Deze 5 nieuwe murals zijn het omfietsen waard

Geen lullige tags van straatjochies, maar heuse kunstwerken in het straatbeeld: deze 5 nieuwe muurschilderingen, verpreid over Amsterdam.

Het Parool
Ice Cube, van Karski and Beyond Beeld Vincent Smits
Ice Cube, van Karski and BeyondBeeld Vincent Smits

Niet meer verwaarloosd
Op de Zeeburgerdijk is een nieuwe muurschildering verschenen van kunstenaarsduo The London Police. Initiatiefnemer en buurtbewoner Coen Davelaar was de verwaarloosde aanblik van het pand naast het spoor helemaal zat en schakelde kunstenaars Chaz Barrison en Bob Gibson in.

Op de muur is een vrouw te zien met het gezicht van een buurtbewoner. Ze voert vrolijke zwart-witpoppetjes aan met de vlag van Amsterdam in haar handen. Een vooruitblik naar de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam?
Zeeburgerdijk 49

Het nieuwe werk van The London Police Beeld Coen Davelaar
Het nieuwe werk van The London PoliceBeeld Coen Davelaar

Terug na 30 jaar
Terug van weggeweest: de gigantische muurschildering die Keith Haring in 1986 maakte op de muur van het oude depot van het Stedelijk Museum bij de Centrale Markthallen. Het kunstwerk was bijna dertig jaar aan het oog onttrokken, maar is sinds kort weer te zien. Restauratie is hard nodig.

Het werk van 12 bij 15 meter is Harings grootste nog bestaande muurschildering in de openbare ruimte in Europa. Het gebouw staat niet op openbaar terrein, maar is vanaf de Willem de Zwijgerlaan gedeeltelijk te zien.
Willem de Zwijgerlaan, ter hoogte van de Karel Doormanstraat

Keith Haring Beeld Marc Driessen
Keith HaringBeeld Marc Driessen

Aquarel
Op de zijkant van flat Hakfort in de Bijlmer (metrostation Bullewijk), een intimiderend formaat, is onlangs een nieuwe schildering verschenen, gemaakt door Egyptische streetartkunstenaar Ammar Abo Bakr.

En dat is een heel ander beestje dan de ­andere murals die in de Bijlmer te zien zijn: een in donkere kleuren geschilderd tafereel dat bijna aandoet als een aquarel, en waar je lang naar kunt kijken om te ontcijferen wat er nu precies te zien is.
Hakfort, Bijlmer

Ammar Abo Bakr Beeld Jesper Boot
Ammar Abo BakrBeeld Jesper Boot

Portretten
Op de NDSM-werf zijn vele vierkante meters muur bespoten. Wie voor het grote portret van Anne Frank staat en de Ms. van Riemsdijkweg inslaat, komt langs een dubbelportret van rapper Ice Cube, gemaakt door duo Karski and Beyond.

Ook in de buurt: de ode aan de vorig jaar overleden burgemeester Eberhard van der Laan. Het is in vijf dagen gemaakt door Nederlands kunstenaarsduo Telmo Miel.
Ms. van Riemsdijkweg / T.T. Neveritaweg

Het portret van Eberhard op de NDSM-werf. Beeld Rink Hof
Het portret van Eberhard op de NDSM-werf.Beeld Rink Hof

Stencils
Mooie stencil in de stad? Grote kans dat Kamp Seedorf 'm gemaakt heeft. Zo maakten ze de afgelopen jaren enkele voetballers, waaronder Suarez, en de Damsko Strijder - het eerbetoon aan Eberhard van der Laan (nu in het Amsterdam Museum te zien).

Nieuw op de muur is Tony Montana. De boevenkop uit Scarface vind je in Oost, tegenover Roest.
Jacob Bontiusplaats

Say hello to my little friend! Beeld Het Parool
Say hello to my little friend!Beeld Het Parool

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief van PS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden