Deze 40 Amsterdammers kregen een lintje

Het regende donderdagochtend als vanouds lintjes in de Nieuwe Kerk op de Dam. Liefst veertig Amsterdammers kregen er eentje opgespeld, drie van hen kregen de hoogste onderscheiding.

Laura Obdeijn
Caroline Tensen is een van de Amsterdammers die een lintje kregen. Beeld anp
Caroline Tensen is een van de Amsterdammers die een lintje kregen.Beeld anp

De dag voor Koningsdag is traditiegetrouw de dag van de lintjesregen. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen maakte van 37 Amsterdammers Ridders, Officieren en leden in de Orde van Oranje-Nassau. Allemaal mensen die vanwege bijzondere activiteiten voor de samenleving in het zonnetje worden gezet.

Drie man mogen zich zelfs Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen, een van de hoogste onderscheidingen. Zij worden beloond voor hun uitzonderlijke artistieke of wetenschappelijke prestatie, technische innovatie of het exceptioneel innovatief ondernemerschap dat ze in hun leven hebben getoond.

Oproep
Wijlen burgemeester Eberhard van der Laan riep mensen vorig jaar nog op om mensen voor de speldjes voor te dragen en dat lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen. Kregen in 2017 nog 26 Amsterdammers een onderscheiding, dit jaar zijn het er veertien meer.

Daarmee lijkt de trend van een steeds slinkend aantal lintjes doorbroken. Nu komt het totaal weer in de buurt van dat van 2015, toen 43 speldjes werden opgeprikt.

De man-vrouw verhouding is dit jaar beter dan vorig jaar. Toen hadden vrouwen met een meerderheid van vijftien tegen elf de overhand op het podium, dit jaar gaat het gelijker op met negentien mannen en 21 vrouwen. In 2016 waren de rollen nog omgedraaid.

Op je paasbest
De traditie vraagt dat mensen op hun paasbest en onder valse voorwendselen, met een breed scala aan smoezen, naar de kerk worden gelokt. Zo dacht iemand vorig jaar bij aanvang dat het ging om een interview, iemand anders stond al klaar om een sollicitatiegesprek te doen en weer een ander dacht dat ze er was voor het lintje van een ander. Wanneer de gouden erepenning met het blauw-oranje lintje op de borst wordt gespeld, is alle geheimzinnigheid snel vergeven.

De gedecoreerden zijn eerder dit jaar voorgedragen voor de koninklijke onderscheiding door mensen in hun omgeving. In principe komt iedereen in aanmerking voor een lintje, dat is bedoeld als erkenning voor het jarenlange vrijwilligerswerk dat ze hebben gedaan, de activiteiten die ze hebben georganiseerd voor de buurt of bijzondere initiatieven die ze belangeloos zijn gestart.

Jenny Arean (1942)

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
De actrice en zangeres won voor haar oeuvre, waarmee ze grote indruk maakte op het publiek, al de Gouden Harp, de Annie M.G. Schmidtprijs en de kleinkunst-edison.

Vanaf vandaag mag ze zich ook Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen, omdat 'haar publiek zich door haar aan het lachen laat maken, laat inspireren en ontroeren'.

Arean, geboren in Lisse, had haar eerste grote rol in Meid met een mes, werkte met Annie M.G. Schmidt aan En nu naar bed en was onder meer te zien in 't Schaep met de 5 Pooten.


Jenny Arean Beeld Linda Stulic
Jenny AreanBeeld Linda Stulic

Rahma El Mouden (1959)

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
El Mouden begon twintig jaar geleden het Multicultureel Amsterdams Schoonmaakbedrijf MAS en bouwde het bedrijf uit tot een onderneming met zo'n vijfhonderd medewerkers.

Onder het credo 'mensen zijn niet geboren om hun hele leven wc's schoon te maken' krijgen werknemers mogelijkheden tot het volgen van cursussen en trainingen op kosten van het bedrijf.

Zo krijgen ze de kans om vooruit te komen. In 1999 werd ze Zwarte Zakenvrouw van het Jaar, in 2005 kreeg ze de IJprijs voor Amsterdamse ondernemers en de Hoogvlieger voor de leerprestaties van haar personeel.

Een kenmerkende quote van El Mouden: "Je bent op deze aarde gekomen om een bijdrage te leveren. Als je in staat bent iets te doen, dan moet je het doen."

Rahma El Mouden Beeld Rachel Dubbe
Rahma El MoudenBeeld Rachel Dubbe

Rob Visser (1951)

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Predikant Rob Visser kreeg in 2010 de opdracht een kerk­gemeenschap op te zetten op IJburg.

Die gemeenschap vervult nog altijd een belangrijke sociale en diaconale functie op het eiland. 'Ik hoorde dat er behoefte bestond aan vertier voor kinderen en heb toen een kinderboerderij opgezet. Later zette ik me in voor een hangplek voor Marokkaanse jongeren,' zei hij in een interview in Het Parool.

Hij was betrokken bij het opzetten van het Parents House, een plek voor mensen die na hun scheiding geen betaalbaar huis kunnen vinden in de buurt van hun kinderen. Eerder was hij dominee in Apeldoorn, waar hij na de aanslag op Koninginnedag de kerkdeuren openzette voor iedereen die het drama probeerde te verwerken.

Predikant Rob Visser Beeld Daniel Cohen
Predikant Rob VisserBeeld Daniel Cohen

Laetitia Griffith (1965)

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De voormalig politica (VVD), geboren in Suriname, stelde een groot deel van haar leven in dienst van het algemeen belang.

Ze was betrokken bij goede doelen en actief in de veiligheidsbranche, ze was lid van de Tweede Kamer, wethouder Financiën in Amster­dam en lid van de raad van toezicht van het Gemeentemuseum Den Haag.

Daarnaast heeft de emancipatie van vrouwen en jongeren altijd haar belangstelling gehad. Tegen Trouw zei ze ooit: "Ik geloof echt in girlpower."

Laetitia Griffith Beeld anp
Laetitia GriffithBeeld anp

Rotjoch geridderd in Diemen

Rapper en presentator Angelo Diop, beter bekend als Rotjoch, is in zijn woonplaats Diemen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Hij ontvangt de onderscheiding onder meer omdat hij met het BNNVARA-programma 101Barz veel beginnende artiesten een podium gaf, en voor het coachen en begeleiden van jong hiphoptalent en de steun die hij jongeren biedt die het moeilijk hebben.

undefined

Wie krijgt wat in Amsterdam?

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Dhr. C. Jonker
De gedragsneuroloog wordt geridderd vanwege verdiensten op het
gebied van dementie en forensisch-psychiatrische diagnostiek.
Dhr. G.J. Bakker
Ontwerper en mede-oprichter van Droog Design, waarmee een nieuwe generatie Nederlandse ontwerpers werd gelanceerd. Bakker is hoofd van de master Industrial Design aan de Design Academy Eindhoven.

Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Dhr. P.J.H.M. Luijten
Werkzaam bij Royal Schiphol Group en sinds 1993 maatschap­pelijk actief, onder meer bij Stadsherstel, Artis en het Koninklijk Concertgebouw Orkest.
Mw. E.R. Ramakers
Richtte samen met Bakker Droog Design en de master Industrial Design aan de Design Academy Eindhoven op.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Dhr. J.S.K. Luitse
Als traumachirurg bij het AMC streefde hij naar het verbeteren van de traumazorg op alle niveaus. Hij stond aan de basis van een revolutionair concept van traumaopvang.
Dhr. P. Croiset van Uchelen
Directeur van Stichting Andrea. Hij zet zich sinds 2000 in als weekend-pleegouder voor meerdere probleemgezinnen.
Mw. C.E. Tensen
Zet zich namens Orange Babies sinds 1999 in voor baby's en moeders met hiv in Afrika. Caroline Tensen is tevens ambassadrice van Stichting Doen en van het KWF.
Dhr. R.W.L. Russell
Maakt sinds 1994 als honorair consul van Brazilië in Amsterdam Nederlandse bedrijven wegwijs in Brazilië en bevordert uitwisseling tussen de landen op cultureel en wetenschappelijk gebied.
Mw. M. Postma
Is actief in de hervormde gemeente van de stad en bestuursvoorzitter van Stichting V.O.C. de Hippe Heks.
Mw. T.M. Jadnanansing
Richtte een informatiecentrum op voor jongeren, was volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer en is vrijwilliger bij onder meer Stichting Women Connect 2 Success.
Mw. J.A.M. Spaan
Heeft zich 45 jaar ingezet voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis en mensen die slechthorend of doof(blind) zijn.
Dhr. J.G.M. van den Oord
Werkte met vluchtelingen en in het gebied van inburgering en taalonderwijs. Hij strijdt onder meer voor een goede opvang van vluchtelingen.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mw. M.P.H. Conradi-van Tongeren
Was lange tijd als vrijwilliger betrokken bij Stichting Opkikker, waar gezinnen van een kind dat lang ziek is in het zonnetje worden gezet.
Dhr. H. Muller
Vrijwillig beheerder van het Huis van de Wijk Lydia en draagt daar de zorg voor de dagelijkse gang van zaken.
Mw. Y. Teunissen-Mommersteeg
Al 25 jaar vrijwilliger bij het Huis van de Wijk Lydia.
Mw. A.H. van Bemmelen
Sinds het begin van de avond- en nachtopvang een van de drijvende krachten achter het Stoelenproject.
Mw. I.E. Niekus-Westenberg
Vrijwilliger bij het AMC de Meren/Arkin, WDC Sporenburg en sinds 2007 bij Slachtofferhulp Nederland.
Dhr. C. De Wolf
Zet zich in voor de bewoners van zorginstelling Philadelphia, die mensen met een verstandelijke beperking begeleidt.
Dhr. M.E. Burger
Zet zich al 31 jaar belangeloos in voor de Sjaak Pach Stichting.
Mw. N. Bons
Als actieve bewoonster van Nieuw-West organiseert ze veel voor de ouderen in de buurt.
Mw. F. Sabbah
Richtte Nisa for Nisa op, een organisatie voor migrantenvrouwen.
Dhr. J. Dudart
Verleende als lid van de Vrijwillige Brandweer Amsterdam hulp na de Bijlmerramp.
Mw. L.M. Nuberg
Vanaf 1962 actief voor het Rode Kruis en sinds 1990 voor de Nederlandse Organisatie Docenten EHBO.
Mw. L.J. Stoffels
Vrijwillig actief in de padvinderij en scouting; eerst als padvinder, pionier en toen als padvinderleidster, akela, secretaris en voorzitter.
Dhr. M.J. Natkiel
Al jaren vrijwilliger bij avonturenspeelplaats Jeugdland in Oost.
Dhr. A.B. Bronkhorst
Bij kinderboerderij 't Brinkie was hij deelnemer van de onderhoudsploeg. Ook zamelt hij geld in, onder meer voor de boerderij.
Mw. R. De Zwart
Wierf vrijwillig fondsen en deed onder meer de administratie bij stichting Nisa for Nisa. Al snel werd ze ook bestuurslid.
Dhr. M. Vellinga
Zet zich al 25 jaar belangeloos in voor de LHBT-gemeenschap.
Mw. A.C. De Ronde-Hermanns
Voedde een kind van drugsverslaafde ouders op als een eigen zoon en ving een jongen op wiens ouders alcoholist waren.
Mw. J.M. Slager-Zandgrond
Nadat de pleegbroer van haar man overleed, nam ze zijn vier kinderen in huis. Voor de vijfde vond ze een ander gezin. Zelf had ze al zes kinderen.
Mw. R.C. Overman-Grootfaam
'Oma Rinia' organiseert de Little Miss Kwakoeverkiezing om meisjes te stimuleren.
Dhr. H.F.J. van Veen
Helpt bewoners van Bos en Lommer op het gebied van huisvesting en is vrijwilliger bij de judobond.
Mw. M.H. Jager-Lanooy
Ze was betrokken bij de Stichting Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal en zorgde dat informatie over de ziekte breder bekend werd.
Dhr. J.P. Bruens
Sinds 1990 vrijwilliger bij de Amsterdamse Korfbalvereniging A.S.V. Swift.
Dhr. H. Mulder
Leverde een grote bijdrage aan diverse amateurmuziekgezel­schappen in de stad.
Dhr. A. Shabi
Voorzitter van de stichting Joods Bijzonder Onderwijs en was in die rol van bijzondere betekenis voor de veiligheid van joodse scholen en instellingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden