Update

Deze Amsterdamse organisaties verliezen (een deel van hun) subsidie

Een slagveld in het Amsterdamse subsidieland. Zo mag de bezuinigingsoperatie van de gemeente gerust genoemd worden. Bij meer dan vijftig organisaties wordt de subsidie deels of in zijn geheel stopgezet.

Roelf Jan Duin
null Beeld anp
Beeld anp

Als een totale verrassing kwam de klap niet, in het coalitieakkoord was al afgesproken dat dit college 30 miljoen euro aan subsidies zou gaan snoeien. Uit de vandaag gepresenteerde lijst blijkt dat de pijn enigszins is verzacht: er wordt 'slechts' 25 miljoen gekort op de subsidies.

Een tegenvaller van 5 miljoen die de gemeente wel kan opvangen in de begroting. Maar of dit ook geldt voor de organisaties die nu hun eigen broek moeten ophouden, is maar de vraag.

Artis en OBA
Meer dan de helft van de besparingen wordt behaald door efficiencywinst, onder meer bij de stadsdelen en bij de huisvesting van mensen die beschermd wonen en van dak- en thuislozen. De overige circa 10 miljoen euro wordt bespaard op de subsidies van tal van organisaties.

Zo moeten Artis en de Openbare Bibliotheek Amsterdam het elk met 1 miljoen euro minder doen en wordt de subsidie van acht ton aan Circus Elleboog in zijn geheel stopgezet.

De Volksuniversiteit Amsterdam verliest de gehele subsidie van 2,25 ton en SAOA, de organisatie die voor straatcoaches zorgt, verliest een half miljoen euro van de 4,8 miljoen euro die het voorheen kreeg. Scouting verliest 66.000 euro, bijna de helft van de subsidie, en de schakers van het Max Euwe Centrum raken hun gehele subsidie van 29.000 euro kwijt.

'Rechtse clubs'
Binnen het college werden de laatste weken felle discussies gevoerd over welke organisaties er wel en welke er niet aan moeten geloven. Met name de VVD en de SP verschilden hierover van mening.

Uit een eerder uitgelekte groslijst bleek dat 'rechtse clubs', zoals Amsterdam Marketing, gespaard zouden blijven, terwijl op de Voedselbank wel op de nominatie stond om te worden gekort. Vandaag blijkt dat de Voedselbank de subsidie houdt, terwijl Amsterdam Marketing 5,5 ton van de 4,2 miljoen euro subsidie verliest.

Politieke strijd
Wethouder Financiën Udo Kock benadrukt dat Amsterdam in totaal 641 miljoen euro uitgeeft aan subsidies en dat de 25 miljoen die worden bespaard, eigenlijk maar een fractie hiervan vormen.

Toch zal de politieke strijd hierover nog wel even doorgaan. Op 2 juli moet de gemeenteraad instemmen met de lijst. Het valt de verwachten dat de vijftig organisaties die vanochtend zijn geïnformeerd over het verlies van hun subsidie, een actieve lobby gaan voeren voor het behoud van hun geldpotje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden