Plus

Deze 6 partijen maken kans op een eerste zetel in de Raad

Zes kansrijke politieke partijen die nog niet in de gemeenteraad zitten, voeren nu campagne in de hoop in maart minimaal een zetel te veroveren. Een aantal van de partijen heeft landelijk de gemoederen al flink opgeschud, nu staan zij aan de poort van het Amsterdamse stadhuis.

Ruben Koops
Een aantal van de partijen heeft landelijk de gemoederen al flink opgeschud, nu staan zij aan de poort van het Amsterdamse stadhuis Beeld anp
Een aantal van de partijen heeft landelijk de gemoederen al flink opgeschud, nu staan zij aan de poort van het Amsterdamse stadhuisBeeld anp

Forum voor Democratie

Met veel bombarie kondigde Thierry Baudet dit voorjaar de komst van zijn partij naar Amsterdam aan, als onderdeel van de strijd tegen 'het partijkartel' dat volgens Baudet ook deze stad in z'n greep heeft.

De VVD is bij tijd en wijle links te noemen en de PVV doet niet mee op 21 maart, dus electorale kansen zijn er zeker voor Forum voor Democratie. De stelling dat het populisme aan de hoofdstad voorbijgaat, is ook niet waar, want tussen 2002 en 2006 zat Leefbaar Amsterdam met twee zetels in de ­gemeenteraad. Baudet is nu nog druk met programma en lijst, een kwestie van weken.

Wie worden er genoemd? Baudet en zijn nummer twee, strafpleiter Theo Hiddema, zijn allebei Amsterdammer en kunnen dus als lijstduwer meedoen. Aangezien zij ook in de Tweede Kamer zijn gekozen, is de partij op zoek naar een aansprekende lokale lijsttrekker.

De naam van voormalig VVD-Kamerlid Anton van Schijndel valt, maar ook de jonge politicoloog Yernaz Ramautarsing, die geregeld voor het Forum op televisie verschijnt, is kanshebber.

Forum voor Democratie Beeld Merel Corduwer
Forum voor DemocratieBeeld Merel Corduwer

Artikel 1

Over Artikel 1 is nog weinig bekend, behalve dat de activisten achter de beweging heel graag willen meedoen aan de Amsterdamse raadsverkiezingen. Zelfs de naam is nog niet ­duidelijk, want in juni verbood de rechter het gebruik van de partijnaam Artikel 1, omdat die te veel zou lijken op Art. 1, een kenniscentrum over discriminatie.

Deze maand houdt de beweging bijeenkomsten in Pakhuis de Zwijger om actieve leden te werven, waarna duidelijk moet worden of er genoeg steun is voor deelname in maart 2018. De partij kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen ruim 11.000 stemmen in Amsterdam, meer dan genoeg voor een raadszetel.

Wie worden er genoemd? Voor boegbeeld Sylvana Simons wordt het lastig om zelf mee te doen in ­Amsterdam, aangezien zij woonachtig is in de gemeente Ouder-­Amstel (Duivendrecht).

Wel is voormalig SP-senator en feministisch boegbeeld Anja Meulenbelt betrokken bij de oprichting van de ­Amsterdamse afdeling van Simons' partij. Ook oud-PvdA'er Ian van der Kooye ondersteunt de beweging van Simons.

Artikel 1 Beeld Merel Corduwener
Artikel 1Beeld Merel Corduwener

Denk

Denk is een naam die met angst en beven wordt uitgesproken in het stadhuis. Niet alleen vanwege het electorale weglekeffect dat vooral de PvdA zal raken. De partij is in Den Haag synoniem aan harde politiek, die de tegenstellingen tussen partijen benadrukt en een persoonlijke aanval op politieke tegenstanders niet schuwt. Dat is men niet gewend in de Stopera. De partij heeft nog geen kieslijst of programma geopenbaard, die volgen eind deze maand.

Wel is eind september alvast een campagnekantoortje geopend op
de Pieter Calandlaan, van waaruit Denk gaat knokken voor vijf zetels
in de raad, zo droomt partijleider ­Tunahan Kuzu.

Wie worden er genoemd? Mourad Taimounti, de nummer 7 van de landelijke kieslijst van Denk, lijkt te op te treden als het gezicht van de partij in Amsterdam. Het voormalige CDA-deelraadslid is geworteld in Nieuw-West, waar hij een van de drijvende krachten was achter de succesvolle stichting die de Straatcoaches heeft opgezet.

Denk Beeld Merel Corduwener
DenkBeeld Merel Corduwener

50Plus

Het hoofdbestuur van de ouderenpartij van Jan Nagel heeft officieel toestemming gegeven voor de oprichting van een Amsterdamse tak van 50Plus. De partij gaat de strijd aan met de slecht georganiseerde bestaande Partij van de Ouderen, die nu één zetel in de gemeenteraad heeft. Een soort herhaling van 2014, toen in zelfs drie ouderenpartijen naar de stem van de Amsterdamse senioren dongen.

Wie worden er genoemd? De lijsttrekker van 50Plus in Amsterdam is de relatief onbekende Ellen Schutten, ooit deelnemer aan het reality-tv-programma De Farm. Inmiddels werkt zij bij Talpa.

Bob Brakhoven is de nummer 2, hij komt van de bestaande Partij van de Ouderen. Vanwege de spanningen bij die partij telt de lijst van 50Plus meer van dit soort overstappers. Achter de schermen is voormalig VVD-wethouder Geert Dales actief, vermeldt de partij in een persbericht.

50Plus Beeld Merel Corduwener
50PlusBeeld Merel Corduwener

ChristenUnie

162 stemmen kwam de ChristenUnie in 2014 tekort voor een zetel in de raad. De partij probeert het al heel lang, maar is er vast van overtuigd dat het in 2018 gaat lukken.

De implosie van de PvdA en het CDA zullen daarbij helpen, al kan regeringsdeelname van de ChristenUnie in Den Haag ook een negatief sentiment veroorzaken. De partij is al bijna zes maanden bezig met de campagne, langer dan elke andere lokale partij, en wil Amsterdam niet meer door de vingers laten glippen.

Wie worden er genoemd? De lijsttrekker van de ChristenUnie is Don Ceder, een sociaal jurist uit Zuidoost en met recht een stemmenkanon.

Bij de parlementsverkiezingen van dit voorjaar kreeg hij ruim 8000 voorkeursstemmen, het merendeel uit Amsterdam. Dat zou hem op eigen kracht al een zetel in de raad moeten opleveren.

ChristenUnie Beeld Merel Corduwener
ChristenUnieBeeld Merel Corduwener

Piratenpartij

De Piratenpartij was de afgelopen vier jaar slechts op één plek in Nederland in een democratische arena vertegenwoordigd: de bestuurscommissie van stadsdeel West. In die tijd is er nauwelijks iets vernomen van de beweging, al is het natuurlijk de vraag hoe effectief een one-issuepartij als de Piratenpartij zich kan profileren in de stadsdeelpolitiek.

De partij zette dit voorjaar alles op alles om een ­Kamerzetel te bemachtigen, maar slaagde er niet in. Toch maakt de partij een redelijke kans op een zetel in Amsterdam. Want een referenduminitiatief tegen de 'sleepwet', speerpunt van de Piratenpartij, heeft landelijk ruim 300.000 handtekeningen opgehaald.

Aangekondigd is dat het referendum zal worden gehouden op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, 21 maart 2018. Een campagne 'tegen de sleepwet, voor de Piratenpartij' ligt voor de hand, en zou bij genoeg enthousiasme tot
een zetel kunnen leiden.

Wie worden er genoemd? Jelle de Graaf, momenteel in West de enige volksvertegenwoordiger van de Piratenpartij in Nederland, is lijsttrekker. Het is de vraag of de recent opgestapte landelijke partijleider, Ancilla Tilia, nog een rol krijgt.

Piratenpartij Beeld Merel Corduwener
PiratenpartijBeeld Merel Corduwener
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden