Overzicht

Deze 5 prachtige tallships maken hun debuut op Sail

Welke tallships zijn tijdens Sail écht een bezoekje waard? Lastig kiezen, met zo veel prachtige schepen. Wij selecteerden alvast vijf tallships die hun debuut maken in Amsterdam.

Op de foto: Sail 2010. In totaal maken dertien tallships hun debuut morgen tijdens de negende editie in Amsterdam. De organisatie is de hele wereld afgereisd om nieuwe schepen te trekken.Beeld ANP
1. Young Endeavour

Herkomst: Australië
Bouwjaar: 1987, Engeland
Kapitein: Gavin Dawe (Australië)
Afmetingen: 44 meter lang, diepgang 4 meter
Opvallend: Engeland schonk het schip in 1988 aan Australië ter gelegenheid van 200 jaar kolonisatie© Website Young Endeavour

De Young Endeavour is al maanden bezig aan een wereldreis. De piepjonge bemanning, die in december op het schip uit Australië is vertrokken, zit vol verhalen. Niet alleen over woelige zeeën, zeeziekte en de heerlijke lunches van scheepskok Marcus, maar ook over alle havens die ze hebben aangedaan.


2. Esmeralda

Herkomst: Chili
Bouwjaar: barkentijn uit 1946
Kapitein: Navío Carlos Fiedler
Afmetingen: 113 meter lang, diepgang van 7 meter
Opvallend: Deze White Lady heeft nog een bijnaam: het Martelschip.© U.S. Navy

Nu al het bekendste tallship van Sail, vanwege de commotie die is ontstaan. Vanuit de lokale politiek en vanuit Chili is kritiek hoorbaar, vanwege de martelpraktijken op het schip in de jaren zeventig, onder het regime van Pinochet. Waarschijnlijk draagt dit gegeven juist bij aan de aantrekkingskracht van het schip op de Sailbezoekers.


3. Nao Victoria

Herkomst: Spanje
Bouwjaar: 2011
Afmetingen: 26 meter lang, diepgang van 3,2 meter
Opvallend: Dit is een replica van een schip uit de zestiende eeuw© Sail

Dat het leven op zee loodzwaar was, bewijst het verhaal van de oorspronkelijke Nao Victoria. In 1522 keerde het schip als enige van de Spaanse vloot in Sevilla terug na een reis rond de wereld. Van de oorspronkelijke bemanning van 265 kwamen slechts 18 mannen levend terug. De meeste mannen waren gestorven aan ondervoeding.


4. Halve Maen

Herkomst: Verenigde Staten
Bouwjaar: jacht uit 1989
Afmetingen: 30 meter lang, diepgang van 2,7 meter
Opvallend: Schip met een Nederlands tintje© Sail

Opnieuw een replica. Ditmaal van het VOC-jacht waarmee de Engelse kapitein Henry Hudson in 1609 de Oostkust van Noord-Amerika verkende op zoek naar een doorvaart voor de rijkdommen van Indië. De replica heeft meer dan 25 jaar als museumschip op de Hudsonrivier gevaren. De komende vijf jaar meert het schip aan in Hoorn, in bruikleen van het West-Fries Museum.
5. La Grace

Herkomst: Tsjechië
Bouwjaar: brik uit 2010
Afmetingen: 23,7 meter lang, diepgang van 2,8 meter
Opvallend: Het schip wordt niet alleen gebruikt voor trainingen, toeristen kunnen ook een cruise boeken© Sail

De oorspronkelijke La Grace stond in de achttiende eeuw onder commando van de eerste Tsjechische kapitein Augustin Herrman, die onder andere in dienst was bij de Hollandse VOC. Voor de replica weken Tsjechische en Slowaakse vrijwilligers uit naar een Egyptische scheepswerf in Suez, die nog met zeer traditionele middelen schepen bouwt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden