Deze 7 Amsterdamse zaken staan in de coldcasekalender 2018

In de 'coldcasekalender 2018' van de politie staan zes Amsterdamse zaken, waarvoor in totaal 105.000 euro aan beloningen is uitgeloofd. Over de moord op of de vermissing van deze personen is nog altijd weinig bekend.

Laura Obdeijn
Een van de Amsterdamse coldcasezaken uit de kalender van de politie. Beeld politie
Een van de Amsterdamse coldcasezaken uit de kalender van de politie.Beeld politie

1. Onbekende man met tatoeages in Centrum

Op 11 januari 1982 werd onder een hoop vuil het stoffelijk overschot van een onbekende man gevonden bij een pand op de Oude Zijdsvoorburgwal 143.

Het ging om een blanke man van 1.83 meter lang. Opvallend waren de tatoeages op zijn lichaam; een vlinder aan de binnenkant van zijn rechterbeen, een hartje op zijn rechter onderarm, een indianenkopje op zijn linker onderarm en een afbeelding van een hand met daarop een brandende kaars op zijn rug.

Bij de hand stond een Duitse tekst: 'Der Teufel soll mein Führer sein!' (De duivel zal mijn leider zijn).

Beloning: 15.000 euro

. Beeld screenshot kalender
.Beeld screenshot kalender

2. Vrouw raakt vermist op Valentijnsdag 2011

De 28-jarige Stefanie Blijd vertelde haar man op Valentijnsdag 2011 dat ze naar de methadonverstrekking bij het Weesperplein en daarna naar een vriend in de Bijlmer zou gaan.

Ze verliet haar woning in De Pijp, maar kwam nooit op haar bestemmingen aan. Sindsdien hebben haar moeder en man niets meer van haar vernomen.

De van oorsprong Duitse was verslaafd en werkte als prostituee als ze geld nodig had. Ze gebruikte verschillende achternamen, zoals Geigl en Amiti.

Beloning: geen.

. Beeld screenshot kalender
.Beeld screenshot kalender

3. Onbekende man gewurgd in Noord

Op 8 juli 1998 werd in het water van de Bosplaat in Noord het lichaam gevonden van een onbekende blanke man. Hij kwam om het leven door wurging met een koord. Hij was tussen de 25 en 40 jaar oud, 1.79 meter lang en had zwart haar (lang in de nek).

Een grote tatoeage van een draak sierde zijn borst en buik. Ook droeg hij een zilveren, bewerkte ring met een blauwe steen. De man kwam vermoedelijk vanuit Oost-Europa via Duitsland en Zwitserland naar Nederland.

Beloning: 15.000 euro

Coldcases in cijfers:

* In totaal zijn er 1500 coldcases in Nederland.

* Er werken 10 teams aan oude zaken, met in elk team 4 – 23 rechercheurs.

* Momenteel wordt gewerkt aan 130 coldcases.

* In de afgelopen 20 jaar konden 50 zaken worden opgelost.

* De oudste onopgeloste zaak dateert uit 1976. Het heulmeisje werd dood gevonden op een parkeerplaats langs de A12 bij Maarsbergen. Wie het meisje was is nog altijd niet bekend.

4. Dode vrouw gevonden in klikobak Zuidoost

Het lichaam van een vrouw met een Europees-Aziatisch uiterlijk werd op 17 september 1999 aangetroffen in een klikobak, die in het water van de Gaasp dreef. Ze werd doodgeschoten en het lichaam was voor een deel in cement gegoten.

Naast het lichaam, werden ook mannenkleding en zakken waspoeder gevonden. Op de herenkleding en de kleding van het slachtoffer zaten stoffen uit de voedingsmiddelenindustrie.

Beloning: 20.000 euro

. Beeld screenshot kalender
.Beeld screenshot kalender

5. Raadsels rond moord Emerentia Hogema-Diepenbrock Nieuw-West

De 70-jarige Emerentia Hogema-Diepenbrock werd op 30 september 1992 door een vriendin levenloos aangetroffen in haar woning in de Jacob van Weesenbekestraat 29, Nieuw-West. Alles wees erop dat de vrouw door geweld om het leven was gebracht.

Opvallend detail: een dag voordat ze werd gevonden, kwam een onbekend persoon langs bij de bejaarde vrouw en gaf haar een boek met de titel De Verrader. Het boek bleek na haar dood uit de woning verdwenen.

Beloning: 15.000 euro

undefined

. Beeld screenshot kalender
.Beeld screenshot kalender

6. Dode man in struiken Flevopark

In de buurt van het pannenkoekenhuis in het Flevopark in Oost werd in november 1998 in de struiken het levenloze lichaam gevonden van een man. Hij was meerdere keren met een mes gestoken en beschoten. Wie de man is, is tot op heden niet bekend.

De politie vermoedt dat de man tussen de 30 en 40 jaar oud is, uit Oost-Europa komt en dat hij nog niet zo lang in Nederland verbleef. Hij had twee tatoeages op zijn armen, waarvan één een vrouw verscholen onder een adelaar was.

Beloning: 20.000 euro

. Beeld screenshot kalender
.Beeld screenshot kalender

7. Amstelveen: Een man werd gedood in zijn woning

Anton van Tienhoven (60) werd in november 2004 door familieleden gevonden in zijn woning op de Van der Hooplaan 86 in Amstelveen waar hij al 30 jaar woonde. Hij was met geweld om het leven gebracht, maar wat zich in de woning heeft afgespeeld is nog altijd onduidelijk.

Wel is bekend dat het slachtoffer een hoog opgelopen conflict had met een oud-buurman. De voormalige buurman zou hem zelfs bedreigd hebben. In 2003 werd de buurman daarom uit zijn woning op de Van der Hooplaan gezet.

Een dag voordat Van Tienhoven in de woning werd gevonden, hadden mensen hem nog gezien terwijl hij richting het centrum van Amstelveen wandelde. Verder leidde de man sinds het overlijden van zijn vrouw een jaar eerder een teruggetrokken leven met zijn hond.

Beloning: 20.000 euro

Lees ook: Tweede coldcase-kalender met meerdere Amsterdamse zaken

. Beeld screenshot kalender
.Beeld screenshot kalender

Tips Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden