Plus

Deze Amsterdammers stemden Denk: 'Zij willen mensen bij elkaar houden'

In Amsterdam-Nieuw-West werd Denk de grootste partij bij de verkiezingen woensdag. Denkstemmers in de wijk Geuzenveld voelen zich eindelijk gehoord. 'Ze luisteren echt naar ons. Andere partijen heb ik hier niet gezien.'

Josien Wolthuizen
Tefik Balci: 'We hebben als gezin besloten ze een kans te geven' Beeld Rink Hof
Tefik Balci: 'We hebben als gezin besloten ze een kans te geven'Beeld Rink Hof

Tefik Balci (58)
"Ik heb met mijn hele gezin op Denk gestemd. Thuis heb ik met mijn vrouw en kinderen een vergadering gehouden over waar we op zouden stemmen. We hebben toen besloten Denk een kans te geven."

"Waarom? Omdat de partij zegt op te komen voor allochtonen. Als ze die belofte niet nakomen, is het de volgende verkiezing ­gedaan met Denk. Wat ik wel heb gehoord is dat hun leiders zoals Erdogan zijn. Dat zou ik heel erg vinden, want ik ben tegen Erdogan. Dan zal mijn stem voelen als een weggegooide stem."

"Wat ik echt hoop is dat Denk eraan kan bijdragen dat Nederland weer een samen­leving wordt waarin iedereen harmonieus met elkaar samenleeft, allochtoon of echte Hollander. Discriminatie is echt een groot probleem, vooral met solliciteren. Jongeren komen nauwelijks aan een baan."

Adem Tulbur: 'Kuzu begrijpt ons' Beeld Rink Hof
Adem Tulbur: 'Kuzu begrijpt ons'Beeld Rink Hof

Adem Tulbur (42)
"Ik heb op Tunahan Kuzu gestemd omdat hij er is voor buitenlanders. Hij begrijpt ons. Het campagneteam van Denk is hier in Geuzenveld geweest, toen hebben ze flyers uitgedeeld. Voorheen stemde ik GroenLinks, omdat dat ook een partij is die het beste voorheeft met allochtonen. Toch ben ik nu overgestapt naar Denk, omdat ik hoop dat ze groot worden."

"Ik ben heel blij dat ze drie zetels hebben gehaald, echt een mooi resultaat. Hier in de buurt heb ik van heel veel mensen gehoord dat ze Denk hebben gestemd. Ze praten allemaal met elkaar en brengen elkaar op ideeën. Bijna vijftig procent van de mensen uit deze buurt, zeg je? Ik zou denken dat het tachtig procent is."

Achmed Aiden: 'Actie tegen discriminatie' Beeld Rink Hof
Achmed Aiden: 'Actie tegen discriminatie'Beeld Rink Hof

Achmed Aiden (56)
"Ik hoop dat Denk iets gaat doen tegen discriminatie en de samenleving weer dichter bij elkaar brengt. Ik heb op Denk gestemd omdat ze ons begrijpen. Normaal stemde ik D66, dat vind ik ook een goede partij. Zij willen ook mensen bij elkaar houden, in plaats van tegen elkaar opzetten. Wij zijn hier gekomen om te blijven, niet om weg te gaan. Politici moeten ons als mensen zien."

"Denk heeft veel campagne gevoerd in Nieuw-West, ook in mijn moskee. Ze luisteren echt naar ons. Andere partijen heb ik hier niet gezien."

"Ik ben blij dat de PVV niet de grootste is geworden, want Wilders aan de macht zou heel veel problemen geven. In Rutte heb ik wel vertrouwen, maar hij heeft heel slecht gehandeld in de kwestie rond de Turkse minister. Ik begrijp niet waarom hij er zo'n probleem van maakt dat ze hier kwam om campagne te voeren voor het referendum."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden