Plus

Deze Amsterdammers zijn in de race voor het Europees Parlement

De verkiezingen zijn pas in 2019, maar vier Amsterdammers lopen zich intern al warm voor een (nieuwe) termijn in het Europees Parlement. Ze kunnen er ook iets betekenen voor de stad, bijvoorbeeld met regels voor bedrijven als Airbnb en Uber, die de stad snel veranderen.

Europees Parlement in Straatsburg Beeld ANP
Europees Parlement in StraatsburgBeeld ANP

Matthijs Schüssler
CDA

Een Amsterdamse CDA'er is bijna net zo zeldzaam als een toerist die goed kan fietsen. Dat weerhoudt Matthijs Schüssler (36) er niet van om te proberen om met steun van het Amsterdamse CDA en de overige afdelingen in de grote steden op een verkiesbare plek op de Europese lijst te komen.

"Het CDA stuurt meestal regionale kandidaten naar Brussel, ik zou de eerste zijn die met steun van de vier grote steden en hopelijk nog veel meer gemeenten wordt voorgedragen voor de lijst."

Volgens Schüssler wordt het tijd dat het CDA jonge mensen naar voren schuift die hun wortels hebben in de Randstad en die, bij wijze van spreken, weten hoe het voelt om door te halen op een festival.

In Brussel wil hij - ook binnen de Europese Volkspartij, de fractie van ver­gelijkbare partijen waar het CDA mee samenwerkt - een aanspreekpunt zijn voor grote steden en de problematiek die daar leeft. Immigratie, duurzaamheid, infrastructuur en de brexit - Amsterdam heeft het er maar druk mee, terwijl er in Brussel invloed uit te oefenen is.

Schüssler woonde en werkte na zijn studie in Amsterdam en woont nu al een tijdje in Brussel, waar hij de politiek adviseur is van CDA-Europarlementariër Wim van de Camp.

Matthijs Schüssler Beeld
Matthijs SchüsslerBeeld

Paul Tang
PvdA

Hoe langer econoom Paul Tang (51) in Brussel rondloopt, des te bezorgder hij wordt over de koers van Europa. "Het beweegt zich in de richting van het grote geld en big data, hun lobby is enorm. De winsten gaan omhoog en de belastingplicht omlaag."

Tang werd bekend door zijn strijd tegen de belastingontwijking van grote bedrijven. Ook het Amsterdamse Booking.com maakt zich hier volgens hem schuldig aan. "Als zij hun positie misbruiken om belasting te ontwijken, moet je daar iets van zeggen, hoe Amsterdams het bedrijf ook is. Juist als Nederlanders moeten wij dit in Europa aankaarten, omdat ons land belasting­ontwijking heel erg makkelijk maakt."

Hij vindt dat de PvdA moet strijden tegen het grote geld en het onverschrokken moet opnemen voor de werkers. "De mensen die alleen zichzelf en elkaar hebben om het leven door te komen."

Voor Tang wordt het in zijn tweede termijn, als hij volgend jaar herkozen wordt, in elk geval makkelijker dat Jeroen Dijsselbloem geen voorzitter van de eurogroep meer is. "In het parlement kreeg ik regelmatig de vraag hoe het mogelijk was dat Jeroen en ik tot dezelfde partij behoorden. We verschillen van mening, dat weten we van elkaar."

Paul Tang Beeld ANP
Paul TangBeeld ANP

Marietje Schaake
D66

Plop. Ineens verscheen er een veiligheidswaarschuwing op het scherm van de iPhone van D66-Europarlementarier Marietje Schaake (39). Vanuit centraal China probeerde iemand in te loggen op haar e-mailadres, de beveiligingssoftware vroeg zich af of dit de bedoeling was. Bepaald niet, want ­Schaake zat gewoon te werken in Brussel.

Welkom in de wondere ­wereld van iemand die zich ­namens Europa bezighoudt met China. Vanwege de grote kans om gehackt te worden, blijven haar laptop en mobiele telefoon tegenwoordig thuis als Schaake naar China moet.

Schaake heeft China in de smiezen, maar dat geldt wat haar betreft nog niet voor de rest van Brussel. "Ik ben ook vaak afgeleid door de nieuwste tweets van Trump, maar de rol van China gaat onze ­levens hier beïnvloeden en daar heeft Europa nog geen strategie voor. Daar wil ik me voor inzetten."

Schaake gaat op voor een derde termijn namens D66, dit keer wil ze het proberen als lijsttrekker. Amsterdamse problemen krijgt ze in Brussel op haar bordje in de vorm van de portefeuille digitalisering: ze maakt zich sterk voor controle op de werkwijzen van ­bedrijven uit de deeleconomie, zoals Facebook, Airbnb en Uber.

Marietje Schaake Beeld Bram Belloni
Marietje SchaakeBeeld Bram Belloni

Felix Klos
D66

Hij heeft als bouwjaar 1992, maar toch denkt historicus Felix Klos dat hij het capabelst is om de Europese lijst van D66 volgend jaar aan te voeren. Klos draait het om: zijn leeftijd (26) maakt hem juist geschikt voor het werk in Brussel.

"Mijn generatie heeft nooit een muur of een grens ­gezien. Europa is als lucht in onze longen, het is er gewoon. Ik ben dus op mijn ­hoede voor verwaar­lozing door ­gewenning."

Klos woont sinds kort in de stad, en werkte tot voor kort als speechschrijver van partijleider Alexander Pechtold. Hij wijst op de kloof die naar voren komt in kiezersonderzoeken: 80 procent van de stemgerechtigden steunt het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie, maar slechts 37 procent van hen komt opdagen bij verkiezingen.

Zijn prioriteiten ­liggen onder meer bij het verder democra­tiseren van Europa. ­Zodat het parlement een Eurocommissaris kan wegstemmen bijvoorbeeld, of dat Nederlandse ­kiezers op een Zweed of een Duitser kunnen stemmen.

"Het ambacht van volks­vertegenwoordiger zal ik moeten leren, maar deze verkiezingen gaan wat mij betreft over het beschermen van Europa
tegen mensen die het willen slopen."

Felix Klos Beeld
Felix KlosBeeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden