Deze 15 plannen zijn over in de zoektocht naar nieuwe scholen

In de zoektocht naar nieuwe onderwijsplekken in Amsterdam zijn nog 15 plannen over. Deze initiatieven gaan door naar de 'Incubator', waarin zij komende 5 maanden hun plan met behulp van coaches en begeleiding verder uitwerken.

Archiefbeeld. Leerlingen op de Zomerschool in Amsterdam Zuidoost Beeld Mats van Soolingen
Archiefbeeld. Leerlingen op de Zomerschool in Amsterdam ZuidoostBeeld Mats van Soolingen

Er is behoefte aan nieuwe scholen in Amsterdam, getuige de tekorten op populaire basis- en middelbare scholen. Tot 15 augustus had iedere Amsterdammer de mogelijkheid via onzenieuweschool.nl een plan in te dienen voor een nieuw onderwijsinitiatief dat de verwachte leerlingengroei in Amsterdam (deels) kan opvangen. In totaal zijn 124 plannen ingediend, waarvan publiek en jury er 50 nomineerden voor de presentatiedag.

Deze initiatiefnemers presenteerden gisteren in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam hun plannen aan de jury. De jury koos vervolgens 15 plannen op basis van onder andere inhoudelijke kwaliteit, originaliteit, toegevoegde waarde op het bestaande aanbod en vernieuwend vermogen.

De Kraamkamer
Schrijfster en journaliste Aleid Truijens is voorzitter van de jury die deze plannen uitkoos. 'Normaal gesproken zijn er eigenlijk maar een paar smaken als je het aan de bestaande bureaus overlaat. Deze initiatiefnemers hebben laten zien dat als je echt de ruimte geeft, er heel veel creatieve ideeën loskomen.'

Uiteindelijk worden maximaal vier schoolmakers toegelaten tot de zogenoemde Kraamkamer, waarin zij door de gemeente Amsterdam worden ondersteund om de scholen daadwerkelijk te starten.

Deze plannen zijn door (in willekeurige volgorde):

1. #86 Klein Amsterdam
Klein Amsterdam is onconventionele school, doordat het focust op de zogenaamde tussenruimte, waarin school, thuis en de stad samenkomen.

2. #117 De Latijnse School
Een basisschool volgens het gedachtegoed van Gymnasia, met extra aandacht om uitval op Gymnasia te voorkomen.

3. #15 Laterna Magica
Een school voor leerlingen van 0 tot en met 18 jaar, waarbij nieuwsgierigheid als bron wordt gezien voor leren.

4. #56 Via Marzano
Een school voor tieners en pubers van 10 tot 16 jaar. Na zes jaar stromen leerlingen door naar klas 4 of 5 havo, klas 4 of 5 vwo of naar het mbo, niveau 3 en 4.

5. #84 De Akademia - De Akademia is een brede, multiculturele scholengemeenschap 'zonder muren' voor primair en voortgezet onderwijs (vmbo/havo/vwo), waar jonge mensen leren breed, kritisch en creatief te denken.

6. #92 Het Forum
Een school waarbij vmbo en mbo samenkomen. De leerlingen stellen met hun mentor en ouders een individuele leerroute vast. Ze volgen basisvakken op hun eigen niveau en werken in kleine gemengde projectgroepen aan verdiepingsprojecten.

7. #52 Onze Amsterdamse School
De Amsterdamse school is een oefenplaats voor de echte wereld, waarbij levensecht onderwijs wordt geboden voor ieder kind in Amsterdam, ongeacht afkomst, religie of capaciteiten.

8. #69 De Alan Turing School
Deze school biedt onderwijs aan leerlingen van 4 tot en met 18 jaar, op hun eigen tempo en met goede vakdocenten. De school is 50 weken per jaar geopend, van 8 tot 22 uur.

9. #39 Het Kairos College
Dit is een vrije school met een doorlopende leerlijn voor leerlingen van 4 tot en met 18 jaar. De school is opgericht vanuit een ouderinitiatief.

10. #2 Agora Amsterdam
Een school waarin de vragen van leerlingen centraal staan. De leraar houdt ondertussen in de gaten wat en hoe er geleerd wordt. Het is een voortzetting van een al werkend initiatief in Roermond.

11. #31 De Trampoline
Deze school beoogt de kansen voor leerlingen in Amsterdam Nieuw-West te vergroten, door zowel degelijk kennisonderwijs te geven als vakken die de creativiteit en het denkvermogen stimuleren.

12. #62 Een VMBO voor jongens
Een VMBO-school afgestemd op het ontwikkelingstempo, de interesses, de talenten en de beweeglijkheid van (vooral) jongens. Leerlingen worden meer betrokken bij de buurt en de buurt meer bij de school.

13. #41 Het atelier is het hart van de school
Op deze school staat het atelier centraal waardoor leerlingen een andere manier van werken en leren ontwikkelen.

14. #108 Een onderwijsgemeenschap van en voor 0-18 jaar
Een school voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. De onderwijsgemeenschap bestaat uit scholen voor verschillende leeftijdsfasen, aansluitend op de ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen en jongeren, zonder de bestaande selectieve drempels.

15. #78 School for Excellence Amsterdam
Een school gericht op alle leerlingen van 4 tot 18 jaar. Er wordt een goede balans aangeboden tussen een basiscurriculum en een persoonlijke ontdekkingsroute, waardoor leerlingen alle tools in handen krijgen om levensvragen te beantwoorden en dromen waar te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden