PAFF

Deze 6 films op het Parool Film Fest moet je zien

Van 4 tot en met 8 oktober draait het in De Hallen om Paff: het Parool Film Fest. Uit de 39 bijzondere, internationale films, waarvan sommige op Paff hun première beleven, zijn dit 6 tips van onze filmrecensenten.

Joaquin Phoenix won in Cannes de prijs voor beste acteur voor zijn rol in You Were Never Really Here Beeld You Were Never Really Here
Joaquin Phoenix won in Cannes de prijs voor beste acteur voor zijn rol in You Were Never Really HereBeeld You Were Never Really Here

Kleine ijstijd
Vorig jaar opende Paula van der Oest met Tonio de eerste editie van Paff. Dit jaar is ze terug met opvolger Kleine ijstijd. Een groep vrienden, die in hun jongere jaren een band vormde, komt na de dood van voormalig bandleider Kas bijeen om zijn as te verstrooien. Hun wilde haren hebben ze inmiddels goeddeels verloren, maar de reünie belooft als vanouds gezellig, chaotisch en met drank overgoten te worden. Maar dan blijkt Delphina, de veel te jonge nieuwe vriendin van één van de heren, een nogal ontregelende werking op het gezelschap te hebben.

Loving Vincent
"Wij kunstenaars spreken enkel via onze schilderijen," stelde schilder
Vincent van Gogh. Regisseurs Dorota Kobiela en Hugh Welchman namen die woorden ter harte voor hun unieke film, die in volledig geschilderde animatie het leven en de mysterieuze dood van Van Gogh vertelt. Meer dan 125 kunstenaars brachten het werk van Van Gogh tot leven in ruim 65.000 schilderijen - elk één frame van de film. Een jaar na de dood van Van Gogh reist Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, naar Auvers-sur-Oise om het mysterie van zijn dood te ontrafelen. Was het echt zelfmoord of is er meer aan de hand?

The square
Een museum voor moderne kunst onthult een nieuwe installatie: een ruimte waar geen regels zijn en alles kan. Curator Christian (Claes Bang) ziet het als een uitnodiging tot al­truïsme. Om publiek naar het museum te trekken, wordt er een pr-­bureau ingehuurd, en hun onorthodoxe campagne zorgt voor de nodige commotie. Regisseur Ruben Östlund (Play, Turist) won op het afgelopen filmfestival van Cannes de Gouden Palm met deze scherpe, opruiende satire op de absurditeiten van de kunstwereld en de hypocrisie van onze goede bedoelingen.

You Were Never Really Here
Deze beklemmende thriller van Lynne Ramsay (We need to talk about Kevin) was volgens vele critici de beste film op het afgelopen filmfestival van Cannes en won daar de prijzen voor beste acteur en beste scenario. De getraumatiseerde oorlogsveteraan Joe (Joaquin Phoenix) gaat als een schaduw door het leven. Via een bevriende privé-detective krijgt hij de opdracht om de vermiste minderjarige dochter van een bekende politicus op te sporen. Wanneer hij haar redt uit een bordeel in Manhattan raakt hij echter verstrikt in een wereld van corruptie en wraak en roept hij een golf van extreem geweld op zich af.

Manifesto
Dertien keer Cate Blanchett. Virtuoos speelt de steractrice dertien rollen, van een zwerver tot basisschoollerares en van een choreograaf tot een adrenalinejunkie op de beursvloer. In die rollen brengt ze fragmenten uit beroemde twintigste-eeuwse (kunst)manifesten tot leven, van pop­artkunstenaar Claes Oldenburg tot de Scandinavische Dogma 95 en van Karl Marx tot de Italiaanse futuristen. De film, afgeleid van Julian Rosefeldts gelijknamige meerschermige filminstallatie die eerder dit jaar op het Holland Festival te zien was, is een geestig en energiek feest van de ideeën en concepten die samen onze cultuur vormen.

Borg/McEnroe
IJs staat tegenover vuur in 1980, als het tennisduel van het jaar in zicht is. De ingetogen Zweed Björn Borg (Sverrir Gudnason), op dat moment de nummer één op de wereldranglijst, komt tegenover de opvliegende Amerikaanse jonge hond John McEnroe (Shia LaBeouf) te staan in de finale van Wimbledon. De innemende Borg wordt door de tenniswereld op handen gedragen, terwijl McEnroe ondanks zijn talent vooral bekendstaat om zijn woede-uitbarstingen. Voor geen van beiden is verliezen een optie in deze wedstrijd, die de tenniswereld voorgoed zal veranderen

Kijk voor het hele programma en tickets op www.paff.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden