Deuren Hervormd Lyceum dicht door te grote drukte op voorlichtingsavond

Als gevolg van de nieuwe toelatingsregels voor Amsterdamse middelbare scholen was het gisteravond op de voorlichtingsavond van het Hervormd Lyceum Zuid (HLZ) in de Brahmsstraat zo druk dat de school de deuren tijdelijk heeft moeten sluiten. Sommige achtstegroepers en hun ouders moesten twintig minuten wachten.

Rob Rombouts en Lorianne van Gelder
Het Hervormd Lyceum Zuid. Beeld Het Parool
Het Hervormd Lyceum Zuid.Beeld Het Parool

'We hadden al gehoord van andere scholen zoals het Gerrit van der Veen en het Fons Vitae dat de drukte op voorlichtingsavonden enorm was, dus we waren er op voorbereid,' aldus waarnemend rector Kees Laan. 'We hebben een prachtig gebouw met niet zo'n heel grote entree. Als er vijftienhonderd mensen in het gebouw zijn, wordt het gevaarlijk.' Via verstrekte kaartjes hield de school in de gaten hoeveel mensen binnen waren.

Zo'n achtduizend Amsterdamse leerlingen kiezen dit jaar een middelbare school. Ze kunnen tot en met 13 maart scholen bezoeken. Nieuw is de manier van toelating. De scholieren vullen een voorkeurslijst in, waarbij wordt aangeraden minimaal zes scholen op te geven. Daarna bekijken de scholen of het kind aan de voorwaarden voldoet en gaan de lijsten in een computer van de gemeente. Val je buiten je voorkeursschool, dan loot je mee met school 2. De kans wordt klein geacht dat je drie keer wordt uitgeloot. Begin juni komt de uitslag. Dit systeem voorkomt dat je als je uitvalt bij een populaire school, alleen nog naar een minder geliefde school kunt, zoals vroeger wel gebeurde.

Tweeduizend belangstellenden
Het HLZ, dat plek heeft voor 170 nieuwe leerlingen, werd gisteravond bezocht door ruim tweeduizend belangstellenden tegen ruim twaalhonderd in voorgaande jaren. Laan: 'Leuk dat er nu mensen komen kijken die anders niet gekomen zouden zijn. Aan de andere kant zijn er nu ook ouders en leerlingen die naar onze school wilden maar misschien bij andere scholen op andere gedachten zijn gekomen.'

Op 10 maart is er weer een open dag op het HLZ. Alle scholen hebben te maken met drukte op voorlichtingsavonden. Bij het Gerrit van der Veen College in de Gerrit van der Veenstraat stond vorige maand een rij tot aan de hoek van de Rubensstraat. Ook het Het Comenius Lyceum in Nieuw-West werd op zo'n avond overspoeld en bij het Sint Nicolaas Lyceum in Zuid stond voor elk lesslokaal een rij. Op het Pieter Nieuwland College in Oost zagen ze op een voorlichtingsavond nog 'nooit zo veel' achtstegroepers en hun ouders langskomen: 1550. Het Montessori College Oost, waar open avonden meestal niet meer dan zestig belangstellenden trekken, telde drie keer zo veel bezoekers als voorgaande jaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden