Deze achtstegroepers wachten op uitslag van tweede loting

Nadat 98 procent van de achtstegroepers een week geleden werd ingeloot bij een school uit zijn of haar top 5 volgt nu de tweede lotingsronde. Ouders en kinderen hopen enkel nog op 'het beste van het slechtste'.

null Beeld anp
Beeld anp

7580 Amsterdamse achtstegroepers lootten dit jaar mee met de Centrale Loting & Matching. Ruim 83 procent is ingeloot op een school van haar of zijn eerste voorkeur en 137 kinderen werden op een school uit hun top 5 geplaatst.

Wie zich niet kan vinden in de lotingsuitslag kan bezwaar maken, de wachtlijsten afwachten of meedoen aan de tweede lotingsronde. Die uitslag wordt donderdag bekend.

Verhuizen
Ondanks dat Leah Trager (11) werd ingeloot voor haar eerste schoolkeuze, Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) doet ze mee aan de tweede lotingsronde. De school liet namelijk al snel weten dat de elfjarige niet op de school geplaatst kon worden.

"Ze is een risicovolle leerling die wellicht een lwoo-leertraject nodig heeft," zegt haar moeder Antonia Nieto. Omdat de OSB dat niet kan bieden, is ze van de lotingslijst gehaald waarmee plots ook haar andere elf keuzes onhaalbaar werden. Zelfs voor de wachtlijsten komt ze niet meer in aanmerking. "Dat je dochter ineens niet meer meedoet, is heel onwerkelijk."

"We hebben het bij Leah allemaal nog in het midden gelaten, want hoe vertel je een kind dat ze wel is ingeloot voor haar eerste keuze en er alsnog niet heen mag? We hopen maar op het beste van de slechtste bij de tweede loting morgen. Daar hebben we ingezet op Clusius College en ABC Noorderlicht, allebei in Amsterdam-Noord en een flink stuk fietsen vanaf IJburg.

Verhuizen
"Maar ik overweeg ook te verhuizen," zegt Nieto. "Haarlem, Weesp, Amstelveen, mijn dochter moet ergens goed onderwijs kunnen genieten. Deze situatie is echt absurd." De dag van de tweede loting vindt ze niet extra spannend. "Het is een zware periode. De hele week al. Na morgen hebben we hopelijk meer duidelijkheid en dan zien we wel verder."

Leah Trager Beeld -
Leah TragerBeeld -

"Mijn dochter en ik hebben vijftien scholen bezocht, waarna zij extreem zorgvuldig haar voorkeurslijst heeft opgesteld," zegt Marieke Tiel, de moeder van Rosa (11). Bovenaan de lijst van de achtste groeper met havo-advies prijkte het Hervormd Lyceum Zuid, maar daarvoor werd Rosa, anders dan haar acht klasgenoten, niet ingeloot.

Ze is een van de vijf kinderen die naar haar twaalfde keuze van haar voorkeurslijst moet: het Calandlyceum. "Al is de twaalfde school op de lijst is absoluut geen voorkeur meer, integendeel. Maar je moet nu eenmaal twaalf scholen opgeven," zegt de moeder.

Tiel: "Ze kwam zo blij naar huis fietsen om de uitslag te horen, maar na het slechte nieuws heeft ze twee uur langs niets gezegd. De volgende dag wilde ze niet naar school. Je hart breekt gewoon, groot feest bij alle klasgenoten, maar niet voor Rosa."

Onjuiste verwachtingen
Volgens de moeder zijn ook de verwachtingen die bij kinderen worden gewekt onjuist. "Je leest in de media vooral dat 97,3 procent van de kinderen op een school binnen zijn of haar top-5 is geplaatst. Dat is een te groot contrast met de positie van mijn dochter, die is één van de vijf pechvogels die door een extreem hoog lotnummer het bos in wordt gestuurd." Een kind van elf begrijpt daar volgens Tiel niets van. "Zij heeft nu het gevoel dat ze er helemaal buiten valt."

Rosa waagt zich aan een tweede loting, maar niet omdat ze enthousiast wordt van de scholen waar ze nog uit kan kiezen. "Het Calandlyceum is een daltonschool, terwijl zij juist meer gestructureerd onderwijs nodig heeft." Op haar lijst voor de tweede lotingsronde staat nu enkel de Christelijke Scholengemeenschap in Buitenveldert. "Dat is dan wel een half uur fietsen, maar het is in ieder geval geen daltononderwijs."

Rosa Tiel Beeld -
Rosa TielBeeld -

Twijfels
"Het is een groot drama," zegt de moeder van de elfjarige Nick Huurdeman. Haar zoon is ingeloot voor het Berlage Lyceum, zijn elfde keuze. "Hoe kan dat nou? Dat is niet eerlijk. Ik heb echt mijn twijfels bij de loting en de naplaatsingen."

De moeder trekt niet enkel de onwillekeurigheid van het lotingssysteem in twijfel, maar ook de onzorgvuldigheid waarmee de Centrale Loting & Matching gepaard ging, zit haar dwars. Zo is Huurdeman nooit gebeld door het OSVO, de koepel van Amsterdamse schoolbesturen.

"Alle ouders van kinderen die op een school zijn ingeloot buiten hun toptien zouden van tevoren gebeld worden. Zo zouden ze zich kunnen voorbereiden op het gesprek met hun kind. Maar ik werd niet gebeld," vertelt Huurdeman. "En het opmerkelijke is ook nog dat zes kinderen die door een fout nergens geplaatst zijn alsnog op een school uit hun top 2 zijn geplaatst. Dat durf ik mijn zoon niet eens te vertellen. Het systeem deugt echt niet."

Huurdeman wacht daarom ook niet op de tweede loting. "Ik heb een Wob-verzoek gedaan om opheldering te krijgen over het hele lotingsysteem." Ook gaat de moeder een bezwaarschrift indienen. Al is haar zoon daar op dit moment niet mee geholpen.

"Hij is boos, verdrietig en wil volgend jaar niet naar school. Zelfs de cito-eindtoets maakt hem niets meer uit, omdat er volgens hem toch geen gehoor wordt gegeven aan zijn wensen. Ik ga er in ieder geval alles aan doen om kinderen niet de dupe te laten zijn van dit systeem."

Lees ook: Achtstegroepers weten naar welke school ze gaan: 'Beetje blij' en Dit waren de populairste middelbare scholen van Amsterdam in 2018 en Deze kinderen uit groep 8 weten al naar welke school ze gaan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden