Deze 26 Amsterdammers kregen een lintje

Met sterke staaltjes toneelspel en een arsenaal aan smoezen werden 26 mensen woensdagochtend naar de Nieuwe Kerk op de Dam gelokt voor het opspelden van een lintje.

Laura Obdeijn
Henk Schiffmacher ontvangt een koninklijke onderscheiding tijdens lintjesregen in De Nieuwe Kerk. Beeld ANP
Henk Schiffmacher ontvangt een koninklijke onderscheiding tijdens lintjesregen in De Nieuwe Kerk.Beeld ANP

'Regende' het vandaag in Nederland flink met duizenden lintjes, in de Nieuwe Kerk op de Dam was er meer sprake van een lentebuitje. Zesentwintig Amsterdammers kregen van burgemeester Eberhard van der Laan woensdagochtend een lintje opgespeld, terwijl dat er vorig jaar nog 38 waren, en in 2015 zelfs 43. Van der Laan roept dan ook op voor volgend jaar meer mensen voor te dragen.

Het lijkt een trend van de laatste jaren; de groep die traditioneel de dag voor Koningsdag in het zonnetje wordt gezet, wordt steeds iets kleiner.
Hebben we soms minder weldoeners, worden er minder aanvragen goedgekeurd, of zijn er minder mensen voorgedragen? Dat niet.

Persoonlijk moment
Het totale aantal gedecoreerden wijkt dit jaar niet af van andere jaren, wel krijgen veel meer mensen in Amsterdam de koninklijke onderscheiding op een ander moment uitgereikt, om er zo bijvoorbeeld een meer persoonlijk moment van te maken.

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de hoogste onderscheiding, werd niemand. Wel is de stad een hoop Officieren, Ridders en Leden in de Orde van Oranje-Nassau rijker. Een Orde die begin deze maand 125 jaar bestond.

Verreweg de meeste onderscheidingen worden toegekend aan vrijwilligers en personen die vanuit een (betaalde) functie bijzonder hebben gepresteerd en daarmee de maatschappij een dienst hebben bewezen.

Modernisering
Dit was niet altijd vanzelfsprekend. Het decoratiestelsel, dat zijn oorsprong kent in 1815, onderging halverwege de jaren negentig - niet zonder discussie - een modernisering en democratisering. Door de herziening werden persoonlijke bijzondere verdiensten voor de samenleving, veel sterker dan voorheen, erkend, zonder dat rang, stand of automatisme daarbij een rol spelen.

Dat een lintje al lang niet meer alleen is weggelegd voor mannen, blijkt dit jaar weer in Amsterdam. Vrouwen zijn hier in de meerderheid met vijftien tegen elf. Daar is overigens geen specifieke reden voor. Het aantal is afhankelijk van de binnengekomen aanvragen. Vorig jaar waren de rollen omgedraaid, toen was het 21 tegen 17, in het voordeel van de mannen.

Ilco van der Linde (1963)

Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Op zijn vijftiende begon Ilco van der Linde met het organiseren van Bevrijdingspop en bevrijdingsfestivals, waarna hij onder meer Dance4life en vredesbeweging MasterPeace (mede)oprichtte.

Beide groeiden uit tot wereldwijde organisaties, verantwoordelijk voor vele (voorlichtings)activiteiten over aids en hiv, het opbouwen van vrede en het inzamelen van gelden om zo bij te dragen aan maatschappelijke doelen. De sociaal ondernemer woont en werkt in het Mandelahuisje in Noord, 'een hommage aan Mandela's ubuntu-filosofie waar de verbinding hersteld, versterkt en gevierd.

Ilco van der Linde Beeld anp
Ilco van der LindeBeeld anp

Henk Schiffmacher (1952)

Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Speciaal voor de tatoeages van Henk Schiffmacher, die in 1977 tattooshop Hanky Panky opende op de Oudezijds Voorburgwal en ambassadeur en oprichter is van de landelijke Bond van Tatoeëerders, komen mensen vanuit binnen- en buitenland naar Amsterdam.

Hij droeg bij aan het accepteren van de tattoocultuur als kunstvorm in grote delen van de maatschappij en hij speelde een rol op het gebied van hygiëne binnen de tattoo-industrie. Daarnaast is hij kunstschilder, ontwerper, schrijver en onder meer actief als ambassadeur van Orange Babies, voor een hiv en aids vrije wereld.

Henk Schiffmacher Beeld Rink Hof
Henk SchiffmacherBeeld Rink Hof

Astrid Joosten (1958)

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
In 1983 maakte presentator en programmamaker Astrid Joosten haar debuut op televisie als omroepster bij de Vara en sindsdien maakte ze verschillende nieuws- en juridische programma's, documentaires en speciale uitzendingen voor goede doelen.

Ze is al ruim 25 jaar het gezicht van kennisquiz 2 voor 12 en sinds 2011 presenteert ze het satirische-informatieve programma Kanniewaarzijn, waarin ze vreemde situaties aan de kaak stelt, veroorzaakt door bijvoorbeeld het gedrag van instanties en helpt ze mensen die daarvan het slachtoffer zijn geworden. Ook is ze onder meer actief betrokken bij Oxfam Novib en het Nationaal Epilepsiefonds.

Astrid Joosten Beeld Frank Ruiter
Astrid JoostenBeeld Frank Ruiter

Irene Kummer-Eijs (1966)

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Als roeister ging Irene Kummer-Eijs in 1996 naar huis met de bronzen medaille voor de dubbel-twee tijdens de Olympische Spelen in Atlanta.

Enkele jaren later was ze medeverantwoordelijk voor het tot stand komen van het Stipendium, de regeling die ervoor zorgt dat sporters een inkomen ontvangen, zodat topsporters fulltime hun sport kunnen uitoefenen.

Daarnaast vervulde ze verschillende bestuurlijke functies, zo zat ze in de Atleten Commissie van het NOC*NSF, het European Olympic Committee, de Commissie Top Roeien en Stichting WK Roeien Amsterdam.

Irene Kummer-Eijs Beeld Merijn Soeters
Irene Kummer-EijsBeeld Merijn Soeters

Coos Huijsen (1939)

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Coos Huijsen is oud-politicus en historicus en is sinds de jaren zeventig (bestuurlijk) betrokken bij diverse organisaties op het gebied van cultuur, welzijn, kerkelijk leven en in het bijzonder homo-emancipatie. Hij was de eerste parlementariër die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit en schreef daarover in 2016 het boek Homo Politicus.

Ook was hij voorzitter van de Amsterdamse Gemeentelijke Werkgroep Homo-Emancipatie en is hij medeoprichter en voorzitter van Het Blauwe Fonds. Daarnaast werkt hij als historicus mee aan de voorbereiding van diverse NOS programma's.

Coos Huijsen Beeld Eva Plevier
Coos HuijsenBeeld Eva Plevier

Mariska Majoor (1968)

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Toen ze zelf nog werkte als prostituee stoorde Mariska Majoor zich aan de niet begrijpende en denigrerende blikken van voorbijgangers op de Wallen. Ze stopte met het werk en opende in 1994 het Prostitutie Informatie Centrum met als doel prostitutie bespreekbaar te maken en mensen begrip en respect bij te brengen voor sekswerkers.

Ze organiseerde informatiebijeenkomsten voor sekswerkers, gaf workshops zelfverdediging en organiseerde Open Dagen op de Wallen. Daarnaast zette ze PROUD op, de belangenvereniging voor en door sekswerkers.

In beeld: Lintjesregen in Amsterdam

Mariska Majoor Beeld Rink Hof
Mariska MajoorBeeld Rink Hof

Alle Amsterdamse onderscheidingen:

Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw M.H.M. van der Linden - Maakte zich als klinisch psycholoog aan de VU en vrijwiliger bij onder meer de Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie verdienstelijk voor de psychosociale oncologie in Nederland.

Mevrouw Y.R. Brada - Deed divers vrijwilligerswerk voor de arbitrage van de Koninklijke ­Nederlandse Hockeybond.

De heer W. Van Emde Boas - Neuroloog en klinisch neurofysioloog. Was hoofd van de afdeling Neurofysiologie van de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland en vrijwilliger bij de International League Against Epilepsy.

De heer E.J.A. Scherder - Neuropsycholoog.

Ridder in de Orde van Oranje-­Nassau
De heer I.R. Kantor - Vrijwilliger bij diverse culturele en maatschappelijke instellingen.

Mevrouw A.M.C. de Voogt - Vrijwilliger voor de Joodse stichting Beith Ha'Chidush.

Mevrouw A.P.J. Verhoeven - Vrijwilliger bij de belangenvereniging Impuls & Woortblind.

De heer T. Vellinga - Vrijwilliger voor vereniging Blauw-Wit, later overgegaan in atletiek­vereniging Phanos.

Mevrouw P.H. Blomkwist - Oprichter van Stichting Guillain Barré Syndroom Nederland.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw A.E. Brens-Remiëns - Vrijwilliger bij Stichting Het Baken, een ontmoetingsruimte voor ­ouderen in Amsterdam-Noord.

Mevrouw M.C. De Jager-­Alderding - Zet zich in voor Huis van de Buurt, tevens woonzorgcentrum De Klinker in Oud-West.

De heer M.R. Hedayatollah - Vrijwilliger voor het Koffiehuis van de Stichting Volksbond Amsterdam.

Mevrouw G.D. Heij - Zette zich vrijwillig in als maatschappelijk dienstverlener voor drugsverslaafden, zieken en ouderen bij onder meer Stichting ­Metgezel en Aids Memorial Day.

Mevrouw A.A. Meijer - Samen met haar man geeft ze vrijwillig zwemles en huiswerkbegeleiding aan kinderen. Deze kinderen hebben door hun culturele achtergrond een taal- en onderwijs achterstand.

De heer R.C. Meijer - Doet met zijn vrouw A.A. Meijer ­vrijwilligerswerk.

Mevrouw C.G. Teunen-Blommers - Is met haar man vrijwilliger bij de ­Nationale Vereniging de Zonnebloem regio groot-Amsterdam, het Pastoraal Centrum Jordaan en Stichting Vrienden van het Fort bij Penningsveer.

De heer C.F. Teunen - Met zijn vrouw zette hij zich vrijwillig in voor het Pastoraal Centrum ­Jordaan, de Nationale Vereniging de Zonnebloem regio groot-­Amsterdam en Stichting Vrienden van het Fort bij Penningsveer.

Mevrouw W.H. Kerkhoven - Werkte als vrijwilliger tussenschoolse opvang op basisschool De Parel, bij de Oosterspeeltuin en was betrokken bij de oprichting van ­Basisschool Oostelijke Eilanden.

De heer G.J. Lange - Vrijwilliger voor honk- en softbal­vereniging Amsterdam Pirates.

Mevrouw M.R. Cohen Vrijwilliger bij de Liberaal Joodse Gemeente te Amsterdam.

(Drie Amsterdammers staan niet op deze lijst, maar komen wel in aanmerking voor een lintje. Omdat ze om onbekende redenen niet aanwezig waren bij de uitreiking, krijgen ze hun lintje op een later moment.)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden