kun je meteen een grapje horen.”

Wanneer de gebruiker toch niet te verstaan is of het verkeerde antwoord tijdens de quiz geeft, reageert de app met ‘gompie’ of ‘grutjes’ – bekende Donaldtaal.

Duckdenker Kristina (11) zou stiekem oefenen met de Duckquiz, om daarna met de rest van het gezin te spelen: “Dan weet ik alle antwoorden al!”. Ook Odilia (9) zou de app thuis wel willen gebruiken, maar niet op maandag: “Dan heb ik voetbal”.

Met de app hopen de ontwikkelaars ook anderen in het huishouden te betrekken bij wat ze ‘Even lekker Donald Ducken’-momenten noemen. Want, zoals Hoffmans zegt: “Donald Duck is voor jong en oud.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden