PlusPortretten

Deze Amsterdammers bieden hulp aan wie het kan gebruiken

Het coronavirus en de opgelegde maat­regelen door het kabinet zorgen behalve voor onrust ook voor solidariteit. Amsterdammers bieden hulp aan, aan wie het kan gebruiken.

Soep voor ouderen

Martijn Centers (28)Beeld Lin Woldendorp

“Het is voor ons de omgekeerde wereld. Waar normaal gesproken de ouderen de leiding hebben en soepen maken voor de jongeren, gaan de jongeren nu soep maken voor de ouderen. Die brengen we thuis bij hen, zodat ze veilig zijn én lekker kunnen eten. We houden ons al langer bezig met het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen, dus toen de coronacrisis toesloeg, wisten we gelijk dat we iets moesten doen, want ouderen zijn nu dubbel kwetsbaar. We zijn dus ook heel voorzichtig bij het bereiden en bezorgen van de soepen bij de ouderen: om direct contact te vermijden, wordt de soep bij de deur achtergelaten.” 

Geen huur meer ­innen

Hans-Rochus Berger (52)

“Ik heb een kantoor met een woning erboven die ik verhuur. Mijn huurster Annemarie werkt als freelance journaliste. Om rond te komen geeft ze daarnaast les en werkt ze in de horeca. Na de persconferentie was me al snel duidelijk dat al haar inkomstenbronnen wegvallen. Ik heb haar gelijk opgebeld. Ik zei tegen haar: ik accepteer nu je huur even niet en als je me toch betaalt, dan stuur ik het weer terug. Jij kunt het geld veel beter gebruiken nu. Daar was ze heel blij mee, dat geeft een beetje rust. Ze werkt keihard, dus ik ben blij dat ik haar kan helpen. Dat het mij geld kost, daar denk ik niet eens aan.”

Tulpen voor ­zorginstellingen

Marije de Vries (38)Beeld Lin Woldendorp

“Ik geef yogalessen aan ouderen, dus ik ben bekend met deze doelgroep, die kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken in deze moeilijke tijd. Ze ontvangen niet of nauwelijks meer bezoek. Toen ik hoorde dat een bloemenkweker uit Hillegom met zijn bloemen in zijn maag zat omdat hij die niet meer kon verkopen, dacht ik gelijk: daarmee kunnen we die ouderen bij zorg­instellingen een hart onder de riem steken. We hebben voor bijna 200.000 euro aan tulpen bezorgd, onder meer in Amsterdam. Dat doen we heel voorzichtig: we maken afspraken wanneer we komen en we betreden het gebouw natuurlijk niet.”

Bedankjes voor de zorg

Cuna Knegt (35)

“Zorg is zo vaak vanzelfsprekend, maar tijdens deze crisis merk je hoe belangrijk goede zorg is en hoe belangrijk het is dat we met zijn allen onze waardering uitspreken voor de mensen die die zorg draaiende houden. Daarom heb ik samen met een team de actie op touw gezet waarbij iedereen de mensen in de zorg kan bedanken in de vorm van lieve woorden, een video, een knutselwerk of een foto. Dat kan online op dankaandezorg.nl. Wij zorgen dat die bedankjes bij de ziekenhuizen en instellingen terechtkomen. Dat het stormloopt doet mij en vooral de mensen in de zorg veel goed: dit is iets wat we samen zullen moeten dragen.”

160 voedselpakketten bezorgd

Helen van der Bilt (32)Beeld Lin Woldendorp

“De mensen die zonder corona al in de hoek zitten waar de klappen vallen, hebben het nu nog zwaarder. Ik organiseer normaal gesproken iedere week een markt waar mensen die het nodig hebben gratis voedsel kunnen ophalen. Omdat een markt nu geen goed idee is, hebben we besloten met een groep vrijwilligers alles te gaan bezorgen. We hadden gedacht dertig pakketten te bezorgen, maar er was veel vraag: we zijn bij 160 adressen langsgeweest. Voor mensen die het niet breed hebben is het allemaal nog moeilijker nu. Doordat er zo veel is gehamsterd zijn er vaak alleen nog dure producten en die kunnen ze niet betalen.”

Vragers en aanbieders op één site

Martijn Strijp (24)Beeld Lin Woldendorp

“Samen met drie medestudenten zijn wij de website iwillhelpyou.nl begonnen, een manier om hulpvragenden en hulpaanbieders met elkaar in contact te brengen. Wij hoorden in onze omgeving continu van mensen die graag iets wilden doen. Toen onze site live ging, liep het onmiddellijk storm: wij hebben meer dan 350 aanmeldingen binnen van mensen die bereid zijn om in actie te komen. Veel mensen willen wat, maar weten niet hoe. Wij gaan nu kijken hoe we deze mensen kunnen gaan inzetten in bijvoorbeeld ziekenhuizen of bij huisartsen. Dat kan bijvoorbeeld het bezorgen van boodschappen zijn tot aan mensen die honden willen uitlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden