PlusPS

Deze Amsterdammertjes zetten zich in voor een betere wereld

Acht Amsterdammertjes worden op 1 juni (de Dag van het Kind) benoemd tot ambassadeur van de VN-Werelddoelen. Ze krijgen een kantoor in Nemo waar ze af en toe mogen meedenken over vraagstukken.

Koos van der Leij: 'Voor de palmvetolie in pindakaas worden bossen weggehaald' Beeld -
Koos van der Leij: 'Voor de palmvetolie in pindakaas worden bossen weggehaald'Beeld -

Koos van der Leij (8, Diemen)
Doel: gezonde bossen en rijke biodiversiteit.

Koos houdt van bruine boterhammen met pindakaas en eet die bijna om
de dag, maar hij wil geen pindakaas waarin palmvetolie is verwerkt: "Voor het maken van palmvetolie worden bossen weggehaald en dan kunnen de dieren daar niet meer leven."

Een van Koos' favoriete dieren is de orang-oetan, die door de ontbossing met uitsterven wordt bedreigd: "Orang-oetans vind ik heel leuk. Het grappige is dat ze zo veel haar hebben en heel veel op mensen lijken." Koos' droom is dat grote bedrijven geen palmvetolie meer gaan gebruiken: "In de pindakaas van Calvé zit bijvoorbeeld nog palmvetolie. Daarom kopen wij die niet meer."

Abel Koenen: 'Als je een vis eet die plastic heeft gegeten, eet je je eigen afval' Beeld -
Abel Koenen: 'Als je een vis eet die plastic heeft gegeten, eet je je eigen afval'Beeld -

Abel Koenen (11, De Pijp)
Doel: gezonde oceanen, zeeën en rivieren

"In de oceaan zijn er nu plasticsoepen, die ontstaan doordat mensen zomaar plastic weggooien. Dat zijn een soort eilanden van plastic, waar je alleen niet op kan staan. De vissen eten dat plastic per ongeluk op en mensen eten ook weer die vissen, dus dan eet je eigenlijk je eigen afval."

Abels familie heeft een houten huisje op het strand bij Wijk aan Zee waar hij om het weekend op bezoek gaat. Hij hoopt dat mensen niet zomaar hun afval weggooien, zodat de zee schoner wordt: "Dat mensen ­beseffen dat je zuinig moet zijn met de wereld. Want als we zo door blijven gaan, hebben wij en de kinderen die nog zullen komen niet zo lang meer te leven."

Ronja Flores Hartman: 'Afval scheiden is heel belangrijk, dan maken we de wereld schoner' Beeld -
Ronja Flores Hartman: 'Afval scheiden is heel belangrijk, dan maken we de wereld schoner'Beeld -

Ronja Flores Hartman (11, Oost)
Doel: duurzame productie en consumptie

"Ik wil graag een ruilmarkt organiseren, zodat je speelgoed dat al eeuwen in de kast ligt aan iemand geeft die daar heel blij van wordt en daar nog wel mee kan spelen," zegt Ronja. Sinds anderhalf jaar is zij ­bewust begonnen met het scheiden van afval en het recyclen van plastic. "Wij bewaren plastic, papier en flessen apart in zakken en brengen die naar containers in de buurt."

Haar droom is dat veel meer mensen thuis gewoon afval gaan scheiden: "Ook al is het maar een klein beetje, het is wel heel belangrijk. De wereld zal uiteindelijk niet helemaal schoon worden, maar in ieder geval een stuk schoner. Dan maken we de wereld niet helemaal kapot."

Amar Dombrée: 'Iemand anders behandelen om zijn huidskleur is kwetsend' Beeld -
Amar Dombrée: 'Iemand anders behandelen om zijn huidskleur is kwetsend'Beeld -

Amar Dombrée (9, West)
Doel: gelijke kansen voor iedereen

Een vriend van Amar liep een keer de klas uit omdat het grote pauze was, toen hij door een andere scholier werd uitgescholden voor bruine aap. "Dat hoorde ik later en dat vond ik niet leuk, omdat je daar iemand heel erg mee kunt kwetsen. Ik snap daar niets van, dat je iemand die een andere huidskleur heeft om die reden anders behandelt. Ik zou zoiets nooit zeggen."

Amar heeft veel vrienden met allemaal verschillende achtergronden. Hij vindt dat iedereen, waar je ook vandaan komt of hoe je er ook uitziet, ­gelijke kansen moet hebben. "Ik vind het flauw dat als je uit Syrië komt, of een ander land waar oorlog is, dat je dan hier niet gelijk wordt behandeld."

Jara Kooijman: 'Dictators scheppen op tegen elkaar, met steeds grotere legers' Beeld -
Jara Kooijman: 'Dictators scheppen op tegen elkaar, met steeds grotere legers'Beeld -

Jara Kooijman (10, Centrum)
Doel: vrede, veiligheid en rechtvaardigheid

Jara speelt gitaar en wil muzikant worden, om met haar liedjes verhalen te vertellen over de wereld, zoals Neil Young doet. "Door zijn liedjes weet ik veel meer van de wereld. Zoals het nummer Cortez the Killer: dat gaat over een aanvoerder van een Spaans leger die Mexico ontdekte en de ­bevolking helemaal uit wilde roeien."

Door muziek te maken wil ze ­proberen de wereld een beetje beter te maken. "Op het Jeugdjournaal zag ik dat er in sommige landen veel honger is en dat mensen en dieren daaraan sterven. Ook dat er veel ­dictators zijn die tegen elkaar opscheppen, steeds grotere legers en grotere raketten maken."

Ze hoopt dat mensen dictators kunnen overtuigen om daar mee op te houden, maar weet dat dit lastig wordt: "Ik vind ze een beetje eng, ze zijn bezeten door macht. Daarom is het lastig om goed met hen te ­communiceren. "

Bodhi Bughaloo: 'Iedereen moet een pinpas hebben met geld daarop' Beeld -
Bodhi Bughaloo: 'Iedereen moet een pinpas hebben met geld daarop'Beeld -

Bodhi Bughaloo (6, Oost)
Doel: geen armoede

Bodhi liep een keer met haar vader naar de supermarkt. "Ik zag iemand met een kleed, die zat op de grond en lag daar gewoon. Mijn vader vertelde me dat hij arm was. Toen heb ik ­geleerd wat arm is: dat sommige mensen geen geld hebben, geen ­papieren hebben en op straat leven."

"Ik vind dat best zielig, maar misschien hebben zij wel een gelukkig leven, dat weet ik niet. Maar ik vind eigenlijk dat iedereen een pinpas moet hebben met geld daarop. Want met dat geld kun je in ieder geval eten kopen."

Ook vindt ze dat alle mensen een huis zouden moeten hebben: "Stel je voor dat er een storm is en je zit onder een boom, dan word je heel snel geraakt door de bliksem. Je kunt wel een tent maken van stokken, maar dat helpt niet zo veel."

Bert Idenburg: 'Mensen moeten vrij zijn om informatie op te zoeken' Beeld -
Bert Idenburg: 'Mensen moeten vrij zijn om informatie op te zoeken'Beeld -

Bert Idenburg (12, IJburg)
Doel: veilige infrastructuur en beschikbare kennis voor iedereen

"Als kind moet je bij informatie kunnen om je eigen mening te vormen en zo te zorgen voor een betere maatschappij," zegt Bert. "Als je die informatie niet kan vinden, dan zullen mensen minder slimme meningen hebben, waardoor ze slechte beslissingen nemen die misschien wel ­voorkomen hadden kunnen worden."

Bert maakt zelf altijd gebruik van het internet voor het maken van werkstukken voor school, bijvoorbeeld over de Eerste Wereldoorlog. "Ik kijk veel op Wikipedia, maar controleer daarna wel op verschillende websites of het klopt."

Hij hoopt dat het in sommige andere landen, zoals Noord-Korea en China, in de toekomst beter gaat op het ­gebied van vrije toegang tot informatie: "Het hoeft dan niet per se ­westers te worden, want niet alles wat westerlingen doen is goed. Als de mensen in die landen maar wel vrij zijn om informatie op te zoeken."

Lot Sturkenboom: 'Als je chemische middelen gebruikt, is een appel niet gezond' Beeld -
Lot Sturkenboom: 'Als je chemische middelen gebruikt, is een appel niet gezond'Beeld -

Lot Sturkenboom (11, West)
Doel: geen honger

"Mijn wens is dat iedereen op de wereld een huis krijgt met goed eten," zegt Lot. Zij groeit op tussen twee honden, twee katten en honderden kippen; ze woont in de Fruittuin van West, een boerderij aan de rand van de stad.

De Fruittuin is een biologisch-­dynamisch bedrijf, wat betekent dat ze geen chemische middelen gebruiken. "Sommige andere boeren doen dat wel. Ik ga niet zeggen dat dat niet mag, maar als je dan een appel maakt, zo goedkoop mogelijk, is dat niet meer echt een gezonde appel. Een ­vriendinnetje van mij wast altijd eerst de appel. Ik doe dat nooit, want ik weet dat dat bij onze boerderij niet nodig is."

Lot hoopt dat er in de toekomst meer natuur zal zijn: "Nu neemt de natuur in de wereld af. Maar ik vind het fantastisch om hier te wonen en heb heel veel vrijheid. Ik fiets wel verder dan normale mensen, maar dat vind ik echt de moeite waard."

Kinderambassadeur

De campagne '17 doelen die je deelt' is een initiatief van duurzaam ondernemer Anne-Marie Rakhorst, waarbij het ministerie van ­Buitenlandse Zaken zeventien kinderen tot Nederlandse ­ambassadeur van de VN-Werelddoelen benoemt.

Nemo heeft voor de kinderen een ­kantoor beschikbaar ­gesteld, waar ze af en toe over vraagstukken mogen meedenken. Ook kunnen beleidsmakers die zich met de ­­VN-Werelddoelen bezighouden de kinderen om advies vragen. Het leukste van alles: ze mogen ­zolang ze ambassadeur zijn (in ­principe tot 2030) gratis Nemo ­bezoeken.

www.17doelendiejedeelt.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden