Deze 5 Amsterdamse scholen zijn 'excellent'

In Amsterdam staan vijf scholen die zich het komend jaar 'excellent' mogen noemen. Opvallend is dat vier van die scholen zich richten op speciaal onderwijs voor kinderen met een beperking. Het gaat zowel om basisscholen als middelbare scholen.

Leerlingen en leraren van de school Kolom SBO Zuid Meander zijn erg verheugd met het predicaat.Beeld Ine van Vuuren

Het St. Ignatiusgymnasium in Zuid is de enige 'reguliere' school die het predicaat excellent maandag ontvangt. In Amstelveen doen de havo en vwo van het Keizer Karel College het uitstekend. Beide scholen mochten zich de afgelopen twee jaar ook al excellent noemen. Het St. Ignatiusgymnasium krijgt het predicaat zelfs voor het vierde jaar op rij.

Zowel de basisschool als de middelbare school van scholen voor speciaal onderwijs De Heldring in Zuid als de Alphons Laudyschool in Nieuw-West zijn in de prijzen gevallen. De Mr. de Jonghschool en Kolom SBO Zuid, locatie Meander zijn excellente scholen voor speciaal basisonderwijs. Die twee mochten zich nog nooit eerder excellent noemen.

Innovatief onderwijs
Het predicaat excellente school is in 2012 in het leven geroepen door het ministerie van Onderwijs, dat hoopt dat scholen zich met de titel kunnen onderscheiden van andere scholen in de buurt. De titel laat zien dat de scholen uitblinken als het gaat om innovatief onderwijs, inspirerende manier van lesgeven, aandacht voor leerlingen en de sfeer op school.

Dit jaar was de Inspectie van het Onderwijs verantwoordelijk voor de toekenning. Scholen moeten zich zelf aanmelden om in aanmerking te komen. Dat deden landelijk gezien 210 scholen. 130 daarvan zijn het, na een bezoek van een onafhankelijke jury, ook echt geworden. Voorheen werd dat bekend gemaakt tijdens een feestelijke ceremonie in de Haagse Stadsschouwburg - vorig jaar reikte premier Mark Rutte de predicaten nog uit - dit jaar kregen de scholen het bericht per koerier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden