Plus

Deze Ajaxfans dragen al hun hele leven de naam Johan

Johan van den Bosch met zijn vader Gerrit Jan van den Bosch Beeld Sanne Zurne
Johan van den Bosch met zijn vader Gerrit Jan van den BoschBeeld Sanne Zurne

Vandaag zou Johan Cruijff 72 zijn geworden. Johans of Johanna's krijgen daarom vandaag een tour door de Johan Cruijff Arena. Deze Ajaxfans dragen zijn naam al hun hele leven.

Joanne van Gool

Cruijffs uitspraken als Bijbelse teksten: voor dominee ­Leon Johan Rasser (51) niet meer dan logisch. Hij is dominee in het Zeemanshuis in het Westelijk Havengebied, en gebruikt Cruijffs teksten als hij mensen toespreekt.

Rasser: "'Elk nadeel heeft zijn voordeel' is natuurlijk een heel goede. Als mensen met tegenslagen moeten omgaan, kan daar vaak iets goeds uitkomen. Het sterke van die uitspraak is dat Cruijff doorhad dat tegenslagen ook krachten bij je kunnen losmaken. Na een rode kaart speel je feller. Dat heeft iets heel erg Bijbels."

Nog een favoriet van Rasser: 'Ze kunnen niet van je winnen, maar je kan wel van ze verliezen.' Rasser: "Voor mij betekent dat ook iets als: je kunt altijd goed uit een situatie komen, ook als je verliest. Dan is het nog niet meteen opgegeven."

De liefde voor Cruijff, en in het bijzonder voor zijn citaten en zijn manier van denken, was voor Rasser een reden zijn zoon naar hem te vernoemen. Hetzelfde geldt voor mijn vader, die mij achttien jaar geleden deels naar Cruijff, deels naar J.K. Rowling - auteur van Harry Potter - en deels naar voorouders vernoemde.

De favoriet van mijn vader Pim: 'Ik heb die man nog nooit op een waarheid kunnen betrappen.' Cruijff zei het ruim 45 jaar geleden over sportbestuurder Jaap van Praag, mijn vader herhaalt 'm nog altijd graag.

Vanuit de lucht in één keer het doel in
Martinus Johan Rasser (10) had bijna Martinus Jacobus geheten, als zijn Braziliaanse moeder - groot Cruijfffan - daar geen stokje voor had gestoken.
Zijn vader Leon Rasser: "In mijn familie zijn de initialen van de mannen om en om M.J. en L.J. Toen mijn vrouw zwanger was van onze zoon wilden we hem Martinus ­Jacobus noemen, naar mijn vader. Mijn vrouw stemde ­ervoor van die tweede naam 'Johan' te maken. Ze vond Cruijff zo bijzonder."

Martinus Johan Rasser met vader Leon Johan Rasser Beeld Sanne Zurne
Martinus Johan Rasser met vader Leon Johan RasserBeeld Sanne Zurne

Martinus Johan Rasser heeft ondanks zijn jonge leeftijd al genoeg herinneringen aan Cruijff: "Het mooiste wat ik ooit van hem heb gezien was een doelpunt waarbij de bal door de lucht vloog en Cruijff hem zo vanuit de lucht in één keer het doel in schopte. Dat was echt heel knap."

Toch is de jonge voetbalfan op dit moment meer fan van Ajacied Neres. "Vooral omdat hij Braziliaans is, net als ik."

Vandaag zou Cruijff 72 jaar zijn geworden. Ruim drie jaar geleden overleed hij. Mensen die Johan en Johanna ­heten, of een afgeleide daarvan, kunnen vandaag, ieder met één gast, een gratis rondleiding krijgen door de Johan Cruijff Arena - cadeau­tje van het stadion dat sinds een jaar de naam ­Johan Cruijff draagt.

Na de dood van Cruijff voerden mensen discussies over allerlei plekken in de stad en voorwerpen die al dan niet naar hem moesten worden vernoemd. De Arena, het Sta­dionplein, de Middenweg, het Leidseplein en het getal 14: alles kwam voorbij - die laatste overigens als grap van satirische website De Speld.

Veel vernoemingen naar Cruijff zijn echter vanzelfsprekend. Van tien tot ruim veertig jaar geleden: sommige Feye­noord-, Ajax- of simpelweg Cruijfffans vernoemden hun kind naar de wereldberoemde voetballer.

Alles meegemaakt
Toen de zoon van Gerrit Jan van den Bosch 26 jaar geleden werd geboren, was het voor Van den Bosch meteen duidelijk dat hij Johan zou heten. "Ik ging in de jaren zeventig altijd mee met Ajax. Ik heb alles meegemaakt. Op een paar doelpunten na, heb ik alles van Cruijff gezien. Mijn twee zoons zijn ermee opgegroeid."

Zijn vrouw was het vrij snel eens met de vernoeming: Van den Bosch ging elke zondag naar Ajax, dus het was niet meer dan logisch de tweede zoon Cruijffs naam te ­laten dragen.

Van den Bosch: "Cruijff was mijn idool. Niet alleen hoe hij voetbalde, maar ook hoe hij met supporters en kinderen omging: eigenlijk hoe hij als mens was. Ik heb hem twee keer mogen spreken, bij een oefenwedstrijd toen hij geblesseerd was. Hij liep naar het veld, ik ook. Ik vroeg hoe het ging, en hij gaf gewoon antwoord. Dat was echt Johan."

Johan van den Bosch is maar al te trots op zijn naam, maar nog trotser is hij wanneer zijn vader af en toe meegaat naar de wedstrijden. De 'jonge' Van den Bosch gaat ­tegenwoordig met vrienden, maar zijn liefde voor Ajax voelt nog steeds als iets van zijn vader en hem.

"Mijn vader heeft alles van Ajax meegemaakt. Ik vind het mooi dat ik dat een beetje van hem heb overgenomen."

Nieuwe vrienden
Ook al was zijn vader groot Feyenoordfan, ook Johan Berrevoets (43) is naar Cruijff vernoemd. "Mijn vader was een voetbalgek, maar helaas voor de verkeerde club. Hij hield wel van Cruijff en mijn moeder was voor Ajax, dus hebben ze me toch zo genoemd."

Berrevoets is trots op zijn naam. "Ik ben vernoemd naar de beste voetballer ter wereld. Zijn buitenkantje rechts met die sprong in de lucht was prachtig, het is een van de mooiste dingen die Cruijff ooit heeft gedaan."

Berrevoets is ernstig ziek, daarom kan hij er vandaag niet bij zijn: hij hoopt nog mee te maken dat Ajax de Champions League wint, maar niets is zeker. "Als ze winnen en er komen feestjes in Amsterdam, ga ik daar zeker naartoe. Dat moet je als voetbalfan niet missen."

In december kreeg hij de rondleiding door de Johan Cruijff Arena wel. Een plek die voor hem gezelligheid en vriendschap uitstraalt.

Berrevoets: "Ik leg contacten door mijn naam. Als ik naar een wedstrijd ga en zeg dat ik Johan heet, heb ik meteen nieuwe vrienden. Dat is dat echte Johan Cruijffgevoel."

Joanne van Gool met haar vader Pim van Gool Beeld Sanne Zurne
Joanne van Gool met haar vader Pim van GoolBeeld Sanne Zurne

Naam Johan, Johanna

De naam Johan of Johannes komt uit het ­Hebreeuws en betekent iets als 'God is genadig'. In 2014 heetten bijna 50.000 Nederlanders Johan. Johans lijken langzaam uit te sterven: in de babynamenlijst van de Sociale Verzekeringsbank staat de naam Johan al jaren rond plek 220. In 2018 werden 61 jongens geboren met die naam.

Johanna is populairder, in 2018 werden 145 meisjes met die naam geboren. Johanna staat op plek 98 in het lijstje babynamen. Variaties op de vrouwelijke vorm van Johan zijn dan weer helemaal niet populair. Geen enkele baby werd vorig jaar Joanne of Johanne genoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden