Verkiezingen
Deze Amsterdammers komen in de Tweede Kamer
Zeker 24 Amsterdammers krijgen een plek in Tweede Kamer. Daarbij zit een aantal nieuwkomers, soms met een achtergrond in de politiek van de hoofdstad.
Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD, plek 19)
Een grote verrassing is het niet dat Dilan Yesilgöz de Stopera verruilde voor de Tweede Kamer. In de twee jaar dat ze voor de VVD raadslid was verscheen ze geregeld in landelijke media en dat haar ambities verder reiken dan de Amsterdamse politiek heeft ze ook nooit onder stoelen of banken geschoven.
Yesilgöz werd in april door het Amsterdamse partijbestuur voorgedragen voor de landelijke kandidatenlijst, waar ze de negentiende plek kreeg.
Peter Kwint (SP, plek 8)
De Tweede Kamer is voor Peter Kwint 'niet een soort ultieme droombaan', zo zei hij deze zomer toen bekend werd dat op de lijst van de SP kwam te staan. "Maar het is wel het hoogste niveau waar we met zijn allen eindeloos debatteren, praten en ruzie maken over hoe Nederland eruit zou moeten zien."
Met een achtste plek op de lijst moest het wel heel gek lopen als Kwint geen zetel wist te bemachtigen. Hij vertrok bovendien zelf al half september naar Den Haag om daar aan de landelijke campagne te werken.
Lees ook: Onaangepaste alles-of-nietsvechter Peter Kwint klaar voor Den Haag
Jan Paternotte (D66, plek 9)
De naam van Jan Paternotte valt dikwijls op partijcongressen als het gaat over de toekomstige leiders van D66. Het is dan ook niet gek dat de Amsterdamse fractieleider door de partij op plek negen werd geplaatst.
Zelf zag hij de overstap naar de Tweede Kamer ook wel zitten, vooral omdat hij daar voor meer verandering kan zorgen. "Ik merk na elf jaar in de raad dat ik tegen dingen oploop die we in gemeenten willen doen, maar van Den Haag niet mogen," zei hij in een interview in oktober.
Lees ook: Kan Jan Paternotte ook scoren in Den Haag?
Kathalijne Buitenweg (GroenLinks, plek 2)
De Amsterdamse Kathalijne Buitenweg was de hoogste nieuwe binnenkomer op de in november gepresenteerde lijst van GroenLinks, precies achter Jesse Klaver. De voormalig Europarlementariër keert daarmee na zeven jaar terug in de politiek, nadat ze eerder tien jaar lang in het Europese Parlement zat voor GroenLinks. In die tijd werd ze geregeld genoemd als mogelijke nieuwe lijsttrekker van de partij.
Buitenweg is getrouwd met oud-wethouder van Amsterdam Maarten van Poelgeest.
Lammert van Raan (Partij voor de Dieren, plek 3)
Na Statenlid en duoraadslid, is Lammert van Raan dankzij de winst van Partij voor de Dieren nu ook Kamerlid. De Amsterdammer zit sinds 2010 bij de gemeenteraadsfractie van de PvdD en ondersteunt daarbij Johnas van Lammeren, fractievoorzitter en enig raadslid van de partij in Amsterdam.
Naast zijn politieke carrière is Van Raan ook docent Economie en Management & Organisatie aan het Pieter Nieuwland College in Oost.
Zihni Özdil (GroenLinks, plek 8)
Zihni Özdil, in Rotterdam geboren maar tegenwoordig woonachtig in Amsterdam, maakt de overstap naar de Tweede Kamer.
De (oud-)columnist van NRC Handelsblad en schrijver van Nederland mijn Vaderland werkte eerder al mee aan het boek van GroenLinks-leider Jesse Klaver, maar gaat zich nu ook als Kamerlid inzetten voor de partij.
De maatschappijhistoricus publiceerde eerder ook verschillende opiniestukken in Het Parool, doceerde aan de Universiteit van Amsterdam en is bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ).
Alle Amsterdammers met een zetel:
VVD:
16. Sophie Hermans, Amsterdam
19. Dilan Yeilgz-Zegerius, Amsterdam
Pvda:
1. Lodewijk Asscher, Amsterdam
2. Khadija Arib, Amsterdam
?. Lilianne Ploumen, Amsterdam
De demissionair minister van Handel lijkt dankzij voorkeursstemmen aanspraak te kunnen gaan maken op een zetel.
PVV:
4. Gidi Markuszower, Amstelveen
6. Martin Bosma, Amsterdam
14. Danai van Weerdenburg, Amstelveen
SP:
4. Ronald van Raak, Amsterdam
5. Sadet Karabulut, Amsterdam
8. Peter Kwint, Amsterdam
14. Jasper van Dijk, Amsterdam
D66:
6. Vera Bergkamp, Amsterdam
9. Jan Paternotte, Amsterdam
16. Achraf Bouali, Amsterdam
ChristenUnie:
3. Joël Voordewind, Amsterdam
GroenLinks:
2. Kathalijne Buitenweg, Amsterdam
3. Tom van der Lee, Amsterdam
6. Liesbeth van Tongeren, Amsterdam
8. Zihni Özdil, Amsterdam
10. Bram van Ojik, Amsterdam
11. Suzanne Kröger, Amsterdam
12. Nevin Özütok, Amsterdam
Partij voor de Dieren:
3. Lammert van Raan, Amsterdam
Forum voor Democratie:
1. Thierry Baudet, Amsterdam
Zie ook: Wat zit er achter het succes van Baudet?
Lees ook: Kan de Amsterdamse politiek een uittocht naar Den Haag aan?
Daniël van der Ree stopt ermee
Het Amsterdamse VVD-raadslid Daniël van der Ree maakte in oktober vorig jaar tijdelijk de overstap naar Den Haag, waar hij Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas verving tot aan de verkiezingen.
In 2012 stond Van der Ree ook zelf op de landelijke lijst, op plek 56. Deze keer heeft hij zich niet verkiesbaar gesteld. "Ik heb dat bewust niet gedaan, omdat ik weer eens wat in het bedrijfsleven wil doen," aldus Van der Ree. Hij sluit echter niet uit dat hij ooit nog eens iets in de politiek gaat doen.
Lees ook: VVD'er Daniël van der Ree: 'Zo rechts ben ik niet'